marieke

Aantal bv's flink gestegen sinds invoering flex-bv

Sinds vorig jaar op 1 oktober het nieuwe bv-recht werd ingevoerd, is bij de Kamer van Koophandel (KvK) het aantal inschrijvingen met de rechtsvorm besloten vennootschap (bv) flink gestegen. Dat blijkt uit recente gegevens van de KvK. Overigens geven deze cijfers niet aan of sinds de invoering van de flex-bv meer startende ondernemers voor deze rechtsvorm hebben gekozen.

Van oktober 2012 tot en met mei 2013 werden 45.319 besloten vennootschappen ingeschreven in het Handelsregister, 46 procent meer dan over dezelfde periode in het jaar daarvoor. De toename is volgens de KvK vooral te danken aan bv's met zogenaamde 'beheeractiviteiten' en slechts in beperkte mate door inschrijvingen van ondernemingsactiviteiten in de meer traditionele zin van het woord.

Aantrekkelijke rechtsvorm

Het doel van het bv-recht was in eerste instantie om deze rechtsvorm aantrekkelijker en voor meer ondernemers bereikbaar te maken. Bijna een jaar na de invoering blijkt nog niet veel meer starters gaan voor een besloten vennootschap. Ook in het aantal zogenoemde voortzettingen, waaronder eenmanszaken die worden omzet in een bv, is geen sprake van echt grote veranderingen.

Fiscaal voordeel

Momenteel kunnen startende ondernemers met een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) nog gebruikmaken van meer belastingvoordelen, maar hier komt op termijn mogelijk verandering in. Het kabinet heeft namenlijk plannen om een aantal fiscale voordelen - waaronder de ondernemersaftrek - te beperken.

Meer weten over de flex-bv en erachter komen of deze rechtsvorm ook voor u geschikt is? Klik dan hier.

Gepubliceerd op:
06-09-2013

Wat vind je van dit artikel?

x3
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Een vereniging is een van de rechtsvormen die je kunt kiezen bij de start van je bedrijf. Heb jij een bepaald doel voor ogen dat je in samenwerking met anderen wilt bereiken? Dan kan het oprichten van een vereniging op jouw situatie van toepassing zijn. 

Een vereniging oprichten doe je zo
Een vereniging oprichten doe je zo

Rechtsvorm

Een rechtsvorm kiezen is een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

Welke rechtsvorm past bij mij?

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:

Ben je nog aan het oriënteren? In dit artikel vind je een concreet overzicht van alle negen rechtsvormen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.