bv oprichten, zzp

Bv oprichten als zzp'er: dit zijn de voordelen

Bv oprichten? Na de eenmanszaak is de bv de meest gekozen rechtsvorm door ondernemers. In dit artikel gaan we niet alleen in op de voordelen van een bv starten, maar leggen we ook uit hoe het traject verloopt van het omzetten van een eenmanszaak naar een bv.

Waarom een bv oprichten?

Iedereen kan een besloten vennootschap (bv) oprichten; van schilder tot consultant. Er is geen specifiek beroep of branche aan te wijzen waarin bv’s oververtegenwoordigd zijn.

De meeste ondernemers kiezen ervoor om een eenmanszaak op te richten. Zzp’ers die een bv willen oprichten, hebben hier normaal gesproken twee redenen voor:

  • Geen persoonlijke aansprakelijkheid
  • Belastingvoordeel

Geen persoonlijke aansprakelijkheid

Kies je een eenmanszaak of bv? Een eenmanszaak is een natuurlijk persoon en dat houdt in dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen privé en zakelijk vermogen.

Met andere woorden: bij deze rechtsvorm ben je als zzp'er persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf.

Gaat jouw bedrijf failliet, dan ga je ook persoonlijk failliet. In het slechtste geval ben je gedwongen je huis te verkopen.

De bv kent een andere rechtsvorm: het is geen natuurlijk persoon, maar een rechtspersoon. Dat betekent dat je in principe niet aansprakelijk bent voor de schulden van je bv en dat je privé niet opdraait voor een faillissement.

Tenzij er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Dat wil zeggen dat je nalatig bent geweest of hebt gefraudeerd.

Belastingvoordeel

Zzp’ers die een hoge winst maken, komen vanzelf voor de vraag te staan: wat is fiscaal het gunstigst: een eenmanszaak of bv? Met andere woorden: wanneer is een bv fiscaal voordeliger ten opzichte van een eenmanszaak?

Financieel experts noemen dit het omslagpunt en de meeste experts schatten dit punt in bij een jaarwinst van 150.000 euro of meer.

Ondernemers die een kleine winst behalen, zijn dus fiscaal gunstiger uit met een eenmanszaak dan met een bv.

Bij een eenmanszaak kom je namelijk in aanmerking voor diverse fiscale aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-winstvrijstelling. Als je niet veel winst maakt, heb je door deze aftrekposten veel belastingvoordeel.

Wie grote winsten behaalt, heeft relatief weinig aan deze aftrekposten. Je zit al in het hoogste belastingtarief en de aftrekposten brengen je niet een schaal lager.

Dan ben je op een bepaald punt (150.000 euro winst) fiscaal beter af met een bv. Het standaard lagere tarief van de vennootschapsbelasting weegt dan meer op tegen de aftrekposten van een eenmanszaak en de trapsgewijs stijgende inkomstenbelasting.

Als je een bv opricht, betaal je vennootschapsbelasting over de winst. Deze belasting bedraag 20% tot een winst van 200.000 euro. Behaal je een winst groter dan 200.000 euro, betaal je 25% over de winst.

Plannen nieuw kabinet
Voor winsten tot € 200.000 gaat de vennootschapsbelasting in stappen omlaag van 20% naar 16%. Daarboven gaat de winstbelasting van 25% naar 21%.

De aangekondigde verlenging van de eerste tariefschijf van € 200.000 naar € 250.000 wordt teruggedraaid. De eerste stappen van de plannen gaan per 1 januari 2019 in.

Directeur-grootaandeelhouder (dga)

Als je een bv opricht, is het kapitaal verdeeld in aandelen (hierover wordt dividend uitgekeerd) en zijn er twee verplichte organen: het bestuur en de aandeelhouders.

De aandeelhouders hebben de hoogste macht in een bv. De bestuurders hebben de dagelijkse leiding in het bedrijf, de aandeelhouders bepalen de richting van het bedrijf.

Als een zzp'er een bv opricht, is de bestuurder de enige aandeelhouder en daardoor directeur én grootaandeelhouder ineen.

Salaris dga

Als directeur-grootaandeelhouder (dga) ben je in dienst bij jouw bv en ben je verplicht jezelf loon uit te betalen. Dit moet een gebruikelijk salaris zijn (de gebruikelijk-loonregeling), waaraan jaarlijks door de Belastingdienst een minimum wordt gesteld. Zo bedraagt het jaarsalaris voor een dga in 2018 minimaal 45.000 euro. 

Deze regel is in het leven geroepen om te voorkomen dat een dga zichzelf een laag loon uitkeert om belastingvoordeel via een dividenduitkering te verkrijgen.

Het salaris van een dga bestaat namelijk uit loon en dividend. Je betaalt inkomstenbelasting over het loon en eventueel belasting over het dividend. Omdat het uitkeren van dividend belastingtechnisch gunstiger is, is het relatief duur om salaris op te nemen.

Het loon valt onder de inkomstenbelasting, terwijl de dividendbelasting 15% bedraagt en de vennootschapsbelasting 20%.

Plannen nieuw kabinet
Vanaf 2020 wordt naar verwachting de dividendbelasting afgeschaft. Hoe dit voordeel uiteindelijk voor dga’s fiscaal uitpakt, is nog onduidelijk. Andere lasten zullen worden verzwaard.

Hoe richt je een bv op?

Wanneer je als ondernemer een bv wilt oprichten moet je aan twee voorwaarden voldoen:

  • Je moet de bv inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK)
  • Je moet een akte laten opmaken door een notaris.

In de statuten van deze oprichtingsakte staan onder meer de naam en het doel van de rechtspersoon, de regels voor de uitgifte en overdracht van aandelen, de wijze van benoeming van het bestuur en de ontbinding van de rechtspersoon.

Verplichtingen van de bv

Een van de verplichtingen van een bv is het opstellen van jaarrekeningen en deze deponeren bij de Kamer van Koophandel. Welke eisen hieraan gesteld worden, hangt af van de grootte van de bv.

Als zzp'er val je onder de kleine ondernemingen en mag je in bepaalde gevallen een verkorte balans inleveren.

Let op: in het begin van dit artikel noemden we ‘geen persoonlijke aansprakelijkheid’ als een van de belangrijkste redenen waarom zzp’ers voor een bv als rechtsvorm kiezen.

Als je nalatig bent met het verstrekken of publiceren van de jaarstukken, kun je bij financiële problemen die hierdoor ontstaan, zoals een faillissement, wél persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

Switchen van eenmanszaak naar bv

Wanneer je als eenmanszaak bent begonnen, de zaken steeds beter gaan lopen en je met de winst in de buurt van het omslagpunt komt, kun je ervoor kiezen om de eenmanszaak over te zetten naar een bv.

Als je de zoekterm ‘eenmanszaak omzetten naar bv’ intikt op Google, verschijnen er tal van advertenties van bedrijven die dit voor je willen doen. Volgens deze partijen is dit in een mum van tijd geregeld en kost je dit zo’n 250 tot 300 euro.

Wil jij je eenmanszaak omzetten naar bv? Er zijn drie manieren om dit te doen:

Activa passiva inbreng
De meest gekozen en meest eenvoudige optie. Kort gezegd verkoop je op deze manier alle bedrijfsmiddelen van jouw eenmanszaak aan de nieuwe bv. Deze verkoop is symbolisch en hier zijn verder ook geen kosten aan verbonden.

Let op: als je stille reserves of goodwill meeneemt naar de bv, moet je hierover nog inkomstenbelasting betalen.

Ruisende omzetting
Je kunt ook eerst met je eenmanszaak stoppen. Fiscaal gezine staak je het bedrijf en start je een nieuw bedrijf: de bv. Vervolgens moet je wel belasting afdragen over de stakingswinst.

Dit is een fiscaal ingewikkelde regeling, waarvan je bij de Belastingdienst de details kunt vinden. Ook in deze vorm betaal je inkomstenbelasting over de stille reserves of goodwill.

Geruisloze omzetting
De overdracht van eenmanszaak naar bv kan ook ‘geruisloos’. Onder bepaalde voorwaarden hoef je de stakingswinst niet fiscaal af te rekenen.

Je moet dan wel de volledige onderneming inbrengen en je mag de aandelen die je als tegenprestatie voor je onderneming ontvangt, 3 jaar lang niet verkopen.

Tip: de omzetting van eenmanszaak naar bv is, zoals de Belastingdienst zelf al aangeeft, een ingewikkeld proces. Roep daarom in alle gevallen de hulp van een jurist, accountant of gespecialiseerd bureau in om dit proces goed te laten verlopen.

 

Bijgewerkt op: 12-01-2018

Wat vind je van dit artikel?

x109
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De naamloze vennootschap (nv) is een rechtsvorm die met name interessant is voor ondernemers die met een groot bedrijf naar de beurs willen gaan. In dit artikel vind je antwoorden op veelgestelde vragen van starters die overwegen een nv op te richten.

De naamloze vennootschap: wanneer relevant?
De naamloze vennootschap: wanneer relevant?

Rechtsvorm

Een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten, is nadenken over een geschikte ondernemingsvorm. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:


Een concreet overzicht van alle ondernemingsvormen vind je in het artikel Rechtsvormen: welke handelsvorm past bij jou? En kijk ook eens naar dit handige overzicht van de Kamer van Koophandel (PDF-bestand).

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.490 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.