Bv oprichten: wat moet je weten?

Bijgewerkt op 22 april 2022
6 min  leestijd
2.651
Image
bv oprichten online

Wil je een bv oprichten maar heb je geen idee wat je moet regelen? Of twijfel je of het de juiste rechtsvorm is voor jouw bedrijf? In dit artikel lees je meer over de nieuwe wetgeving in 2022. En we vertellen wat je moet weten wanneer je een bv wilt oprichten.

Wat is een bv?

Een besloten vennootschap, afgekort bv, is een rechtsvorm waarvoor je kunt kiezen als ondernemer. Net als bijvoorbeeld een eenmanszaak of de naamloze vennootschap (nv). De gekozen rechtsvorm heeft gevolgen voor belastingverplichtingen en aansprakelijkheid. Bij een bv zijn de aandelen in het bezit van aandeelhouders, maar deze kunnen niet vrij worden verhandeld.

Wil je een bv oprichten? In dat geval ben je niet persoonlijk aansprakelijk voor gemaakte schulden. De bv is aansprakelijk, een bv is namelijk een rechtspersoon. Er wordt dus geen aanspraak gemaakt op je privébezit. Bij een eenmanszaak ben jij als ondernemer wél verantwoordelijk voor eventuele schulden.

Dat maakt het ook aantrekkelijk om een bv op te richten: je bent niet persoonlijk aansprakelijk voor gemaakte schulden. Bij een faillissement hoef je dus niet je koophuis te verkopen. Tenzij je fraude hebt gepleegd, dan word je wel verantwoordelijk gehouden. Houd dus goed de boekhouding en administratie bij om problemen te voorkomen.

Voordelen bv oprichten

Als startende ondernemer komt er veel op je af. Je moet verschillende zaken regelen. En je moet ook nog eens bepalen voor welke rechtsvorm je kiest. Wil je een eenmanszaak beginnen of toch liever een bv oprichten? Wat zijn de voordelen van het oprichten van een bv?

Voorbeeldplan nodig?

Handig: zo ziet een goed ondernemingplan voor jouw branche eruit.

Download gratis voorbeeld 

De voordelen

 • Bij een faillissement ben je niet als persoon verantwoordelijk, de bv is als rechtspersoon aansprakelijk.
 • Bij een hoge winst betaal je minder belasting dan bij een eenmanszaak.
 • Het bedrijf kan ook voortbestaan met een andere directeur. Je kunt dus met pensioen gaan of iets anders met je leven doen door simpelweg je aandelen te verkopen aan de nieuwe eigenaar.
 • Aandeelhouders zijn slechts aansprakelijk voor het bedrag dat ze geïnvesteerd hebben in de bv.

Zitten er ook nadelen aan het oprichten van een bv? Jazeker! Je mag bijvoorbeeld geen gebruik maken van belastingvoordelen als de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. En je hebt hogere opstartkosten, zoals notariskosten voor het opstellen van een akte.

Heb jij jouw verzekeringen voor 2023 goed geregeld?

Choices

Voorwaarden bv oprichten

Je kunt een bv alleen oprichten, of samen met anderen. Je moet wel aan twee belangrijke voorwaarden voldoen:

 • Net als elke ondernemer, moet je een bv eerst inschrijven in het Handelsregister. Dat kun je doen bij de Kamer van Koophandel.
 • Zonder een bezoek aan een notaris is je bv nog niet officieel. Laat, voordat je de bv opricht, een akte maken door een notaris.

Houd er rekening mee dat er kosten verbonden zijn aan een notarisbezoek. Een bv oprichten bij een notaris kost je toch al snel € 500. In sommige gevallen zelfs € 1500.

Nieuwe wetgeving 2022: bv online oprichten

Heb je te weinig tijd om een bezoek aan de Kamer van Koophandel en de notaris te brengen? Goed nieuws! Je kunt binnenkort ook een bv online oprichten. Je hoeft niet meer fysiek aanwezig te zijn bij de notaris. Via een digitale notariële akte en een online audio-videoverbinding kan de oprichting geregeld worden.

Na een digitale identificatie door de notaris en een digitale handtekening is de zaak rond en heb je een bv opgericht. De nieuwe wetgeving zal naar verwachting ingaan vanaf 1 augustus 2022. Maar dat kan nog veranderen: de wet moet namelijk nog definitief goedgekeurd worden door de Eerste en Tweede Kamer.

Bv oprichten: na de oprichting

Behalve het kiezen van een rechtsvorm komt er natuurlijk meer kijken bij het starten van je bedrijf. Zo maak je een ondernemingsplan, bepaal je je verdienmodel, zet je een administratie op, open je een zakelijke rekening, en nog veel meer. Zorg ervoor dat je niets vergeet en volg ons Stappenplan Succesvol van start

 1. Oriënteren: bepaal hoe je bedrijf eruit komt te zien
 2. Plan maken: zet je ideeën op papier en maak een financieel plan
 3. Regelen: zorg dat je alles juridisch en fiscaal op orde hebt
 4. De markt op: lanceer je nieuwe bedrijf en product of dienst
 5. Toetsen en bijsturen: pas je plan aan waar nodig en groei door naar succesvolle ondernemer

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meest gestelde vragen over bv oprichten:

 • Wat is een bv?
  Bv is een afkorting voor besloten vennootschap. Een bv is een rechtsvorm waarbij je als persoon niet aansprakelijk bent voor eventuele schulden. De bv is in dat geval aansprakelijk. Bij een bv zijn de aandelen in het bezit van aandeelhouders, maar deze kunnen niet vrij worden verhandeld.
 • Mag je als zzp’er ook een bv oprichten?
  Jazeker! Je kunt een bv alleen oprichten, of samen met anderen. Je moet alleen aan twee voorwaarden voldoen: je moet een bv inschrijven bij de Kamer van Koophandel en je moet een akte door een notaris laten maken.
 • Wat zijn de voordelen van het oprichten van een bv?
  Bij een faillissement ben je als persoon niet verantwoordelijk, de bv is als rechtspersoon aansprakelijk voor eventuele schulden. Bij een hoge winst betaal je minder belasting dan bij een eenmanszaak en het bedrijf kan ook voortbestaan met een andere directeur. Verder zijn aandeelhouders alleen aansprakelijk voor het bedrag dat ze geïnvesteerd hebben in de bv.

Meer over rechtsvorm

Meer over rechtsvorm
Samen voor jezelf beginnen

Ga jij starten als zzp’er?

De Rabo ZZP Rekening is er voor zzp’ers die klein beginnen en groot dromen. Zonder vaste kosten, dus je betaalt alleen voor je transacties.

En worden je dromen groter? Dan breid je de Rabo ZZP Rekening makkelijk uit met extra producten.

Sluiten