marieke

CBS: 'Meer kansen voor starters met eenmanszaak'

Driekwart (75 procent) van de eenmanszaken die in het jaar 2009 zijn opgericht, bestond in 2012 nog. Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De overlevingskans na drie jaar is volgens deze gegevens hoger dan bij eenmanszaken die in 2007 zijn gestart. Daarvan bestond drie jaar later (in 2010) nog maar 63 procent.

Het CBS noemt het opvallend dat de eenmanszaken die zijn opgericht tijdens de crisisjaren in 2008 en 2009 een hogere levensvatbaarheid blijken te hebben dan startups uit 2007. Startende bedrijven uit die periode die de crisis wel hebben overleefd, hadden tot en met het jaar 2011 wel te maken met teruglopende winstpercentages van ruim elf procent. Het CBS wijt deze daling aan een stijging van de kosten van grond- en hulpstoffen.

Bouwbedrijven

Een andere opvallende uitkomst van dit onderzoek is dat in de bouw, een branche die het in vergelijking met sommige andere sectoren tijdens de crisis zwaar te verduren heeft gekregen, het aandeel eenmanszaken met een negatieve winstmarge het kleinst is. In het jaar 2011 ging het hier om een percentage van slechts 3,5 procent. "Deze kleine bouwbedrijven profiteren van de onderhoudswerkzaamheden die ook in economisch moeilijke tijden doorgaan", aldus het CBS.

Lees het hele bericht op CBS.nl. Wilt u ook een bedrijf starten? Lees hier hoe u een eenmanszaak start.

Gepubliceerd op:
01-10-2013

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Rechtsvorm

Een rechtsvorm kiezen is een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

Welke rechtsvorm past bij mij?

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:

Ben je nog aan het oriënteren? In dit artikel vind je een concreet overzicht van alle negen rechtsvormen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.