marieke

Coöperatie steeds populairder bij ZZP'ers

Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers) kiezen er tegenwoordig steeds vaker voor om met andere zelfstandigen samen te werken in een coöperatie. Deze rechtsvorm, in feite een soort vereniging die overeenkomsten aangaat met (en voor) haar leden, lijkt de laatste jaren bezig te zijn aan een opmars.

Dat blijkt althans uit een recente video op NOS.nl. In deze reportage is te zien hoe een groep zelfstandige professionals en kleine ondernemingen samenwerkt op diezelfde locatie. Omdat ze door samen te werken interessanter zijn voor grote opdrachtgevers dan wanneer ze alleen opereren, overwegen zij nu een coöperatie op te richten.

Onderscheiden

Voor Alfred Griffioen van de Ondernemers Coöperatie, die ZZP'ers uit uiteenlopende sectoren begeleidt bij het oprichten van een coöperatie en in de video aan het woord komt, zijn het drukke tijden. "Afgelopen jaar hebben we er ongeveer tachtig gedaan, in plaats van veertig in het jaar daarvoor. Ik verwacht voor 2013 dat we boven de tweehonderd nieuwe coöperaties gaan uitkomen." Door samen te werken in een coöperatie kunnen zelfstandigen zich beter onderscheiden van de concurrentie, aldus Griffioen: "Er komen steeds meer ZZP'ers bij. Wat je nu ziet, is dat zij een manier moeten vinden om uit die grijze massa te komen."

Lees het oorspronkelijke artikel en bekijk de video op NOS.nl. Meer weten over de coöperatie als rechtsvorm? Ga naar 5 vragen en antwoorden over de coöperatie.

Gepubliceerd op:
08-02-2013

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Rechtsvorm

Een rechtsvorm kiezen is een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

Welke rechtsvorm past bij mij?

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:

Ben je nog aan het oriënteren? In dit artikel vind je een concreet overzicht van alle negen rechtsvormen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.