Dit moet je weten over de commanditaire vennootschap

Dit moet je weten over de commanditaire vennootschap

Naast de welbekende eenmanszaak of besloten vennootschap kunnen startende ondernemers ook kiezen voor de commanditaire vennootschap (CV). Wat zijn de belangrijkste kenmerken van deze rechtsvorm?

1. Wat is een commanditaire vennootschap?

Een commanditaire vennootschap (CV) is een officieel samenwerkingsverband tussen twee of meer personen, ook wel vennoten genaamd. Deze rechtsvorm heeft veel overeenkomsten met een vennootschap onder firma (VOF), maar het verschil zit hem in het feit dat er bij een cv ook commanditaire vennoten betrokken zijn. Zij zijn stille vennoten en alleen op financieel gebied betrokken bij het bedrijf. Het zijn de gecommanditeerde vennoten die de dagelijkse leiding op zich nemen en het gezicht zijn van de onderneming.

2. Wanneer is een commanditaire vennootschap relevant?

Een commanditaire vennootschap kan uitkomst bieden wanneer je met één of meerdere andere ondernemers een bedrijf wilt starten, maar alleen financierders hebt gevonden die zich liever niet actief bemoeien met de bedrijfsvoering. Het gaat in dit geval vaak om lange termijn beleggers.

3. Wordt een commanditaire vennootschap gezien als rechtspersoon?

Advertorial ZEZA

Welk risico loop ik?

Ook als starter loop je zakelijk gezien risico, zoals op het gebied van transport, jouw voorraad of een auto van de zaak. Met Interpolis ZekerVanJeZaak dek je in één keer jouw belangrijkste bedrijfsrisico's af.

Lees meer over ZekerVanJeZaak

Nee. Iedere beherende vennoot is met zijn persoonlijke vermogen hoofdelijk aansprakelijk voor het geheel van de schulden van de commanditaire vennootschap. De stille vennoten lopen over het algemeen alleen het risico om hun ingebrachte kapitaal te verliezen. Voor de schulden van de cv zijn zij alleen hoofdelijk aansprakelijk op het moment dat zij zich toch besluiten te bemoeien met de bedrijfsvoering of wanneer hun naam wordt gebruikt in de cv.

4. Wat zijn de fiscale consequenties?

Fiscaal gezien heeft een commanditaire vennootschap de nodige overeenkomsten met een eenmanszaak. Dit komt omdat de fiscus iedere beherende vennoot uit de cv beschouwt als zelfstandig ondernemer. Zo betaalt iedere beherende vennoot inkomstenbelasting over zijn deel van de winst, maar als zelfstandig ondernemer maak je ook aanspraak op fiscale voordelen zoals de ondernemersaftrek en MKB-winstvrijstelling. De stille vennoten worden anders beoordeeld door de Belastingdienst. Zij hebben geen recht op de eerder genoemde belastingvoordelen, maar kunnen wel profiteren van bijvoorbeeld de willekeurige afschrijving of investeringsaftrek.

5. Hoe zit het met de sociale zekerheid?

Als eigenaar van een commanditaire vennootschap kun je vanaf de AOW-leeftijd rekenen op de AOW. Voor aanvullend pensioen ben je zoals iedere andere ondernemer zelf verantwoordelijk. Hoe vroeger je begint met het opbouwen van extra pensioen, des te lager de premie. Omdat je geen werknemer bent en daardoor geen gebruik kunt maken van de Ziektewet, WW of de WIA, doe je er verstandig aan om daarnaast zo snel mogelijk een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

6. Wat gebeurt er als een van mijn vennoten stopt?

In principe is het zo dat een commanditaire vennootschap eindigt wanneer een vennoot overlijdt of zich zelfstandig besluit terug te trekken uit de onderneming. Je kunt het in het cv-contract echter zo regelen dat de overige vennoten het bedrijf in zo'n situatie toch kunnen voortzetten. Bijvoorbeeld door het aanstellen van een nieuwe vennoot.

Lees ook

De naamloze vennootschap: wanneer relevant?
Rechtsvormen: welke vorm past bij jou?
Een besloten vennootschap: wanneer relevant?
6 manieren om aan startkapitaal te komen
Alles over de Kamer van Koophandel

Bijgewerkt op: 02-06-2015 Gepubliceerd op:
15-12-2011

Rechtsvorm

Een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten, is nadenken over een geschikte ondernemingsvorm. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn. De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:


Een concreet overzicht van alle ondernemingsvormen vind je in het artikel Rechtsvormen: welke handelsvorm past bij jou? En kijk ook eens naar dit handige overzicht van de Kamer van Koophandel (PDF-bestand).

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Gratis PDF's voor starters

Gratis whitepapers voor startende ondernemers

Alle informatie die je nodig hebt in één PDF: met deze whitepapers ga je goed voorbereid van start met je bedrijf:

 • Ondernemingsplan in 10 stappen
 • Bedenk de perfecte bedrijfsnaam
 • Bereken je uurtarief
 • Een administratie opzetten doe je zo
   

Download gratis PDF

Gratis voorbeeldplannen

Ondernemingsplan voorbeeld

Op zoek naar een goed voorbeeld om naast je eigen ondernemingsplan te leggen? Op Rabobank.nl kun je diverse voorbeeldplannen gratis downloaden.

Bekijk de voorbeeldplannen

Hoe zijn andere ondernemers gestart?

Startersverhaal Kromkommer

In de rubriek Startersverhalen vertellen succesvolle ondernemers over de start van hun bedrijf. Hoe hebben zij het aangepakt?

Lees hun verhalen

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken. Rabobank kan jou onder meer op weg helpen met een zakelijke rekening en relevante verzekeringen.

Zakelijke rekening nodig?
X
Startersvoordeel

Bij de Rabobank is dit voor startende ondernemers het eerste jaar gratis.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.