Dit moet je weten over de commanditaire vennootschap

Bijgewerkt op 20 januari 2023
5 min  leestijd
56.651
Auteur: Marieke Leijnen
de begrippen '1 man', 'C.V.' en 'V.O.F.' staan naast elkaar weergegeven in geel omlijnde cirkels. De middelste cirkel, waar 'CV' in staat, wordt door een vergrootglas bekeken

Naast de eenmanszaak of besloten vennootschap kunnen startende ondernemers ook kiezen voor de commanditaire vennootschap (cv). Wat zijn de belangrijkste kenmerken van deze rechtsvorm?

In dit artikel leggen we je alles uit over de belangrijkste kenmerken van een commanditaire vennootschap. Wil je snel naar een specifiek onderdeel springen? klik dan op één van onderstaande links:

 1. Wat is een commanditaire vennootschap?
 2. Hoe richt je een commanditaire vennootschap op?
 3. Wanneer is een commanditaire vennootschap relevant?
 4. Wordt een commanditaire vennootschap gezien als rechtspersoon?
 5. Wat zijn de fiscale consequenties?
 6. Hoe zit het met de sociale zekerheid?

1. Wat is een commanditaire vennootschap?

Een commanditaire vennootschap (cv) is een officieel samenwerkingsverband tussen twee of meer personen, ook wel vennoten genaamd. Deze rechtsvorm heeft veel overeenkomsten met een vennootschap onder firma (vof).

Het verschil zit hem in het feit dat er bij een cv ook commanditaire vennoten betrokken zijn. Dat zijn stille vennoten, die alleen op financieel gebied betrokken zijn bij het bedrijf. Het zijn de beherende vennoten die de dagelijkse leiding op zich nemen en het gezicht zijn van de onderneming.

Lees in dit artikel alles over de verschillende rechtsvormen

2. Hoe richt je een commanditaire vennootschap op?

Wanneer je een cv wilt oprichten moet je de cv inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK).

Verder is het verstandig om een vennootschapscontract op te stellen, maar dit is niet verplicht. Dit kun je doen bij een advocaat of notaris. Hierin leg je de onderlinge afspraken met de andere vennoten vast. 

Inschrijven UBO-register

Sinds september 2020 schrijf je de vennoten bij de KvK-inschrijving ook in bij het UBO-register. UBO betekent Ultimate Beneficial Owner, dit zijn de mensen die eigenaar zijn of zeggenschap hebben over het bedrijf. Bij een nieuw bedrijf gebeurt dit meteen bij de KvK-inschrijving. Je bent een UBO als je meer dan 25% van de aandelen in bezit hebt.

3. Wanneer is een commanditaire vennootschap relevant?

Deze rechtsvorm kan uitkomst bieden wanneer je met één of meerdere andere ondernemers een bedrijf wilt starten, maar alleen financierders hebt gevonden die zich liever niet actief bemoeien met de bedrijfsvoering. Het gaat in dit geval vaak om lange termijnbeleggers.

Financiering

Geld nodig?

Wie kapitaal nodig heeft komt steeds vaker uit bij een combinatie van financieringen. Hoe werkt deze vorm van gestapeld financieren?

Bekijk de financieringsvormen

4. Wordt een commanditaire vennootschap gezien als rechtspersoon?

Nee. Iedere beherende vennoot is met zijn persoonlijke vermogen hoofdelijk aansprakelijk voor het geheel van de schulden van de cv.

De stille vennoten lopen over het algemeen alleen het risico om hun ingebrachte kapitaal te verliezen. Voor de schulden van de cv zijn zij alleen hoofdelijk aansprakelijk op het moment dat zij zich toch besluiten te bemoeien met de bedrijfsvoering of wanneer hun naam wordt gebruikt in de cv.

5. Wat zijn de fiscale consequenties?

Fiscaal gezien heeft een commanditaire vennootschap de nodige overeenkomsten met een eenmanszaak. Dit komt omdat de Belastingdienst iedere beherende vennoot uit de cv beschouwt als zelfstandig ondernemer.

Aftrekposten

Zo betaalt iedere beherende vennoot inkomstenbelasting over zijn deel van de winst, maar als zelfstandig ondernemer maak je ook aanspraak op fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling.

De stille vennoten worden anders beoordeeld door de Belastingdienst. Zij hebben geen recht op de eerder genoemde belastingvoordelen, maar kunnen wel profiteren van bijvoorbeeld de willekeurige afschrijving of de investeringsaftrek.

6. Hoe zit het met de sociale zekerheid?

Als eigenaar van een commanditaire vennootschap heb je net als ieder ander recht op AOW vanaf de AOW-leeftijd. Voor aanvullend pensioen ben je zoals iedere andere ondernemer zelf verantwoordelijk.

Pensioen opbouwen en aov afsluiten

Hoe eerder je begint met het opbouwen van pensioen, des te lager de premie. Omdat je geen werknemer bent en daardoor geen gebruik kunt maken van de Ziektewet, WW of de WIA, doe je er verstandig aan om daarnaast zo snel mogelijk een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Lees hier alles over de regels voor het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov)

Lees dit artikel over de verschillende pensioenmogelijkheden voor zzp'ers

Wat gebeurt er als een van mijn vennoten stopt?

In principe is het zo dat een commanditaire vennootschap eindigt wanneer een vennoot overlijdt of zich zelfstandig besluit terug te trekken uit de onderneming.

Je kunt het contract echter zo regelen dat de overige vennoten het bedrijf in zo'n situatie toch kunnen voortzetten. Bijvoorbeeld door het aanstellen van een nieuwe vennoot.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Veelgestelde vragen over de commanditaire vennootschap:

 • Wat is een commanditaire vennootschap (cv)? Een commanditaire vennootschap (cv) is een officieel samenwerkingsverband tussen twee of meer personen (vennoten). Stille vennoten blijven op de achtergrond en zijn alleen financieel betrokken, beherende vennoten hebben de dagelijkse leiding van een cv.
 • Wat zijn de voordelen van een commanditaire vennootschap? Je kunt als startende ondernemer kiezen om een commanditaire vennootschap op te richten als je met één of meerdere ondernemers een bedrijf wilt starten, maar financierders hebt gevonden die zich liever niet actief bemoeien met de bedrijfsvoering.
 • Hoe richt je een commanditaire vennootschap op?
  Als je een cv opricht, moet je de onderneming inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Verder is het verstandig om een vennootschapscontract op te stellen, maar dit is niet verplicht. Sinds september 2020 schrijf je de vennoten ook in bij het UBO-register.
 •  
 •  

 •  

Meer over rechtsvorm

Meer over rechtsvorm
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten