Dit moet je weten over de commanditaire vennootschap

Dit moet je weten over de commanditaire vennootschap

Naast de eenmanszaak of besloten vennootschap kunnen startende ondernemers ook kiezen voor de commanditaire vennootschap (cv). Wat zijn de belangrijkste kenmerken van deze rechtsvorm?

1. Wat is een commanditaire vennootschap?

Een commanditaire vennootschap (cv) is een officieel samenwerkingsverband tussen twee of meer personen, ook wel vennoten genaamd. Deze rechtsvorm heeft veel overeenkomsten met een vennootschap onder firma (vof).

Het verschil zit hem in het feit dat er bij een cv ook commanditaire vennoten betrokken zijn. Dat zijn stille vennoten, die alleen op financieel gebied betrokken zijn bij het bedrijf. Het zijn de beherende vennoten die de dagelijkse leiding op zich nemen en het gezicht zijn van de onderneming.

2. Hoe richt je een commanditaire vennootschap op?

Wanneer je een cv wilt oprichten moet je de cv inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK).

Verder is het verstandig om een vennootschapscontract op te stellen, maar dit is niet verplicht. Dit kun je doen bij een advocaat of notaris. Hierin leg je de onderlinge afspraken met de andere vennoten vast. 

Inschrijven UBO-register

Sinds september 2020 schrijf je de vennoten bij de KvK-inschrijving ook in bij het UBO-register. UBO betekent Ultimate Beneficial Owner, dit zijn de mensen die eigenaar zijn of zeggenschap hebben over het bedrijf. Bij een nieuw bedrijf gebeurt dit meteen bij de KvK-inschrijving. Je bent een UBO als je meer dan 25% van de aandelen in bezit hebt.

3. Wanneer is een commanditaire vennootschap relevant?

Een commanditaire vennootschap kan uitkomst bieden wanneer je met één of meerdere andere ondernemers een bedrijf wilt starten, maar alleen financierders hebt gevonden die zich liever niet actief bemoeien met de bedrijfsvoering. Het gaat in dit geval vaak om langetermijn-beleggers.

4. Wordt een commanditaire vennootschap gezien als rechtspersoon?

Nee. Iedere beherende vennoot is met zijn persoonlijke vermogen hoofdelijk aansprakelijk voor het geheel van de schulden van de commanditaire vennootschap.

De stille vennoten lopen over het algemeen alleen het risico om hun ingebrachte kapitaal te verliezen. Voor de schulden van de cv zijn zij alleen hoofdelijk aansprakelijk op het moment dat zij zich toch besluiten te bemoeien met de bedrijfsvoering of wanneer hun naam wordt gebruikt in de cv.

5. Wat zijn de fiscale consequenties?

Fiscaal gezien heeft een commanditaire vennootschap de nodige overeenkomsten met een eenmanszaak. Dit komt omdat de Belastingdienst iedere beherende vennoot uit de cv beschouwt als zelfstandig ondernemer.

Aftrekposten

Zo betaalt iedere beherende vennoot inkomstenbelasting over zijn deel van de winst, maar als zelfstandig ondernemer maak je ook aanspraak op fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling.

De stille vennoten worden anders beoordeeld door de Belastingdienst. Zij hebben geen recht op de eerder genoemde belastingvoordelen, maar kunnen wel profiteren van bijvoorbeeld de willekeurige afschrijving of de investeringsaftrek.

6. Hoe zit het met de sociale zekerheid?

Als eigenaar van een commanditaire vennootschap heb je net als ieder ander recht op AOW vanaf de AOW-leeftijd. Voor aanvullend pensioen ben je zoals iedere andere ondernemer zelf verantwoordelijk.

Pensioen opbouwen en aov afsluiten

Hoe eerder je begint met het opbouwen van pensioen, des te lager de premie. Omdat je geen werknemer bent en daardoor geen gebruik kunt maken van de Ziektewet, WW of de WIA, doe je er verstandig aan om daarnaast zo snel mogelijk een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

7. Wat gebeurt er als een van mijn vennoten stopt?

In principe is het zo dat een commanditaire vennootschap eindigt wanneer een vennoot overlijdt of zich zelfstandig besluit terug te trekken uit de onderneming.

Je kunt het contract echter zo regelen dat de overige vennoten het bedrijf in zo'n situatie toch kunnen voortzetten. Bijvoorbeeld door het aanstellen van een nieuwe vennoot.

Veelgestelde vragen over de commanditaire vennootschap

  • Wat is een commanditaire vennootschap (cv)? Een commanditaire vennootschap (cv) is een officieel samenwerkingsverband tussen twee of meer personen (vennoten). Stille vennoten blijven op de achtergrond en zijn alleen financieel betrokken, beherende vennoten hebben de dagelijkse leiding van een cv. 
  • Een commanditaire vennootschap oprichten, hoe doe je dat?

    Als je een cv opricht, moet je de onderneming inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Verder is het verstandig om een vennootschapscontract op te stellen, maar dit is niet verplicht. Sinds september 2020 schrijf je de vennoten ook in bij het UBO-register.

  • Waarom richt je een commanditaire vennootschap op? Je kunt als startende ondernemer kiezen om een commanditaire vennootschap op te richten als je met één of meerdere ondernemers een bedrijf wilt starten, maar financierders hebt gevonden die zich liever niet actief bemoeien met de bedrijfsvoering.
Bijgewerkt op: 10-06-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De eenmanszaak is de meest gekozen rechtsvorm bij startende ondernemers. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel en ontvang direct je kvk-nummer, een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer. Zo kun je snel aan de slag.

Eenmanszaak oprichten: waarom en hoe?
Eenmanszaak oprichten: waarom en hoe?

Rechtsvorm

Een rechtsvorm kiezen is een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

Welke rechtsvorm past bij mij?

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:

Ben je nog aan het oriënteren? In dit artikel vind je een concreet overzicht van alle negen rechtsvormen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.