Vennootschap onder firma (VOF) voor startende ondernemers

Dit moet je weten over de vennootschap onder firma (vof)

Veel startende ondernemers die samen met iemand anders een bedrijf starten, kiezen voor de rechtsvorm vennootschap onder firma (vof). Een vof heeft dan ook de nodige voordelen. In dit artikel lees je er alles over: dit moet je weten over de vennootschap onder firma (vof).

1. Wat is een vennootschap onder firma?

Een vennootschap onder firma - vaak afgekort tot vof - is de officiële naam voor de rechtsvorm waarbij je samen met één of meer andere ondernemers een bedrijf start.

Het is de bedoeling dat alle vennoten iets inbrengen in de op te richten onderneming. Het gaat hier in veel gevallen om een geldbedrag, maar de inbreng kan bijvoorbeeld ook bestaan uit specifieke goederen of arbeidsuren.

Voor het oprichten van een vof hoef je geen rekening te houden met het vergaren van een minimumkapitaal; mede daarom is de vof voor uiteenlopende startups een geschikte rechtsvorm.

Een vof heeft op het eerste gezicht veel overeenkomsten met een eenmanszaak - die andere populaire rechtsvorm voor starters - maar er is één belangrijk verschil: een eenmanszaak heeft één eigenaar, terwijl er bij een vof altijd sprake moet zijn van meerdere eigenaren.

2. Hoe gaat de oprichting in zijn werk?

Zoals gezegd heb je voor het oprichten van een vennootschap onder firma geen minimumkapitaal nodig en volstaat de oprichting met een inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK).

De KvK geeft jouw gegevens vervolgens automatisch door aan de Belastingdienst, dus dat hoef je zelf niet meer te doen. 

Het is wel belangrijk dat je vervolgens samen met de andere eigenaren goed onderlinge afspraken maakt over onder meer de oprichting, winstverdeling, algemene doelstellingen en de verdere bedrijfsvoering.

Het is zeer aan te bevelen om deze afspraken ook vast te (laten) leggen in een zogenoemd vennootschapscontract.

Hoewel niet verplicht, verschaft een dergelijk contract over veel zaken duidelijkheid voor alle vennoten. Denk bijvoorbeeld aan het maken (en schriftelijk vastleggen) van afspraken over:

Het is ook aan te raden om in het vennootschapscontract een pagina te wijden aan afspraken over de mogelijke opheffing van de vof. Wat doe je als het bedrijf onverhoopt failliet gaat of een van de vennoten uit het bedrijf wil stappen? 

Laat - nadat je het plan hebt aangevuld met uw eigen gegevens - ook dit voorbeeldcontract altijd nalezen door een financieel of juridisch adviseur, zodat je juridisch gezien in ieder geval niet per ongeluk iets belangrijks over het hoofd ziet.

3. Hoe zit het met de aansprakelijkheid?

Kies je straks heel bewust voor de rechtsvorm vennootschap onder firma (vof)?

Dan moet je er in ieder geval rekening mee houden dat jij en jouw zakenpartner(s) straks hoofdelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor eventuele gemaakte schulden van je onderneming.

Of jij (of een van de andere vennoten) deze schulden daadwerkelijk hebt gemaakt, doet dan niet terzake.

Schuldeisers zullen zich in veel gevallen in eerste instantie richten op het vermogen van het bedrijf.

Wanneer deze opbrengsten niet toereikend zijn, kunnen zij vervolgens ook aanspraak maken op het privé-vermogen van de vennoten.

Dit kan uiterst vervelende gevolgen hebben wanneer je bijvoorbeeld in gemeenschap van goederen bent getrouwd. In dat geval kunnen de schuldeisers namelijk ook aanspraak maken op het privé-vermogen van je echtgenoot. 

Het is dan ook raadzaam om in goed overleg alsnog het opstellen van huwelijkse voorwaarden te overwegen. Daarmee kun je de aansprakelijkheid op jouw privé-vermogen aanzienlijk beperken.

Komt een vennoot in de toekomst privé in de financiële problemen? Dan kunnen zijn schuldeisers niet aan jouw privé-vermogen komen.

Ook het zakelijk vermogen van de vof kan dan niet worden aangesproken. Vraag een notaris naar de mogelijkheden en voorwaarden.

4. Welke belastingen zijn van toepassing op een vof?

Als ondernemer met een vennootschap onder firma krijg je ook zakelijk gezien te maken met de Belastingdienst. Zo moeten jij en de andere vennoten straks namelijk inkomstenbelasting betalen over jullie eigen winst.

Je mag gelukkig ook gebruikmaken van fiscale voordelen. Zo kom je bij een vof in veel gevallen in aanmerking voor de ondernemersaftrek, investeringsaftrek, MKB winstvrijstelling en een fiscale oudedagsvoorziening.

5. Wanneer is een man/vrouw-firma relevant?

Een man/vrouw-firma is een variant op de standaard vennootschap onder firma (vof), waarbij de vennoten of firmanten partners van elkaar zijn.

Verder zijn de regels en oprichtingseisen in principe gelijk aan die van een vof. Een bekend voordeel is dat jullie als zakenpartners allebei gebruik mogen maken van de beschikbare fiscale voordelen.

Een nadeel is echter dat jullie in dit geval ook allebei hoofdelijk aansprakelijk zijn en dat eventuele schuldeisers dus aanspraak kunnen maken op beide privé-vermogens, óók wanneer jullie niet in gemeenschap van goederen zijn getrouwd.


Ook interessant voor jou

Rechtsvormen: welke vorm past bij jou?
Inschrijven in het Handelsregister: zo doe je dat
Wanneer kies je als starter voor een bv?
Hoe kan ik samenwerken met andere ondernemers?

Bijgewerkt op: 20-11-2018

Wat vind je van dit artikel?

x73
x9

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Een vereniging is een van de rechtsvormen die je kunt kiezen bij de oprichting van je bedrijf. Heb jij een bepaald doel voor ogen dat je in samenwerking met anderen wilt bereiken? Dan zou deze handelsvorm op jouw situatie van toepassing kunnen zijn.

Een vereniging oprichten doe je zo
Een vereniging oprichten doe je zo

Rechtsvorm

Een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten, is nadenken over een geschikte ondernemingsvorm. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:


Een concreet overzicht van alle ondernemingsvormen vind je in het artikel Rechtsvormen: welke handelsvorm past bij jou? En kijk ook eens naar dit handige overzicht van de Kamer van Koophandel (PDF-bestand).

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 2.806 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.