Vennootschap onder firma (VOF) voor startende ondernemers

Dit moet je weten over de vennootschap onder firma (vof)

De vennootschap onder firma (vof) is een populaire rechtsvorm onder starters die samen een bedrijf beginnen. Zorg wel dat je een vennootschapscontract opstelt en weet welke belasting je moet betalen.

Ben je op zoek naar een antwoord op een specifieke vraag? Klik dan op één van de vragen hieronder. Om het hele artikel te lezen scroll je gewoon naar beneden.

  1. Wat is een vennootschap onder firma?
  2. Hoe gaat de oprichting in zijn werk?
  3. Hoe werkt aansprakelijkheid bij een vof?
  4. Welke belastingen zijn van toepassing op een vof?
  5. Wanneer is een man/vrouw-firma relevant?
     

1. Wat is een vennootschap onder firma?

Bij een vennootschap onder firma (vof) start je samen met één of meer andere ondernemers een bedrijf. Het is de bedoeling dat alle vennoten iets inbrengen in de onderneming. Vaak is dit een geldbedrag, maar soms ook goederen of arbeidsuren.

Voor het oprichten van een vof hoef je geen rekening te houden met het vergaren van een minimumkapitaal. Dit maakt de vof extra geschikt als rechtsvorm voor starters.

Verschil tussen vof en eenmanszaak

Een vof heeft op het eerste gezicht veel overeenkomsten met een eenmanszaak. Toch is er wel een belangrijk verschil. Een eenmanszaak heeft één eigenaar, terwijl er bij een vof altijd sprake moet zijn van meerdere eigenaren.

2. Hoe gaat de oprichting in zijn werk?

Het oprichten van een vennootschap onder firma is niet moeilijk. Je hebt geen minimumkapitaal nodig, hoeft niet naar de notaris en kunt je direct inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK).

De KvK geeft jouw gegevens vervolgens automatisch door aan de Belastingdienst, dus dat hoef je zelf niet meer te doen. 

Vennootschapscontract opstellen

Het is wel belangrijk om vervolgens samen met de andere vennoten goede onderlinge afspraken te maken. Leg deze vast in een vennootschapscontract.

Hoewel niet verplicht, verschaft een dergelijk contract over veel zaken duidelijkheid voor alle vennoten. Denk bijvoorbeeld aan het maken (en schriftelijk vastleggen) van afspraken over:

Het is ook aan te raden om in het vennootschapscontract een pagina te wijden aan afspraken over de mogelijke opheffing van de vof. Wat doe je als het bedrijf onverhoopt failliet gaat of één van de vennoten uit het bedrijf wil stappen? 

Laat je contract altijd nalezen door een financieel of juridischadviseur. Zo zorg je dat je niet per ongeluk iets belangrijks over het hoofd ziet.

3. Hoe werkt aansprakelijkheid bij een vof?

Kies je straks voor de rechtsvorm vennootschap onder firma (vof)? Dan moet je in ieder geval rekening houden met aansprakelijkheid. Jij en jouw zakenpartner(s) kunnen straks hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld voor eventuele gemaakte schulden van je onderneming.

Belangrijk! Een vof is géén rechtspersoon. De vennoten zijn zelf aansprakelijk. Of jij (of één van de andere vennoten) deze schulden daadwerkelijk hebt gemaakt, doet dan niet terzake. Schuldeisers zullen zich in veel gevallen in eerste instantie richten op het vermogen van het bedrijf.

Privé-vermogen

Wanneer deze opbrengsten niet voldoende zijn, kunnen zij vervolgens ook aanspraak maken op het privé-vermogen van de vennoten.

Dit kan uiterst vervelende gevolgen hebben wanneer je bijvoorbeeld in gemeenschap van goederen bent getrouwd. In dat geval kunnen de schuldeisers namelijk ook aanspraak maken op het privé-vermogen van je echtgenoot. 

Het is dan ook raadzaam om in goed overleg alsnog het opstellen van huwelijkse voorwaarden te overwegen. Daarmee kun je de aansprakelijkheid op jouw privé-vermogen aanzienlijk beperken.

Privé in de problemen

Komt een vennoot in de toekomst privé in de financiële problemen? Dan kunnen schuldeisers niet aan jouw privé-vermogen komen. Ook het zakelijk vermogen van de vof kan dan niet worden aangesproken. Vraag een notaris naar de mogelijkheden en voorwaarden.

4. Welke belastingen zijn van toepassing op een vof?

Als ondernemer met een vennootschap onder firma krijg je ook zakelijk gezien te maken met de Belastingdienst. Zo moeten jij en de andere vennoten straks namelijk inkomstenbelasting betalen over jullie deel van de winst.

Je mag gelukkig ook gebruikmaken van fiscale voordelen. Zo kom je bij een vof in veel gevallen in aanmerking voor de ondernemersaftrek, investeringsaftrek, MKB winstvrijstelling en een fiscale oudedagsvoorziening.

5. Wanneer is een man/vrouw-firma relevant?

Een man/vrouw-firma is een variant op de standaard vennootschap onder firma (vof), waarbij de vennoten of firmanten partners van elkaar zijn. Natuurlijk mag je partner ook van hetzelfde geslacht zijn.

Verder zijn de regels en oprichtingseisen in principe gelijk aan die van een vof. Een bekend voordeel is dat jullie als zakenpartners allebei gebruik mogen maken van de beschikbare fiscale voordelen.

Een nadeel is echter dat jullie in dit geval ook allebei hoofdelijk aansprakelijk zijn en dat eventuele schuldeisers dus aanspraak kunnen maken op beide privé-vermogens. Dit geldt óók wanneer jullie niet in gemeenschap van goederen zijn getrouwd.

Ook interessant voor jou

Rechtsvormen: welke vorm past bij jou?
Wanneer kies je als starter voor een bv?
Hoe kan ik samenwerken met andere ondernemers?

Bijgewerkt op: 16-08-2019

Wat vind je van dit artikel?

x83
x10

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Een coöperatie is een van de rechtsvormen waarvoor je als (startende) ondernemer kunt kiezen. Deze rechtsvorm is met name relevant voor ondernemers die door samen te werken meer kunnen bereiken. In dit artikel lees je meer over deze - bij starters - nog onbekende rechtsvorm.

Dit moet je weten over de coöperatie
Dit moet je weten over de coöperatie

Rechtsvorm

Een rechtsvorm kiezen is een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

Welke rechtsvorm past bij mij?

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:

Ben je nog aan het oriënteren? In dit artikel vind je een concreet overzicht van alle negen rechtsvormen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.917 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.