marieke

Eenderde ondernemers twijfelt aan rechtsvorm

Het wel of niet kiezen van de juiste rechtsvorm kan grote gevolgen hebben voor een bedrijf. Eenderde van de ondernemers vraagt zich dan ook wel eens af of hij nog wel de juiste rechtsvorm heeft. Een derde daarvan verwacht binnen drie jaar ook daadwerkelijk van rechtsvorm te zullen veranderen.

Dat blijkt uit recent onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK). De voornaamste redenen om van rechtsvorm te veranderen zijn van fiscale en juridische aard. Het betalen van zo weinig mogelijk belasting is voor veel startende ondernemers nog altijd van groot belang.

Aansprakelijkheid

Daarnaast spelen toenemende juridische risico's en het willen afdekken daarvan een rol, bijvoorbeeld door een eenmanszaak of vof om te zetten naar een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid.

Flex bv

De aankondiging van het wetsvoorstel flexibilisering bv recht en de komst van de flex bv lijken vooralsnog geen invloed te hebben op de plannen van ondernemers. Volgens de KvK is het feit dat de meesten nog niet goed op de hoogte zijn van de inhoud van deze plannen hiervan de oorzaak.

Zeker weten dat u straks de juiste rechtsvorm kiest? Lees de checklist 9 rechtsvormen voor ondernemers.

Gepubliceerd op:
10-11-2011

Wat vind je van dit artikel?

x2
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Een vereniging is een van de rechtsvormen die je kunt kiezen bij de start van je bedrijf. Heb jij een bepaald doel voor ogen dat je in samenwerking met anderen wilt bereiken? Dan kan het oprichten van een vereniging op jouw situatie van toepassing zijn. 

Een vereniging oprichten doe je zo
Een vereniging oprichten doe je zo

Rechtsvorm

Een rechtsvorm kiezen is een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

Welke rechtsvorm past bij mij?

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:

Ben je nog aan het oriënteren? In dit artikel vind je een concreet overzicht van alle negen rechtsvormen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.