Rechtsvormen

Eenmanszaak of bv, waar kies je voor?

Je staat aan de start van je nieuwe onderneming. Tijd dus om na te denken over de rechtsvorm van je bedrijf. Kies je voor de eenmanszaak of is het in jouw geval slimmer om met een bv te starten?

Het kiezen voor een rechtsvorm is belangrijk. Dit heeft namelijk gevolgen voor je belastingverplichtingen en aansprakelijkheid. Voor elke rechtsvorm geldt dat er voor- en nadelen zijn die je mee moet nemen in je overwegingen. Hoewel de meeste starters voor een eenmanszaak gaan, is de bv wel degelijk een optie.  

Een eenmanszaak starten

Een eenmanszaak regel je vrij eenvoudig. Je hoeft alleen maar langs te gaan bij de Kamer van Koophandel om je in te schrijven en je kunt aan de slag. Er zijn geen oprichtingseisen. Een akte opstellen bij de notaris is niet nodig.

Jouw eenmanszaak - de naam zegt het al - heeft één eigenaar. Dat betekent overigens niet dat je geen personeel kunt aannemen. De eenmanszaak is de meest populaire rechtsvorm voor starters.

Eenmanszaak, de voordelen

Waarom zou je kiezen voor een eenmanszaak? We zetten de voordelen voor je op een rijtje. 

 • De eenmanszaak start je eenvoudig op. Er zijn geen oprichtingseisen.
 • De kosten zijn beperkt, slechts € 50. 
 • Er is sprake van één bedrijfseigenaar. Daarom hoef je niets extra's vast te laten leggen voor wat betreft onderlinge verantwoordelijkheden. 
 • Je profiteert van fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrekde startersaftrek en de MKB-winstvrijstelling.

Voor elke rechtsvorm geldt dat er voor- en nadelen zijn die je mee moet nemen in je overwegingen.

Nadelen van de eenmanszaak

Deze rechtsvorm kent één significant nadeel, waar je dus goed over na moet denken. 

 • Je kunt hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld. Stel dat jij schulden maakt die je niet kunt terugbetalen, dan kun je met jouw privévermogen worden aangesproken. 
 • Dit is ook van toepassing als je failliet wordt verklaard. Schuldeisers kunnen dan dus ook je privé-rekening plunderen.
 • Ben je niet onder huwelijkse voorwaarden getrouwd, dan kan ook het vermogen van je partner worden aangesproken om eventuele schulden af te lossen.

Een bv starten

Na de eenmanszaak is de bv de meest gekozen rechtsvorm door startende ondernemers. Of je nu timmerman bent of zelfstandig consultant, de bv is voor elke ondernemer een optie. Wil je een bv oprichten, dan moet je twee stappen zetten. 

 1. Je onderneming moet worden ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.
 2. Je dient een akte te laten opmaken door de notaris. Hierin staan onder meer de bedrijfsnaam en het doel van de rechtspersoon, de regels voor de uitgifte en overdracht van aandelen, de wijze van benoeming van het bestuur en de ontbinding van de rechtspersoon.

Ten opzichte van de eenmanszaak komt er dus een extra tussenstap bij. In tegenstelling tot vroeger hoef je geen geld meer in te leggen als startbedrag.


Andere rechtsvormen

Een maatschap, nv of stichting. Op IkGaStarten vind je nog meer veel informatie over de verschillende rechtsvormen. 



Bv, de voordelen

In tegenstelling tot de eenmanszaak is een bv geen natuurlijk persoon, maar een rechtspersoon.

 • Dit betekent dat je in principe niet hoofdelijk aansprakelijk bent voor de schulden van je onderneming. Ga je bijvoorbeeld failliet, dan kunnen schuldeisers niet aan je privé-vermogen komen.
 • Er is wel een maar. Als blijkt dat je nalatig bent geweest of hebt gefraudeerd, dan kan een rechter beslissen dat schuldeisers wél achter je privé-vermogen mogen gaan. 

Als directeur ben je feitelijk in dienst van je eigen onderneming. Richt je een bv op, dan krijg je overigens te maken met andere soorten belastingen: de vennootschapsbelasting en de dividendbelasting. Lees meer hierover in dit artikel: een bv als zzp'er

Nadelen van de bv

Voor elke rechtsvorm geldt dat er voor- en nadelen zijn die je mee moet nemen in je overweging.

 • Het geld dat in de bv zit, is niet direct jouw eigendom. Wil je hierover beschikken, dan moet je jezelf uitkeren in de vorm van dividend of salaris. Vervolgens betaal je hier als privépersoon nog inkomstenbelasting over. 
 • Het is wel even een gedoe om aandelen over te dragen. Deze staan op naam van de aandeelhouders en om dit te wijzigen moet je eerst langs de notaris.
 • Elk jaar moet je de jaarstukken inleveren bij de Kamer van Koophandel. Wat je precies moet deponeren, hangt af van de omvang van je onderneming. Jouw admistratie is daardoor een stuk omvangrijker dan bij een eenmanszaak.

Kies je voor een eenmanszaak of bv?

Verreweg de meeste starters kiezen zoals gezegd voor een eenmanszaak. Ze zijn zo goedkoop uit en hoeven niet naar de notaris. Maar dat wil niet zeggen dat een bv voor jouw specifieke situatie een slecht idee is. We schetsen 3 voorbeelden.

 1. Je bent zzp'er en levert een dienst  
  De eenmanszaak is de meest logische vorm. Je hoeft weinig te investeren en loopt ook niet zoveel risico.
 2. Je start een bouwbedrijf met drie mensen in dienst
  Heb je veel geïnvesteerd en neem je opdrachten aan waar de nodige financiële risico's aan kleven? Dan is een bv iets om serieus over na te denken. Mocht het namelijk fout gaan, dan kun je met een bv niet hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld.
 3. Je bent een goed boerende zzp'er met een omzet van meer dan twee ton.
  Hiermee kun je twee kanten op. In principe loop je weinig risico, maar fiscaal kan een bv nu beter voor je uitpakken. Overleg hierover met je accountant. Vanaf een jaarwinst van circa € 150.000 wordt de bv een interessante optie.

Bijgewerkt op: 25-10-2019

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De eenmanszaak is de meest gekozen rechtsvorm bij startende ondernemers. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel en ontvang direct je kvk-nummer, een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer. Zo kun je snel aan de slag.

Eenmanszaak oprichten: waarom en hoe?
Eenmanszaak oprichten: waarom en hoe?

Rechtsvorm

Een rechtsvorm kiezen is een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

Welke rechtsvorm past bij mij?

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:

Ben je nog aan het oriënteren? In dit artikel vind je een concreet overzicht van alle negen rechtsvormen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.