Eenmanszaak oprichten: waarom en hoe?

Eenmanszaak oprichten: waarom en hoe?

De eenmanszaak is de meest gekozen rechtsvorm bij startende ondernemers. Je richt hiermee snel een bedrijf op. Zo is je kvk-nummer zo geregeld en je krijgt dan direct een btw-identificatienummer (voorheen: btw-nummer). Zo kun je op naar je eerste klant.

Snel naar

 1. Waarom een eenmanszaak?
 2. Wanneer geen eenmanszaak?
 3. Eenmanszaak is niet hetzelfde als zzp
 4. Hoe richt je een eenmanszaak op?
 5. Rechten en plichten eenmanszaak
 6. Wanneer is een bv beter dan een eenmanszaak?

Waarom een eenmanszaak?

Zodra je plannen voor een eigen bedrijf concreet worden, heb je vaak al een kvk-nummer nodig. Bijvoorbeeld voor een huurcontract of om in te kopen bij de groothandel.

Nog voor je een klant hebt, moet je je dus vaak al inschrijven bij de kvk. Het oprichten van een eenmanszaak is dan vaak het meest logisch: 

 • Je kunt je snel inschrijven in het Handelsregister. Je maakt hiervoor online een afspraak bij de Kvk (kosten: € 50,00). 
 • Je hebt minder administratieve lasten dan bij een bv of andere rechtsvorm
 • Belastingvoordelen, zoals de Starters- en Zelfstandigenaftrek

Wanneer geen eenmanszaak?

Het grote nadeel van een eenmanszaak: er is geen rechtspersoon die verantwoordelijk is als het niet goed gaat.

Ofwel: jij bent persoonlijk aansprakelijk bij schulden en een faillissement. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je huis verkocht moet worden. Heb je geen huwelijkse voorwaarden? Dan draait je partner ook op voor jouw zakelijke schulden.

Bij de keuze voor de juiste rechtsvorm, kijk je naar: 

 1. Persoonlijke aansprakelijkheid: een eenmanszaak is geen rechtspersoon. Schuldeisers kunnen jouw privévermogen opeisen als het misgaat. Zijn er direct veel financiele risico's? Informeer dan of een bv niet verstandiger is. 
 2. Winst. Verwacht je in het eerste jaar al een hoge winst? Vanaf ongeveer € 100.000 is een bv vaak aantrekkelijker. 
 3. Alleen of samen. Bij samen ondernemen is een bv of vof gemakkelijker.

Een eenmanszaak is niet hetzelfde als zzp

Startende ondernemers vragen regelmatig: “Is een eenmanszaak hetzelfde als zpp?” Het antwoord is: nee.

Als je zzp'er bent, dan zegt dat iets over hoe je onderneemt. Als ‘zelfstandige zonder personeel’ ben jij de baas en voer je je werk uit zonder personeel.

Dat je een eenmanszaak hebt, zegt iets over de juridische status van je bedrijf. Het is de rechtsvorm die je gekozen hebt. Jij bent als enige verantwoordelijk (en aansprakelijk!) voor je bedrijf. Hoeveel personeel je hebt, maak daarbij niet uit.

De baasEen eenmanszaak betekent dat jij alleen verantwoordelijk en aansprakelijk bent. Je kunt zoveel personeel aannemen als je wilt. 

Als je veel personeel hebt, is de omzet vaak ook zo groot, dat het gevaarlijk is om de financiele risico's persoonlijk te dragen. De stap naar een bv is dan vaak verstandig.

Hoe richt je een eenmanszaak op?

Natuurlijk begint alles met een heel goed ondernemingsplan. We gaan ervan uit dat je dit al hebt. Daarna kun je aan de slag met de basics:

 1. Schrijf je in bij de kvk. Je staat dan in het Handelsregister en krijgt een btw-identificatienummer. 
 2. Open een zakelijke rekening. Dit is niet verplicht, maar wel nodig.
 3. Check of je extra vergunningen nodig hebt. Bijvoorbeeld voor je pand (brandveiligheid) of je branche (alcohol- en tabaksvergunning).
 4. Zet je administratie op. Download de gratis handleiding.
 5. Zorg dat je bedrijfsverzekeringen op orde zijn.

TipGratis tool: ga sterk van start met de Strartversterker.

Rechten en plichten eenmanszaak

De Belastingdienst krijgt automatisch een bericht dat je je hebt ingeschreven in het Handelsregister. Je krijgt een btw-identificatienummer.  

Je bent nu verplicht om btw-aangifte te doen, ofwel de omzetbelasting. Dit moet ook als je nog helemaal geen inkomsten hebt.

Het voordeel: je kunt vanaf nu btw over je inkopen aftrekken van de omzetbelasting. Lees meer over je eerste btw-aangifte.

Soms zijn er ook branchespecifieke vergunningen die je moet hebben, zoals een horecavergunnig. Daarnaast vinden veel opdrachtgevers het belangrijk dat  je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt. Dit is niet verplicht, maar wel nodig. 

Als je een onderneming bent voor de belastingdienst, heb je ook recht op aftrekposten. Denk aan de zelfstandigenaftrek, maar ook aan aftrekposten zoals de FOR (Fiscale Oudedagsreserve).

Bekijk de belangrijkste aftrekposten.

Wanneer van eenmanszaak naar bv?

Groeit je bedrijf hard? Ga je samenwerken met een partner? Komen er steeds meer financiele risico’s? Dan is het vaak tijd om over te stappen naar een bv.

Een besloten vennootschap (bv) is een rechtspersoon. Als je bedrijf in de problemen komt, ben jij in principe niet aansprakelijk. Natuurlijk ben je wél verantwoordelijk als je hebt gefraudeerd of als de boekhouding niet klopt.

Dit zijn  de belangrijkste verschillen tussen een eenmanszaak en een bv:

 1. Aansprakelijkheid. Een bv is een rechtspersoon, een eenmanszaak niet. Jij bent bij een eenmanszaak altijd zelf aansprakelijk bij schulden
 2. Belastingen. Bij een eenmanszaak betaal je als ondernemer gewoon inkomstenbelasting. Je krijgt maken met extra aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling.
  Bij een bv krijg je te maken met vennootschapsbelasting, dividendbelasting en ‘inkomstenbelasting over gebruikelijk loon’. Zo omstreeks de € 100.000 tot 150.000 winst ligt meestal het omslagpunt. Dan is een bv vaak voordeliger.
 3. Loon en dividend. Jij krijgt directeur-grootaandeelhouder (dga) loon uit je bv. Je bent dus eigenlijk een werknemer van jezelf.

Meer weten o.a. de verschillende belastingen, de tarieven van de vennootschapsbelasting en het beste omslagpunt om te veranderen van rechtsvorrm? Lees dit artikel over de overstap van eenmanszaak naar bv.

Bijgewerkt op: 04-08-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Rechtsvorm

Een rechtsvorm kiezen is een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

Welke rechtsvorm past bij mij?

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:

Ben je nog aan het oriënteren? In dit artikel vind je een concreet overzicht van alle negen rechtsvormen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.