Eenmanszaak oprichten: waarom en hoe?

Bijgewerkt op 07 juli 2021
6 min  leestijd
0
Image
Eenmanszaak oprichten: waarom en hoe?

De eenmanszaak is de meest gekozen rechtsvorm bij startende ondernemers. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel en ontvang direct je kvk-nummer, een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer. Zo kun je snel aan de slag.

In dit artikel behandelen we verschillende vraagstukken omtrent het oprichten van een eenmanszaak. Benieuwd naar een specifiek onderwerp? Klink dan op een van de links hieronder.

 1. Waarom een eenmanszaak?
 2. Wanneer geen eenmanszaak?
 3. Eenmanszaak is niet hetzelfde als zzp
 4. Hoe richt je een eenmanszaak op?
 5. Rechten en plichten eenmanszaak
 6. Wanneer is een bv beter dan een eenmanszaak?

Waarom een eenmanszaak?

De eenmanszaak is een erg laagdrempelige rechtsvorm. Je hoeft je alleen in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, dan ben je officieel ondernemer. Dat doe je vaak al voordat je een eerste klant hebt.

Zodra je plannen voor een eigen bedrijf concreet worden, heb je namelijk vaak al een kvk-nummer nodig. Bijvoorbeeld voor een huurcontract of om in te kopen bij de groothandel.

Dit zijn de belangrijkste voordelen van een eenmanszaak op een rij:

 • Je kunt je snel inschrijven in het Handelsregister. Je maakt hiervoor online een afspraak bij de Kamer van Koophandel (dit kost ongeveer € 50,00). 
 • Je hebt minder administratieve lasten dan bij een bv of andere rechtsvorm
 • Belastingvoordelen, zoals de starters- en zelfstandigenaftrek

Wanneer geen eenmanszaak?

Het grote nadeel van een eenmanszaak is dat je persoonlijk aansprakelijk bent bij schulden of een faillissement. Er is geen rechtspersoon die verantwoordelijk gehouden kan worden. Schuldeisers kunnen jouw privévermogen opeisen als het misgaat.

Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je huis verkocht moet worden. Heb je geen huwelijkse voorwaarden? Dan draait je partner ook op voor jouw zakelijke schulden. Zijn er direct veel financiële risico's? Informeer dan of een bv niet verstandiger is. 

Bij de keuze voor de juiste rechtsvorm, kijk je ook naar:

 1. Winst. Verwacht je in het eerste jaar al een hoge winst? Vanaf ongeveer € 100.000 is een bv vaak aantrekkelijker. 
 2. Alleen of samen. Bij samen ondernemen is een bv of vof gemakkelijker.

Een eenmanszaak is niet hetzelfde als zzp

Startende ondernemers vragen regelmatig: “Is een eenmanszaak hetzelfde als zpp?” Het antwoord is: nee. Als je zzp'er bent, dan zegt dat iets over hoe je onderneemt. Als ‘zelfstandige zonder personeel’ ben jij de baas en voer je je werk uit zonder personeel.

Dat je een eenmanszaak hebt, zegt iets over de juridische status van je bedrijf. Het is de rechtsvorm die je gekozen hebt. Jij bent als enige verantwoordelijk (en aansprakelijk!) voor je bedrijf. Hoeveel personeel je hebt, maakt daarbij niet uit.

Een eenmanszaak betekent dat jij alleen verantwoordelijk en aansprakelijk bent. Je kunt zoveel personeel aannemen als je wilt. 

Als je veel personeel hebt, is de omzet vaak ook zo groot dat het gevaarlijk is om de financiële risico's persoonlijk te dragen. De stap naar een bv is dan vaak verstandig.

Hoe richt je een eenmanszaak op?

Natuurlijk begint alles met een heel goed ondernemingsplan. We gaan ervan uit dat je dit al hebt. Daarna kun je aan de slag met de basis:

 1. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel. Je staat dan in het Handelsregister en krijgt een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer. 
 2. Open een zakelijke rekening. Dit is niet verplicht, maar in de meeste gevallen wel nodig.
 3. Check of je extra vergunningen nodig hebt. Bijvoorbeeld voor je pand (brandveiligheid) of je branche (alcohol- en tabaksvergunning).
 4. Zet je administratie op. Download de gratis handleiding.
 5. Zorg dat je bedrijfsverzekeringen op orde zijn. Veel opdrachtgevers vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt.

Tip! Ga sterk van start met het Stappenplan voor een succesvolle start.

Voorbeeldplan nodig?

Handig: zo ziet een goed ondernemingplan voor jouw branche eruit.

Download gratis voorbeeld 

Rechten en plichten eenmanszaak

De Belastingdienst krijgt automatisch een bericht dat je je hebt ingeschreven in het Handelsregister. Je krijgt daarom een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer. Het btw-identificatienummer zet je op je facturen, offertes en op de website.

Je omzetbelastingnummer gebruik je om btw-aangifte te doen, ofwel de omzetbelasting. Dit moet ook als je nog helemaal geen inkomsten hebt. Het voordeel: je kunt vanaf nu btw over je inkopen aftrekken van de omzetbelasting.

Als je een onderneming bent voor de belastingdienst, heb je ook recht op aftrekposten. Denk aan de zelfstandigenaftrek, maar ook aan aftrekposten zoals de FOR (Fiscale Oudedagsreserve).

Wanneer van eenmanszaak naar bv?

Groeit je bedrijf hard? Ga je samenwerken met een partner? Komen er steeds meer financiële risico’s? Dan is het vaak tijd om over te stappen naar een bv.

Een besloten vennootschap (bv) is een rechtspersoon. Als je bedrijf in de problemen komt, ben jij in principe niet aansprakelijk. Natuurlijk ben je wél verantwoordelijk als je hebt gefraudeerd of als de boekhouding niet klopt.

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen een eenmanszaak en een bv:

 1. Aansprakelijkheid. Een bv is een rechtspersoon, een eenmanszaak niet. Jij bent bij een eenmanszaak altijd zelf aansprakelijk bij schulden
 2. Belastingen. Bij een eenmanszaak betaal je als ondernemer gewoon inkomstenbelasting. Je krijgt maken met extra aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling.
  Bij een bv krijg je te maken met vennootschapsbelasting, dividendbelasting en ‘inkomstenbelasting over gebruikelijk loon’. Zo omstreeks de € 100.000 winst ligt meestal het omslagpunt. Dan is een bv vaak voordeliger.
 3. Loon en dividend. Jij krijgt directeur-grootaandeelhouder (dga) loon uit je bv. Je bent dus eigenlijk een werknemer van jezelf.

Meer weten o.a. de verschillende belastingen, de tarieven van de vennootschapsbelasting en het beste omslagpunt om te veranderen van rechtsvorm? Lees dit artikel over de overstap van eenmanszaak naar bv.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 5 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 5 voordelen

Veelgestelde vragen: eenmanszaak oprichten

 • Wanneer kan ik het beste een eenmanszaak oprichten? Als je in je eentje een bedrijf opricht en waarschijnlijk minder dan € 100.000 per jaar gaat verdienen, is de eenmanszaak meestal de beste optie. Je schrijft je als eenmanszaak in bij de Kamer van Koophandel voordat je daadwerkelijk begint met ondernemen.
 • Eenmanszaak of bv oprichten: wat is slimmer? Een belangrijk verschil tussen de eenmanszaak en bv is het feit dat je bij een eenmanszaak persoonlijk aansprakelijk bent voor schulden en faillissement. Bij de bv is dat niet zo. Vanaf ongeveer € 100.000 winst per jaar is de bv fiscaal voordeliger. Lees ook hoe je jouw eenmanszaak omzet naar een bv.

Meer over rechtsvorm

Meer over rechtsvorm
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? De Rabobank heeft voorbeelden van meerdere ondernemersplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Downloaden is gratis.

Sluiten