Eenmanszaak oprichten: wat zijn voor- en nadelen?

Eenmanszaak oprichten: wat zijn de voor- en nadelen?

Iedere rechtsvorm heeft zo zijn voor- en nadelen. Veel starters kiezen bewust voor de handelsvorm eenmanszaak. Een vaak genoemde reden is dat zo’n bedrijf vrij eenvoudig is op te richten (je kunt volstaan met een bezoek aan de Kamer van Koophandel). Waarmee moet je nog meer rekening houden? Dat lees je in de checklist eenmanszaak oprichten: wat zijn voor- en nadelen?

Een eenmanszaak, wat houdt dat in?

Een eenmanszaak is "een bedrijf, door één persoon gedreven." Aldus de Van Dale. Als we deze definitie wat breder omschrijven, moet je een eenmanszaak vooral zien als een onderneming waarvan slechts één persoon eigenaar kan zijn.

Op deze rechtspersoonlijkheid is geen rechtspersoon van toepassing. Dat betekent dus dat jij in alle opzichten de verantwoordelijkheid draagt voor jouw bedrijf en wettelijk gezien aansprakelijk bent (daarover later meer).  

Hoe richt je een eenmanszaak op?

Als je daadwerkelijk een eenmanszaak wilt gaan beginnen, kun je het grootste deel van de oprichting zelf regelen. Hieronder zetten we alle stappen voor je op een rijtje.

 1. Bereid je goed voor op de start. Het schrijven van een ondernemingsplan is een goede manier om jouw plannen concreet in kaart te brengen. Denk daarna alvast na over een bedrijfsnaam (tip om teleurstellingen te voorkomen: check eerst het Handelsregister en controleer de beschikbaarheid van potentiële handelsnamen (en domeinnamen voor jouw toekomstige website) in jouw branche en regio.
 2. Als je zeker weet dat de eenmanszaak voor jou de meest geschikte rechtsvorm is, kun je het online inschrijfformulier van de Kamer van Koophandel (KvK) invullen.
 3. Maak vervolgens een persoonlijke afspraak bij een KvK-kantoor bij jou in de buurt. In de bevestigingsmail die je ontvangt, staan instructies. Zo moet je op de afspraak een geldig identiteitsbewijs kunnen overleggen, evenals (indien relevant) een huurcontract van je bedrijfspand.
 4. Tijdens deze afspraak wordt jouw nieuwe bedrijf officieel ingeschreven in het Handelsregister. Vanaf dat moment staat de onderneming op jouw naam. Je ontvangt van de KvK ook direct een KvK-nummer. Houd er rekening mee dat je ter plekke ook (eenmalig) een wettelijke inschrijfvergoeding van vijftig euro moet betalen. 
 5. Ongeveer een week na de inschrijving bij de KvK ontvang je per post een kopie van de belangrijkste papieren met daarop je KVK-nummer en btw-nummer. Van de Belastingdienst krijg je vervolgens nog apart bericht of je btw-plichtig bent en wat je daarvoor eventueel nog moet regelen.

Wat zijn de voordelen?

Iedere rechtsvorm heeft zo zijn voor- en nadelen. Dat geldt dus ook voor de eenmanszaak. Een van de bekendste voordelen van deze handelsvorm is - je hebt het net hierboven kunnen lezen - dat het oprichten van eenmanszaak een vrij eenvoudig proces is.

Je hoeft hiervoor geen notaris in te schakelen, de kosten zijn laag (je betaalt alleen vijftig euro aan inschrijfkosten bij de KvK) en aangezien er sprake is van één bedrijfseigenaar, hoef je ook niets op papier te (laten) zetten over de onderlinge verantwoordelijkheden  en verdelingen. 

Iets wat nog wel eens vergeten wordt, is dat het bij een eenmanszaak wel degelijk mogelijk is om personeel aan te nemen. Je leest er meer over in het artikel Kan ik als zelfstandige personeel aannemen?

Een ander vaak genoemd pluspunt van de eenmanszaak is het aanzienlijke belastingvoordeel waarvan je kunt profiteren. De bekendste aftrekposten zijn de zelfstandigen- en startersaftrek. Als starter kun jouw fiscale voordeel oplopen tot zo'n tienduizend euro per jaar.

En wat de nadelen?

Een mindere kant van de eenmanszaak is dat jij bij deze rechtsvorm hoofdelijk aansprakelijk kunt worden gesteld voor de schade die jij (of jouw producten of diensten) aan anderen toebrengt.

Hoofdelijke aansprakelijkheid houdt in dat jouw privé inkomen (en - als jij niet onder huwelijkse voorwaarden getrouwd bent - ook het vermogen van je partner) kan worden aangesproken om eventuele schulden af te lossen.

Als je liever niet persoonlijk aansprakelijk wilt zijn, kun je bijvoorbeeld beter een besloten vennootschap (bv) oprichten.

Maar in dat geval gelden er weer andere fiscale voorwaarden waarmee je te maken krijgt.

Als startende ondernemer kan het daarnaast lastig zijn om startkapitaal te vergaren. Een eenmanszaak als rechtsvorm kan dit proces nog verder bemoeilijken.

Bij een eenmanszaak moeten investeerders namelijk een bedrag uitlenen aan de ondernemer, terwijl ze bij een bv een minderheidsbelang in aandelen kunnen ontvangen.

Tot slot moet je er rekening mee houden dat je als ondernemer zelf verantwoordelijk bent voor het opbouwen van aanvullend pensioen en het afdekken van eventuele risico's.

De meeste starters kijken in eerste instantie naar verzekeringen op het gebied van aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en rechtsbijstand.

Lees ook

Een bedrijf starten: waar begin je?
Starten als freelancer: 5 aandachtspunten
Dit moet je weten over de modelovereenkomst
Wiebes schaft VAR-verklaring af voor ZZP'ers
Zelfstandigenaftrek en startersaftrek: zo zit dat

Bijgewerkt op: 15-06-2016

Wat vind je van dit artikel?

x20
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

In een maatschap kun je jouw beroep samen met één of meer partners beoefenen onder één gemeenschappelijke naam. Tandartsen, architecten en advocaten gebruiken deze rechtsvorm regelmatig. In deze checklist lees je hoe een maatschap werkt.

Een maatschap beginnen: checklist
Een maatschap beginnen: checklist

Een coöperatie is een van de rechtsvormen waarvoor je als (startende) ondernemer kunt kiezen. Deze rechtsvorm is met name relevant voor ondernemers die door samen te werken meer kunnen bereiken. In dit artikel lees je meer over deze - bij starters - nog onbekende rechtsvorm.

Dit moet je weten over de coöperatie
Dit moet je weten over de coöperatie

Rechtsvorm

Een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten, is nadenken over een geschikte ondernemingsvorm. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:


Een concreet overzicht van alle ondernemingsvormen vind je in het artikel Rechtsvormen: welke handelsvorm past bij jou? En kijk ook eens naar dit handige overzicht van de Kamer van Koophandel (PDF-bestand).

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.455 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.