marieke

Familiebedrijven doen het prima

Familiebedrijven doen het, in vergelijking met soortgelijke bedrijven die niet in handen zijn van één of twee families, opvallend goed. Volgens een internationaal onderzoek van accountantskantoor Ernst & Young vormen familiebedrijven in veel Europese landen een belangrijke economische factor. Ze leveren volgens de accountant een 'opvallende en sterk onderschatte bijdrage aan de Europese economie'.

Ernst & Young vergeleek de diverse soorten bedrijven op een aantal belangrijke (financiële) punten, zoals omzetgroei en het scheppen van banen. Deze vergelijking toonde aan dat bedrijven in het bezit van één of twee families opmerkelijk goed scoren. Familiebedrijven maakten in 2007 38 procent uit van de middelgrote bedrijven in vijf grote Europese economieën (Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië en Spanje), maar ze waren ondertussen wél goed voor het scheppen van 55 procent van alle nieuwe banen in het segment.

Langetermijnvisie

Volgens Ernst & Young waren familiebedrijven beter op de recessie voorbereid en zijn zij ook sterker uit de crisis gekomen. Dit komt doordat zij onder meer een 'generatie-overschrijdende' langetermijnvisie hebben en een flexibel bestuur, dat vaak minder complex is dan bij andere ondernemingen. Plannen kunnen op korte termijn worden gemaakt, beslissingen ter plaatse genomen. Ook blijken juist familiebedrijven er goed in te slagen om ook van buiten de familie goede managers aan te trekken. Tenslotte hebben familiebedrijven vaak veel hechtere banden met klanten, die het bedrijf ook vaak lang trouw blijven.

Hier vindt u meer informatie als u overweegt u om een (familie)bedrijf over te nemen.

Gepubliceerd op:
30-06-2010

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De eenmanszaak is de meest gekozen rechtsvorm bij startende ondernemers. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel en ontvang direct je kvk-nummer, een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer. Zo kun je snel aan de slag.

Eenmanszaak oprichten: waarom en hoe?
Eenmanszaak oprichten: waarom en hoe?

Rechtsvorm

Een rechtsvorm kiezen is een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

Welke rechtsvorm past bij mij?

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:

Ben je nog aan het oriënteren? In dit artikel vind je een concreet overzicht van alle negen rechtsvormen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.