In dit artikel vindt je 14 stappen waarmee je freelancer kunt worden. Direct meer weten over een specifiek onderwerp? Klik dan op één van de links hieronder:
- Inschrijving KvK
- Voor- en nadelen freelancer
- Opdrachtgeversverklaring
- Ondernemingsplan
- Bedrijfsadministratie
- Opdrachten vinden
- Gebruik social media
- Verschil zzp'er en freelancer
- Eenmanszaak oprichten
- Belasting voor freelancers
- Een hypotheek krijgen
- Verzekeringen
- Je uurtarief bepalen
- Blijf je ontwikkelen
1. Inschrijving KvK
Een groot voordeel van freelancer worden, is dat je hiervoor vrij weinig hoeft te regelen. Een inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) is vaak al voldoende. Regel dat dus, en je kunt aan de slag.
Kies een rechtsvorm als freelancer
De populairste rechtsvorm onder zzp'ers is de eenmanszaak. Freelancer is namelijk geen erkende ondernemingsvorm. Een eenmanszaak als rechtsvorm heeft de nodige voordelen:
- Oprichten is simpel
- Je hebt geen startkapitaal nodig
- De administratiekosten zijn lager dan voor bijvoorbeeld een bv
- Vaak heb je recht op zelfstandigenaftrek en andere aftrekposten
- Je hoeft geen statuten op te stellen
De populairste rechtsvorm onder zzp'ers is de eenmanszaak
Als jouw bedrijf eenmaal geregistreerd staat in het Handelsregister, dan geeft de KvK jouw gegevens automatisch door aan de Belastingdienst. Wanneer je btw-plichtig bent, ontvang je van de fiscus een btw-nummer.
Daarnaast is het slim om na te denken over hoe je straks wilt werken. Ga je vanuit huis werken, op locatie bij een opdrachtgever of kies je voor een flexwerkplek? Als je vaak zakelijke relaties thuis moet ontvangen, dan kan het huren of kopen van een bedrijfspand het overwegen waard zijn.
Freelancen zonder inschrijving KvK
Vind je het spannend om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en wil je eerst voor jezelf uitzoeken of ondernemen écht iets voor je is? Je hoeft je (nog) niet direct in te schrijven wanneer je als freelancer aan de slag gaat.
Je kunt ook starten zonder officiële inschrijving in het Handelsregister van de KvK, want iedereen mag een opdracht uitvoeren en een factuur naar een klant sturen.
- Ben je in loondienst en wil je naast je vaste baan aan de slag als freelancer? Dat kan! Wanneer je af en toe opdrachten uitvoert tegen betaling, dan kun je deze inkomsten bij de Belastingdienst aangeven als 'inkomsten uit overig werk' (verderop lees je meer over de fiscale regels voor freelancers).
- Ben je van plan om meer uren te maken als startend freelancer? Dan kun je zonder je in te schrijven bij de KvK toch aan de slag via verschillende bureaus. Deze regelen de administratieve zaken en functioneren als tussenpersoon.
2. Voor- en nadelen freelancer worden
Voordelen freelancer worden
Heb jij behoefte om je eigen tijd in te delen, zelf te bepalen wanneer en hoe lang je werkt per dag? Hou je van afwisseling en vind je het leuk om steeds weer voor nieuwe opdrachtgevers te werken? Dan is freelancen wellicht iets voor jou.
Nadelen freelancer worden
De andere kant van de medaille is dat je ook de verantwoordelijkheid hebt voor jouw werkzame leven. Je bent zelf verantwoordelijk voor hoeveel geld je per maand verdient, het betalen van belasting en het afsluiten van verzekeringen. Ook voor het vinden van opdrachten en de opbouw van pensioen ben je zelf verantwoordelijk.
3. Opdrachtgeversverklaring
We hadden ooit de VAR-verklaring. Daarna was het de bedoeling dat zzp'ers met modelcontracten zouden gaan werken. Inmiddels is dat idee ook alweer achterhaald. In Den Haag wordt nu gewerkt aan een alternatief voor de wet DBA.
Dat wordt de opdrachtgeversverklaring. Dit is een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van hun samenwerking met een zzp'er vastleggen. De politiek worstelt namelijk al jaren met de vraag: hoe voorkom je schijnzelfstandigheid en het ontduiken of ontwijken van werkgeverslasten of inkomstenbelasting?
De webmodule moet in ieder geval eenvoudig en duidelijk worden. Bij de VAR en modelovereenkomst was dat niet altijd het geval. De criteria moeten helder en duidelijk meetbaar zijn om makkelijk te bepalen of iemand echt zzp'er is. Met deze nieuwe regelgeving hoopt de regering dat te bereiken.
4. Ondernemingsplan schrijven
Niet verplicht, maar wel verstandig: het schrijven van een ondernemingsplan als freelancer. Hiermee breng je de kansen, concurrenten en potentiële klanten van jouw onderneming in beeld.
Beschrijf welke producten en of diensten je gaat aanbieden en waar je je gaat vestigen. Heb je moeite hebt met het schrijven van een businessplan? Weet je niet weet waar je moet beginnen? Dan kan het handig zijn om een paar ondernemingsplannen van andere zzp'ers te bekijken.
Gratis voorbeeld ondernemingsplannen
Bekijk hieronder voorbeelden van ondernemingsplannen van bedrijven uit verschillende branches:
- Zzp
- Zakelijke dienstverlening
- Persoonlijke dienstverlening
- Detailhandel en webwinkel
- Bouw
- Horeca
- Zorg
Download gratis voorbeeldplannen
5. Zakelijke administratie opzetten
Je administratie opzetten hoort ook bij het takenpakket van freelancer worden. Zorg voor overzicht, want je hebt een bewaarplicht van 7 jaar. Hou je zakelijke en privé-administratie vanaf het begin gescheiden door een zakelijke rekening te openen.
Met de Rabo ZZP Rekening wordt je administratie makkelijker en betaal je geen onnodige kosten.
Zie je het niet zitten om je administratie zelf te regelen? Geef je administratie dan uit handen en schakel een boekhouder of accountant in. Dan heb jij je handen vrij voor andere zaken.
Zakelijke rekening openen
Het openen van een zakelijke rekening is een goede manier om jouw zakelijke en privé-uitgaven en –inkomsten te scheiden. Met een zakelijke rekening zie je bovendien direct hoe jouw bedrijf er financieel voor staat.
Bij de Rabo ZZP Rekening betaal je geen vaste maandelijkse kosten, maar alleen transactiekosten. Zo blijven je kosten laag als startende freelancer. Als je de rekening opent in het eerste jaar na je KvK-inschrijving, ontvang je bovendien Startersvoordeel. Daarmee zijn ook je Eurobetalingen de eerste zes maanden gratis.
6. Opdrachten vinden
Als freelancer moet je in ieder geval zelf actief op zoek naar klanten en opdrachtgevers. Een paar tips:
- Werk met tussenpersonen.
- Gebruik LinkedIn voor het leggen van nieuwe contacten.
- Maak elke week minimaal een paar uur vrij om aan acquisitie te doen.
- Raak niet ontmoedigd bij een afwijzing.
Netwerken
Een van de manieren om nieuwe klanten of opdrachtgevers te vinden, is door te netwerken. Word actief in Facebook- en LinkedIngroepen, en bezoek bijeenkomsten en workshops voor (startende) ondernemers.
Aanbevelingen
Je bestaande netwerk is overigens minstens zo belangrijk om nieuwe opdrachten binnen te halen. Veel freelancers krijgen nieuwe opdrachten via een aanbeveling van een collega of opdrachtgever. Laat ook daarom overal waar je werkt een goede indruk achter.
Zakelijke website freelancer
Ook het (laten) maken van een mooie zakelijke website en investeren in marketing is een goede manier om jouw bedrijf bij een grote(re) doelgroep onder de aandacht te brengen. Er zijn ook sectoren waarin het gebruikelijk is om je in te schrijven bij bemiddelingsbureaus.
7. Social media gebruiken als freelancer
Als startende ondernemer is het gebruik van social media in de meeste sectoren een must. Er zijn verschillende socialmediakanalen om de wereld kennis te laten maken met jouw producten of diensten.
Denk hierbij aan Twitter, Facebook, TikTok of Instagram, waarmee je berichten en foto's over je bedrijf kunt delen en meer naamsbekendheid kunt genereren. Deze vorm van marketing kost meestal niets, behalve tijd en energie.
Op LinkedIn kun je direct contact maken met potentiële klanten en opdrachtgevers.
Het belangrijkste kanaal voor de meeste starters is LinkedIn. Hier kun je direct contact maken met potentiële klanten, opdrachtgevers of netwerkrelaties. Naast je persoonlijke profiel kun je als ondernemer ook een aparte bedrijfspagina (showcase pagina) aanmaken.
8. Verschil freelancer en zzp'er?
De termen freelancer en zzp'er worden nogal eens door elkaar gebruikt, maar komen op hetzelfde neer: een zelfstandig ondernemer zonder personeel. Het verschil in gebruik van de naam zit 'm voornamelijk in de sector of branche waarin de zelfstandigen werkzaam zijn.
Een journalist of communicatiespecialist noemt zich vaak freelancer, terwijl zelfstandigen in de bouw, taxichauffeurs of kappers zich vaker zzp'er noemen.
9. Eenmanszaak oprichten
Als rechtsvorm voor hun onderneming kiezen meeste freelancers voor de oprichting van een eenmanszaak. Als zelfstandig ondernemer kun je echter ook een bv beginnen.
Voor de Belastingdienst maakt het niet uit of je je freelancer of zzp'er noemt, want deze termen zijn dus geen rechtsvormen. De Belastingdienst kijkt of jij voldoet aan de voorwaarden die bij het zelfstandig ondernemerschap horen. Als dat zo is, dan horen daar bepaalde rechten en plichten bij. Deze bespreken we in het volgende hoofdstuk.
Lees hier alles over de verschillen tussen een eenmanszaak en een bv.
10. Belasting voor freelancers
Als je als freelancer werkt en door de Belastingdienst niet wordt gezien als ondernemer, dan vallen je verdiensten onder 'resultaat uit overige werkzaamheden'. Omdat er op deze inkomsten geen loonheffing is ingehouden, moet je hierover achteraf nog belasting betalen.
Volgens de fiscus ben jij dan een zogeheten 'resultaatgenieter'. Dat houdt in dat het resultaat wordt berekend alsof je ondernemer bent. Recht op bekende aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en de investeringsaftrek, heb je in dat geval niet.
Fiscale voordelen voor ondernemers
Ook wanneer je door de Belastingdienst als ondernemer wordt beschouwd, moet je aan een aantal belangrijke criteria voldoen om recht te hebben op bepaalde fiscale voordelen zoals deze aftrekposten. Zo kijkt de fiscus onder andere naar of je:
- Voldoende winst maakt.
- Meerdere opdrachtgevers hebt.
- Jouw bedrijf voldoende promoot (denk aan een eigen website of het plaatsen van advertenties), ondernemersrisico loopt.
- Genoeg uren in jouw bedrijf stopt (er geldt een minimaal urencriterium van 1.225 uur per jaar).
11. Als freelancer een hypotheek krijgen
Veel freelancers vragen zich af of ze een hypotheek kunnen krijgen. Bij de Rabobank is dat ook zonder vaste aanstelling in veel gevallen mogelijk. Soms zelfs als je nog maar een jaar bezig bent.
Je hebt hiervoor een inkomensverklaring nodig waarin je gemiddelde inkomen staat vermeld. Op basis daarvan wordt gekeken hoeveel je kunt lenen.
Berekenen hoogte hypotheek
Hoeveel je precies kunt lenen is afhankelijk van verschillende factoren. Op de volgende manier kun je alvast een schatting maken:
- Tel je winst van de afgelopen drie jaar bij elkaar op en deel dit door drie. Je mag ook je inkomen uit loondienst meetellen. Het bedrag waar je op uitkomt, vul je in als inkomen in de rekentool.
- Ben je minder dan drie jaar zelfstandig en doe je hetzelfde soort werk? Soms wordt dan je inkomen in loondienst meegerekend.
12. Welke verzekeringen heb je als freelancer nodig?
Wanneer je zelfstandig ondernemer bent, ben je niet meer automatisch verzekerd voor veel zaken. Welke verzekeringen heb jij als freelancer nodig?
Dat verschilt per persoon en per beroep. Hoeveel risico loop je bijvoorbeeld om tijdelijk zonder werk en inkomen te zitten? Heb je een buffer voor een bepaalde tijd?
Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering of ziektekostenverzekering af te sluiten. Kies je liever voor nog meer zekerheid? Overweeg dan ook om een arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenverzekering af te sluiten.
Lees alles over 7 verzekeringen voor startende ondernemers.
13. Hoe bepaal je als freelancer je uurtarief?
Vooral in het begin kan het lastig zijn om je uurtarief te bepalen. Je wilt klanten niet afschrikken met een een te hoog tarief. Maar met een te laag uurtarief kun je de rekeningen niet meer betalen omdat je te weinig geld verdient.
Welk uurtarief mag je rekenen als freelancer? Dat ligt er onder andere aan in welke branche je werkzaam bent. Op Loonwijzer.nl kun je voorbeelden bekijken van het uurtarief voor verschillende beroepen. Zo verdient een koerier bijvoorbeeld minimaal € 20 per uur en is het uurtarief van een organisatieadviseur € 80. Je kunt ook een projectprijs afspreken met je opdrachtgever.
Dus hoe bepaal je als freelancer je uurtarief? Onderzoek bijvoorbeeld wat een acceptabel uurtarief is in jouw branche. Kijk ook naar je kostenplaatje en hoeveel je wilt verdienen als freelancer. Hoeveel uren per week wil je werken? Al deze factoren weeg je mee bij het bepalen van je gewenste uurtarief.
Tip! Gratis PDF: uurtarief berekenen
Welk uurtarief is gangbaar in jouw branche? En hoe weet je nou of jij als ondernemer straks niet per ongeluk te veel (of juist te weinig) rekent? Download deze gratis whitepaper en ontvang onze tips direct in je mailbox.
14. Blijf jezelf ontwikkelen als freelancer
Als freelancer regelt je werkgever geen deelname aan een dure cursus om je kennis up-to-date te houden. Dat soort dingen regel je helemaal zelf. Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied, is het handig om jezelf te blijven ontwikkelen.
Lees bijvoorbeeld vaktijdschriften en boeken, volg belangrijke accounts via social media en schrijf jezelf in voor cursussen, workshops of opleidingen. Zo heb jij je opdrachtgevers nóg meer te bieden.
Meest gestelde vragen over freelancer worden:
- Wat moet ik doen om freelancer te worden?Op deze pagina wordt in 14 stappen uitgelegd hoe je freelancer wordt. Schrijf je allereerst in bij de Kamer van Koophandel, bepaal voor jezelf welke verzekeringen je wilt afsluiten, regel je administratie en houd je gewerkte uren bij en zorg voor genoeg inkomsten zodat je van je freelance werkzaamheden kunt leven.
- Hoeveel verdien je als freelancer?Dat ligt aan de branche waarin je werkzaam hebt, hoe hoog je uurtarief is en hoeveel uren je per week of maand kunt werken. In dit artikel lees je wat je kan rekenen als zzp'er
-
Heb je recht op fiscale voordelen?Als je wilt werken als freelancer, kun je waarschijnlijk gebruikmaken van bepaalde aftrekposten, maar helemaal zeker is dat niet. Als zelfstandig ondernemer heb je namelijk niet automatisch recht op belastingvoordeel. Waar het om gaat is dat je door de belastingdienst wordt gezien als ondernemer, dit is niet hetzelfde als ondernemer zijn voor de btw.
Ook interessant voor jou
Checklist: alles over de btw-aangifte
Zelfstandigenaftrek en startersaftrek: zo zit dat
Hoe hebben andere starters het aangepakt? Lees onze Startersverhalen