Freelancer worden

Freelancer worden: zo doe je dat

Beginnen met freelancen? Natuurlijk mik je op het binnenhengelen van zoveel mogelijk klanten. Maar denk ook aan de belasting, KvK en administratie.

Hoe word je freelancer?

Dat is meestal minder moeilijk dan je denkt. Iedereen die wil starten als freelancer, begint bij de basis: je kiest een rechtsvorm en schrijft je in bij de Kamer van Koophandel. Dan krijg je direct een KvK-nummer. Als je btw-plichtig bent, krijg je ook gelijk een btw-nummer. 

Freelancen zonder inschrijving KvK

Je kunt overigens ook als freelancer starten zonder officiële inschrijving in het Handelsregister van de KvK. Iedereen mag namelijk een opdracht uitvoeren en een factuur naar een klant sturen. Bijvoorbeeld een klus die je uitvoert naast jouw baan in loondienst.

De inkomsten vallen dan voor de belasting alleen onder overige werkzaamheden (verderop in dit artikel lees je meer over de fiscale regels).

Populaire beroepen freelancer

Niet ieder vakgebied is even populair om in te freelancen. Bekende voorbeelden zijn onder andere:

 • Freelance copywriter
 • Freelance fotograaf
 • Freelance programmeur
 • Freelance projectmanager
 • Freelance vertaler

Ondernemingsplan schrijven

Niet verplicht, maar wel verstandig: het schrijven van een ondernemingsplan. Met dit bedrijfsplan breng je namelijk de kansen, concurrenten en potentiële klanten van jouw onderneming in kaart.

Beschrijf in je plan welke producten en of diensten je gaat aanbieden en waar je je gaat vestigen. Heb je moeite hebt met het schrijven van een businessplan, weet je niet weet waar je moet beginnen of wil je een ander ondernemingsplan naast jouw document leggen (ter vergelijking)?

Download onze gratis voorbeeldplannen

Hoe zet ik een administratie op?

Als freelancer krijg je met verschillende regels te maken. Het bijhouden van de administratie is er daar een van de belangrijkste.

Je moet alle gegevens uit jouw zakelijke administratie zeven jaar lang bewaren. Denk daarbij aan facturen en offertes, bankafschriften en de urenregistratie.

Het openen van een zakelijke rekening is een goede manier om je zakelijke en privé-uitgaven te scheiden.

Het opzetten van een overzichtelijke administratie is niet alleen een verplichting van de Belastingdienst, maar geeft jou ook inzicht in jouw financiële positie.

Zakelijke rekening openen

Het openen van een zakelijke rekening is dan ook een goede manier om jouw zakelijke en privé-uitgaven en –inkomsten te scheiden. De kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Met een zakelijke rekening zie je bovendien direct hoe jouw bedrijf financieel ervoor staat.

De zakelijke inkomsten en uitgaven staan netjes gerangschikt, zonder dat je eerst de kosten van privé-uitgaven moet wegstrepen. Als je een boekhouder gaat inhuren, hoeft die straks niet eerst die privé-vakantie of de wekelijkse boodschappen uit je bankafschriften te filteren.

Je zakelijke rekening bij Rabobank is de eerste 6 maanden gratis voor jou als startende ondernemer. Dat betekent geen kosten voor je zakelijke rekening, betaalpas én al je transacties in Nederland en SEPA-landen.

Klanten vinden als freelancer

Als je eenmaals als freelancer bent begonnen, wil je natuurlijk zo snel mogelijk klanten vinden. Opdrachten komen meestal niet vanzelf naar starters toe. Je zult dus zelf actief acquisitie moeten plegen. 

Een van de manieren om nieuwe klanten of opdrachtgevers aan te trekken is door te netwerken. Word actief in Facebook- en LinkedIngroepen, bezoek bijeenkomsten in jouw regio of woon actief startersavonden en workshops bij. Check onze Startersagenda voor een overzicht actuele events.

Aanbevelingen

Jouw bestaande netwerk is overigens minstens zo belangrijk om nieuwe opdrachten binnen te halen.  In veel beroepen of branches krijgen freelancers opdrachten via een aanbeveling van een collega of opdrachtgever. Laat dus overal waar je komt of werkt een goede indruk achter.

Social media gebruiken als freelancer

Meer dan je denkt. Als startende ondernemer is het gebruik van social media in de meeste sectoren een must. Er zijn verschillende social media-kanalen om binnen- en buitenland kennis te laten maken met jouw producten of diensten. 

Denk hierbij aan Twitter, Facebook of Instagram, waarmee je berichten en foto's over je bedrijf kunt delen en meer naamsbekendheid kunt genereren. Deze vorm van marketing kost niets, het is voornamelijk een investering in tijd.

Op LinkedIn kun je direct contact maken met potentiële klanten en opdrachtgevers.

Het belangrijkste kanaal voor starters is het virtuele netwerkplatform LinkedIn. Hier kun je direct contact maken met potentiële klanten, opdrachtgevers of netwerkrelaties. Naast je persoonlijke profiel, kun je als ondernemer ook een aparte bedrijfspagina (showcase pagina) aanmaken. 

Definitie freelancer of zzp'er

De termen freelancer en zzp'er worden nogal eens door elkaar gebruikt, maar komen op hetzelfde neer: een zelfstandig ondernemer. Het verschil in gebruik van de naam zit 'm voornamelijk in de sector of branche waarin de zelfstandigen werkzaam zijn.

Een journalist of communicatiespecialist noemt zich vaak freelancer, terwijl zelfstandigen in de bouw, taxichauffeurs of kappers liever bekendstaan als zzp'er. 

Freelancers en zzp'ers hebben geen aparte rechtsvorm: de Belastingdienst kijkt alleen naar of jij ondernemer bent voor de belasting.

Eenmanszaak oprichten

Voor de Belastingdienst maakt het niet uit hoe je jezelf noemt: de term freelancer of zzp'er is namelijk geen rechtsvorm. De meeste freelancers kiezen voor de oprichting van een eenmanszaak. Toch kun je als freelancer ook eigenaar zijn van een bv. 

De Belastingdienst kijkt dus niet naar de term freelancer of zzp'er: zij kijkt alleen naar het feit of je ondernemer voor de belasting bent. Oftewel: voldoe jij aan de voorwaarden die bij het zelfstandig ondernemerschap horen? Als dat zo is, heb je ook recht op de bijbehorende fiscale voordelen. 

Belasting voor freelancers

Als je als freelancer werkt en door de Belastingdienst niet wordt gezien als ondernemer, vallen jouw verdiensten onder 'resultaat uit overige werkzaamheden'. Omdat op deze inkomsten nog geen loonheffing is ingehouden, moet je hierover achteraf nog de belasting betalen.

Volgens de fiscus ben jij dan een zogenoemde resultaatgenieter. Dat houdt in dat het resultaat wordt berekend alsof je ondernemer bent. Recht op bekende aftrekposten, zoals de zelfstandigen- of investeringsaftrek, heb je in dat geval niet.

Ondernemer voor de Belastingdienst

Beoordeelt de Belastingdienst jou wél als ondernemer voor de Belastingdienst? Dan krijg je met specifieke fiscale regels voor ondernemers te maken en vallen jouw inkomsten onder 'winst uit onderneming'. 

Om van deze aftrekposten te kunnen profiteren, moet je nog steeds aan een aantal belangrijke criteria voldoen. Zo kijkt de fiscus onder andere naar of je:

 • voldoende winst maakt
 • meerdere opdrachtgevers hebt
 • jouw bedrijf voldoende promoot (denk aan een eigen website of het plaatsen van advertenties), ondernemersrisico loopt 
 • genoeg uren in jouw bedrijf stopt (er geldt een minimaal urencriterium van 1.225 uur per jaar) 

De fiscus kijkt voor deze uren niet alleen naar de daadwerkelijke arbeid, maar telt bijvoorbeeld ook reistijd, studietijd, acquisitie en tijd die je kwijt bent met het bijwerken van je administratie mee. 

Kan ik als freelancer een hypotheek krijgen?

Veel freelancers vragen zich af of ze als freelancer wel een hypotheek kunnen krijgen. Bij de Rabobank is het in veel gevallen toch mogelijk. Soms zelfs als je nog maar een jaar bezig bent.

Je hebt hiervoor een inkomensverklaring nodig waarin je gemiddelde constante inkomen bepaald wordt. Op basis daarvan wordt gekeken hoeveel je kunt lenen.

Berekenen schatting hypotheek

Hoeveel je exact kunt lenen is afhankelijk van je eigen situatie. Toch kun je alvast een schatting maken:

 • Tel je winst van de afgelopen drie jaar bij elkaar op en deel dit door drie. Je mag ook je inkomen uit loondienst meetellen. Het bedrag waar je op uitkomt vul je vervolgens in als inkomen in de rekentool.
 • Ben je minder dan drie jaar zelfstandig en doe je hetzelfde soort werk? Soms wordt dan je inkomen in loondienst meegerekend.

Ook interessant voor jou

Checklist: alles over de btw-aangifte
Zelfstandigenaftrek en startersaftrek: zo zit dat
Hoe hebben andere starters het aangepakt? Lees onze Startersverhalen

Bijgewerkt op: 27-08-2019

Wat vind je van dit artikel?

x10
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Rechtsvorm

Een rechtsvorm kiezen is een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

Welke rechtsvorm past bij mij?

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:

Ben je nog aan het oriënteren? In dit artikel vind je een concreet overzicht van alle negen rechtsvormen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.