Freelancer worden: zo doe je dat

Bijgewerkt op 30 december 2021
10 min  leestijd
0
Image
Freelancer worden

Beginnen met freelancen? Natuurlijk mik je op het binnenhengelen van zo veel mogelijk klanten. Maar denk ook aan de belasting, KvK en administratie.

Freelancer worden

Dat is meestal minder moeilijk dan je denkt. Iedereen die wil starten als freelancer, begint bij de basis: je kiest een rechtsvorm en schrijft je in bij de Kamer van Koophandel. Dan krijg je direct een KvK-nummer. Als je btw-plichtig bent, krijg je ook gelijk een btw-nummer

Freelancen zonder inschrijving KvK

Vind je het spannend om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en wil je eerst voor jezelf uitzoeken of ondernemen écht iets voor je is? Je hoeft je (nog) niet direct in te schrijven als je wilt starten als freelancer.

Je kunt als freelancer ook starten zonder officiële inschrijving in het Handelsregister van de KvK. Iedereen mag namelijk een opdracht uitvoeren en een factuur naar een klant sturen.

Ben je bijvoorbeeld in loondienst en wil je naast je vaste baan voorzichtig aan de slag als freelancer? Dat kan! Wanneer je bijvoorbeeld af en toe opdrachten uitvoert tegen betaling, dan kun je deze inkomsten bij de Belastingdienst aangeven als inkomsten uit overig werk (verderop in dit artikel lees je meer over de fiscale regels).

Ben je van plan om meer uren te maken als kersverse freelancer? Dan kun je zonder je in te schrijven bij de KvK toch aan de slag via verschillende bureaus. Deze bureaus regelen dan bijvoorbeeld de administratieve zaken en functioneren als tussenpersoon.

Waarom freelancer worden?

Heb jij behoefte om je eigen tijd in te delen? Wil je de vrijheid hebben om zelf te bepalen wanneer je werkt en hoeveel uren je per dag werkt? Of houd je van afwisseling en vind je het leuk om steeds weer voor nieuwe opdrachtgevers te werken? Dan is freelancen wellicht iets voor jou. Je bent eigen baas en jij bepaalt hoe je wilt werken.

Klinkt goed, niet? De andere kant van het verhaal is dat je – naast alle vrijheid – ook de verantwoordelijkheid hebt voor jouw werkzame leven. Je bent zelf verantwoordelijk voor hoeveel geld je per maand verdient en met welke opdrachtgevers je werkt.

Wanneer je ziek bent, kun je bijvoorbeeld niet werken. In dat geval heb je ook geen inkomsten. Je ontvangt ook geen vakantievergoeding of pensioen.

Ondernemingsplan schrijven verplicht?

Niet verplicht, maar wel verstandig: het schrijven van een ondernemingsplan als freelancer. Met dit bedrijfsplan breng je namelijk de kansen, concurrenten en potentiële klanten van jouw onderneming in kaart.

Beschrijf in je plan welke producten en of diensten je gaat aanbieden en waar je je gaat vestigen. Heb je moeite hebt met het schrijven van een businessplan, weet je niet weet waar je moet beginnen of wil je een ander ondernemingsplan naast jouw document leggen (ter vergelijking)?

Gratis voorbeeld ondernemingsplannen

Check dan de verschillende voorbeelden van ondernemingsplannen.  Er zijn voorbeelden van de volgende branches: 

 1. Zzp
 2. Zakelijke dienstverlening
 3. Persoonlijke dienstverlening
 4. Detailhandel en webwinkel
 5. Bouw
 6. Horeca
 7. Zorg

Download gratis voorbeeldplannen

Administratie opzetten

Als freelancer krijg je met verschillende regels te maken. Het bijhouden van de zakelijke administratie is daar een van de belangrijkste van.

Je moet alle gegevens uit jouw zakelijke administratie zeven jaar lang bewaren. Denk daarbij aan facturen en offertes, bankafschriften en de urenregistratie.

Het openen van een zakelijke rekening is een goede manier om je zakelijke en privé-uitgaven te scheiden

Het opzetten van een overzichtelijke administratie is niet alleen een verplichting van de Belastingdienst, maar geeft jou ook inzicht in jouw financiële positie.

Whitepaper Uurtarief cover

Een (hoger) uurtarief bepalen?

In zes stappen naar een passende prijs. Gebruik de infographic om jouw uurtarief te berekenen. En check of het tijd is om je tarief te verhogen.

Download gratis PDF

Zakelijke rekening openen

Het openen van een zakelijke rekening is dan ook een goede manier om jouw zakelijke en privé-uitgaven en –inkomsten te scheiden. Met een zakelijke rekening zie je bovendien direct hoe jouw bedrijf financieel ervoor staat.

De zakelijke inkomsten en uitgaven staan netjes gerangschikt, zonder dat je eerst de kosten van privé-uitgaven moet wegstrepen. Als je een boekhouder gaat inhuren, hoeft die straks niet eerst die privévakantie of de wekelijkse boodschappen uit je bankafschriften te filteren.

Bij de Rabo ZZP Rekening betaal je geen vaste maandelijkse kosten, alleen transactiekosten. Zo houd je je kosten laag als startende freelancer. Als je de rekening opent in het eerste jaar na je KvK-inschrijving ontvang je Startersvoordeel: dan zijn ook je Eurobetalingen de eerste zes maanden gratis. 

Klanten vinden als freelancer

Als je eenmaals als freelancer bent begonnen, wil je natuurlijk zo snel mogelijk klanten vinden. Opdrachten komen meestal niet vanzelf naar starters toe. Je zult dus zelf actief acquisitie moeten plegen. 

Netwerken

Een van de manieren om nieuwe klanten of opdrachtgevers aan te trekken is door te netwerken. Word actief in Facebook- en LinkedIngroepen, bezoek bijeenkomsten in jouw regio of woon actief startersavonden en workshops bij.

Aanbevelingen

Jouw bestaande netwerk is overigens minstens zo belangrijk om nieuwe opdrachten binnen te halen. In veel beroepen of branches krijgen freelancers opdrachten via een aanbeveling van een collega of opdrachtgever. Laat dus overal waar je komt of werkt een goede indruk achter.

Social media gebruiken als freelancer

Als startende ondernemer is het gebruik van social media in de meeste sectoren een must. Er zijn verschillende socialmediakanalen om binnen- en buitenland kennis te laten maken met jouw producten of diensten. 

Denk hierbij aan Twitter, Facebook of Instagram, waarmee je berichten en foto's over je bedrijf kunt delen en meer naamsbekendheid kunt genereren. Deze vorm van marketing kost niets, het is voornamelijk een investering in tijd.

Op LinkedIn kun je direct contact maken met potentiële klanten en opdrachtgevers.

Het belangrijkste kanaal voor starters is het virtuele netwerkplatform LinkedIn. Hier kun je direct contact maken met potentiële klanten, opdrachtgevers of netwerkrelaties. Naast je persoonlijke profiel, kun je als ondernemer ook een aparte bedrijfspagina (showcase pagina) aanmaken. 

Definitie freelancer of zzp'er

De termen freelancer en zzp'er worden nogal eens door elkaar gebruikt, maar komen op hetzelfde neer: een zelfstandig ondernemer. Het verschil in gebruik van de naam zit 'm voornamelijk in de sector of branche waarin de zelfstandigen werkzaam zijn.

Een journalist of communicatiespecialist noemt zich vaak freelancer, terwijl zelfstandigen in de bouw, taxichauffeurs of kappers liever bekendstaan als zzp'er. 

Freelancers en zzp'ers hebben geen aparte rechtsvorm: de Belastingdienst kijkt alleen naar of jij ondernemer bent voor de belasting

Eenmanszaak oprichten

Voor de Belastingdienst maakt het niet uit hoe je jezelf noemt: de term freelancer of zzp'er is namelijk geen rechtsvorm. De meeste freelancers kiezen voor de oprichting van een eenmanszaak. Toch kun je als freelancer ook eigenaar zijn van een bv. 

De Belastingdienst kijkt dus niet naar de term freelancer of zzp'er: zij kijkt alleen naar het feit of je ondernemer voor de belasting bent. Oftewel: voldoe jij aan de voorwaarden die bij het zelfstandig ondernemerschap horen? Als dat zo is, heb je ook recht op de bijbehorende fiscale voordelen. 

Belasting voor freelancers

Als je als freelancer werkt en door de Belastingdienst niet wordt gezien als ondernemer, vallen jouw verdiensten onder 'resultaat uit overige werkzaamheden'. Omdat op deze inkomsten nog geen loonheffing is ingehouden, moet je hierover achteraf nog de belasting betalen.

Volgens de fiscus ben jij dan een zogenoemde resultaatgenieter. Dat houdt in dat het resultaat wordt berekend alsof je ondernemer bent. Recht op bekende aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek of de investeringsaftrek, heb je in dat geval niet.

Ondernemer voor de Belastingdienst

Beoordeelt de Belastingdienst jou wél als ondernemer voor de Belastingdienst? Dan krijg je met specifieke fiscale regels voor ondernemers te maken en vallen jouw inkomsten onder 'winst uit onderneming'. 

Criteria Belastingdienst

Om van deze aftrekposten te kunnen profiteren, moet je nog steeds aan een aantal belangrijke criteria voldoen. Zo kijkt de fiscus onder andere naar of je:

 • voldoende winst maakt
 • meerdere opdrachtgevers hebt
 • jouw bedrijf voldoende promoot (denk aan een eigen website of het plaatsen van advertenties), ondernemersrisico loopt 
 • genoeg uren in jouw bedrijf stopt (er geldt een minimaal urencriterium van 1.225 uur per jaar) 

De fiscus kijkt voor deze uren niet alleen naar de daadwerkelijke arbeid, maar telt bijvoorbeeld ook reistijd, studietijd, acquisitie en tijd die je kwijt bent met het bijwerken van je administratie mee. 

Als freelancer een hypotheek krijgen

Veel freelancers vragen zich af of wel een hypotheek kunnen krijgen. Bij de Rabobank is het in veel gevallen toch mogelijk. Soms zelfs als je nog maar een jaar bezig bent.

Je hebt hiervoor een inkomensverklaring nodig waarin je gemiddelde constante inkomen bepaald wordt. Op basis daarvan wordt gekeken hoeveel je kunt lenen.

Berekenen schatting hypotheek

Hoeveel je exact kunt lenen is afhankelijk van je eigen situatie. Toch kun je alvast een schatting maken:

 • Tel je winst van de afgelopen drie jaar bij elkaar op en deel dit door drie. Je mag ook je inkomen uit loondienst meetellen. Het bedrag waar je op uitkomt vul je vervolgens in als inkomen in de rekentool.
 • Ben je minder dan drie jaar zelfstandig en doe je hetzelfde soort werk? Soms wordt dan je inkomen in loondienst meegerekend.

Kan ik als zelfstandige personeel aannemen

Ga jij starten als ZZP'er?

Begin goed met je privé en zakelijke financiën gescheiden. Open nu de nieuwe Rabo ZZP Rekening zonder vaste kosten. 

Ontdek je voordeel

Welke verzekeringen heb je als freelancer nodig?

Wanneer je zelfstandig ondernemer bent, heb je de vrijheid om zelf je zaken op orde te maken. Je bent niet langer in loondienst, maar dat betekent ook dat je niet meer automatisch verzekerd bent. Waar moet je aan denken als freelancer?

Dat hangt van jouw situatie af. Hoeveel risico loop je bijvoorbeeld om tijdelijk zonder werk en inkomen te zitten? Heb je een buffer voor een bepaalde tijd? En wat vind jij belangrijk?

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering of ziektekostenverzekering af te sluiten. Kies je liever voor nog meer zekerheid? Overweeg dan ook om een arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenverzekering af te sluiten.

Hoe bepaal je als freelancer je uurtarief?

Welk uurtarief mag je rekenen als freelancer? Dat ligt er natuurlijk aan, bijvoorbeeld in welke branche je werkzaam bent. Op Loonwijzer.nl kun je voorbeelden bekijken van het uurtarief voor verschillende beroepen. Zo verdient een koerier bijvoorbeeld minimaal € 20 per uur en is het uurtarief van een organisatie-adviseur € 80.

Je kunt natuurlijk ook een projectprijs afspreken met je opdrachtgever.

Blijf jezelf ontwikkelen als freelancer

Als freelancer krijg je geen auto van de zaak of een dure cursus cadeau om je kennis up-to-date te houden. Dat regel je allemaal zelf. Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied, is het handig om jezelf te blijven ontwikkelen.

Lees bijvoorbeeld vaktijdschriften en boeken, volg belangrijke accounts via social media en schrijf jezelf in voor interessante cursussen, workshops of opleidingen. Zo heb jij je opdrachtgevers nóg meer te bieden.

Voor- en nadelen van freelancer worden:

 • Je hebt de vrijheid om je eigen tijd in te delen.
 • Je bepaalt zelf hoeveel uren je per week wilt werken en voor welke opdrachtgevers je werkt.
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor de risico’s die je loopt, je moet dus ook zelf verzekeringen afsluiten voor arbeidsongeschiktheid, pensioen of andere zaken.
 • Wanneer je ziek bent of vakantiedagen wilt opnemen, ontvang je ook geen inkomsten. Je bent verantwoordelijk voor je eigen maandelijkse salaris.  

Meest gestelde vragen over freelancer worden:

 • Wat moet ik doen om freelancer te worden?
  Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel, bepaal voor jezelf welke verzekeringen je wilt afsluiten, regel je administratie en houd je gewerkte uren bij en zorg voor genoeg inkomsten zodat je van je freelance werkzaamheden kunt leven.

 • Hoeveel verdien je als freelancer?
  Dat ligt aan de branche waarin je werkzaam hebt, hoe hoog je uurtarief is en hoeveel uren je per week of maand kunt werken.

 • Verschil tussen freelance & zzp?
  Er is eigenlijk geen verschil, je werkt als freelancer of zzp’er voor verschillende opdrachtgevers.

Ook interessant voor jou

Checklist: alles over de btw-aangifte
Zelfstandigenaftrek en startersaftrek: zo zit dat
Hoe hebben andere starters het aangepakt? Lees onze Startersverhalen

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2022

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten