marieke

Oprichten BV straks makkelijker en goedkoper

In de toekomst moet het oprichten van een Besloten Vennootschap (BV) makkelijker en goedkoper zijn. Het verplichte bezoek aan de notaris verdwijnt, zodat ondernemers minder kosten hoeven te maken bij het oprichten van hun BV.

Dat heeft minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) zaterdag gezegd in een interview met De Telegraaf. "Als ondernemer ben je al snel meer dan duizend euro kwijt aan notariskosten", aldus Verhagen. "Door het oprichten van een BV makkelijker en goedkoper te maken geeft dit kabinet ondernemers de ruimte om te ondernemen."

Wetswijziging

Momenteel zijn de ministeries van Veiligheid en Justitie (V&J) en EL&I bezig met de voorbereiding van een wetswijziging om de verplichte notariële akte af te schaffen. De ministeries streven ernaar is om dit voorstel in 2012 naar de Tweede Kamer te sturen.

Startkapitaal

Naast een notariële akte moeten ondernemers nu ook nog achttienduizend euro aan startkapitaal hebben voor de oprichting van hun BV een feit is. Ook deze regel wordt afgeschaft. Dit wetsvoorstel is in behandeling bij de Eerste Kamer. Door de beide maatregelen zullen de administratieve kosten van het oprichten van een BV dalen met maar liefst negentig procent.

Struikelblok

MKB-Nederland heeft laten weten blij te zijn met de voorgenomen aanpassingen. De administratieve lasten die met de oprichting van een BV gepaard gaan, zijn voor veel starters een struikelblok. Bovendien is de verplichte storting van 18.000 euro slechts een formaliteit. Dat geld kan een dag na de storting weer worden opgenomen, aldus MKB-Nederland.

Gepubliceerd op:
06-09-2011

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De eenmanszaak is de meest gekozen rechtsvorm bij startende ondernemers. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel en ontvang direct je kvk-nummer, een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer. Zo kun je snel aan de slag.

Eenmanszaak oprichten: waarom en hoe?
Eenmanszaak oprichten: waarom en hoe?

Rechtsvorm

Een rechtsvorm kiezen is een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

Welke rechtsvorm past bij mij?

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:

Ben je nog aan het oriënteren? In dit artikel vind je een concreet overzicht van alle negen rechtsvormen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.