marieke

'Populaire flex-bv wel tijdrovender voor ondernemer'

Ondernemers kunnen sinds een jaar en de invoering van het nieuwe bv-recht kiezen voor de flex-bv. Het aantal oprichtingen van deze bedrijfsvorm is sindsdien tussen de twintig en dertig procent toegenomen, maar de flex-bv neemt bij ondernemers en notarissen wel meer tijd in beslag, zo meldde Netwerk Notarissen eerder deze week op basis van eigen onderzoek.

Volgens het landelijke samenwerkingsverband heeft de flex-bv deze rechtsvorm wel flexibeler gemaakt, maar niet eenvoudiger. Ondernemers zijn sinds de afschaffing van het voorheen benodigde startkapitaal van achttienduizend euro wel eerder geneigd om voor een flex-bv te kiezen. "Uit ons onderzoek blijkt dat meer dan zeventig procent van de ondernemers nu voor een startkapitaal van tussen de één tot honderd euro kiest", aldus Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen.

Meer te kiezen

Volgens Netwerk Notarissen is de flex-bv vooral populair onder eenmanszaken, samenwerkingen en familiebedrijven. Dankzij het nieuwe bv-recht kunnen notarissen ondernemers tegenwoordig meer maatwerk bieden dan een jaar geleden. Aan de oprichting van een bv zijn zowel de notaris als de ondernemer echter wel meer tijd kwijt. Van der Geld: "Als bijvoorbeeld twee ondernemers via de bv gaan samenwerken, kost de oprichting hiervan de notaris meer tijd, omdat er door de flexibilisering van het bv-recht voor de samenwerkende ondernemer zoveel te kiezen valt."

Wilt u meer weten over de voor- en nadelen? Lees het artikel Wat u moet weten over de flex-BV.

Gepubliceerd op:
04-10-2013

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Rechtsvorm

Een rechtsvorm kiezen is een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

Welke rechtsvorm past bij mij?

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:

Ben je nog aan het oriënteren? In dit artikel vind je een concreet overzicht van alle negen rechtsvormen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.