Starten vanuit arbeidsongeschiktheid of bijstand

Starten vanuit arbeidsongeschiktheid of bijstand

Behalve vanuit de WW is het mogelijk om te starten vanuit een arbeidsongeschiktheidssituatie. En ook vanuit de bijstand kun je voor jezelf beginnen. Dit zijn de mogelijkheden.

1. Starten met een arbeidsongeschiktheidsuitkering

Wil je een bedrijf starten? Bespreek dit dan eerst met je contactpersoon/arbeidskundige bij het re-integratiebedrijf of het UWV.

Als deze positief is, kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een re-integratietraject. Je hebt de mogelijkheid om te profiteren van een aantal startersregelingen:

 • Extra coaching, training of ondersteuning door een zogeheten IRO-traject (Individuele Re-integratie Overeenkomst).
 • In sommige gevallen kun je een starters- of voorbereidingskrediet krijgen via het UWV. Klik hier voor meer informatie.
 • Als beginnende zelfstandige met een arbeidshandicap kom je ook in aanmerking voor een vergoeding voor werkplekvoorzieningen, vervoer of andere voorzieningen. Het UWV regelt dit en vertelt je er meer over.
  whitepaper onderningsplan

  Indruk maken met je bedrijfsplan?

  Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

  Download gratis stappenplan

Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

Om startende ondernemers met een arbeidshandicap meer kansen te geven op de arbeidsmarkt, heeft de overheid de regeling startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid in het leven geroepen.  

Startende ondernemers met een arbeidsbeperking kunnen een beroep op deze regeling doen als ze aan de volgende criteria voldoen: 

 • Je bent dit jaar ondernemer voor de Belastingdienst.
 • Je hebt nog niet de AOW-leeftijd bereikt.
 • Je hebt recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.
 • Je was in de vijf voorgaande kalenderjaren tenminste één jaar geen ondernemer.
 • Je voldoet niet aan het urencriterium van 1225 uur, maar wel aan het verlaagde urencriterium van 800 uur.

Tip: Lees in dit artikel alles over startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

2. Starten met een bijstandsuitkering

Als je een bijstandsuitkering hebt, kan de gemeente je ondersteunen bij het starten van een eigen bedrijf.

Heb je een goed idee en denk je dat het ondernemerschap bij je past? Overleg dan met de gemeente of het eventuele re-integratiebedrijf als je in een re-integratietraject zit.

Zij kunnen je in bepaalde gevallen ondersteunen bij het realiseren van je plannen. Als zij positief tegenover je ondernemingsplannen staan, kom je in aanmerking voor een zogeheten voorbereidingsjaar.

Je behoudt in dat jaar je uitkering en bent in deze periode vrijgesteld van de sollicitatieplicht. Je maakt dan gebruik van het zogenoemde Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz)

Een belangrijke voorwaarde om hierop aanspraak te maken is dat je bedrijf voldoende levensvatbaar is. Daarnaast moet je hiervoor:

 • Aan eventuele vestigingseisen voldoen.
 • Voldoen aan het urencriterium en dus minimaal 1225 uur per jaar in je bedrijf werkzaam zijn. Dit komt neer op gemiddeld 23,5 uur per week.
 • Er rekening mee houden dat hulp via een bank of een borginstellingsfonds dan niet meer tot de mogelijkheden behoort.

Meer informatie over het starten van een onderneming vanuit een bijstandsuitkering vind je op deze pagina van Rijksoverheid.nl.

De start en je uitkering

Je inkomsten als zelfstandige worden verrekend met je Ziektewet-, WAO-, WAZ-, Wajong- of WIA-uitkering.

Indien je winst maakt, kijkt het UWV of de uitkering moet worden aangepast, zodat het risico dat je achteraf veel geld moet terugbetalen zoveel mogelijk wordt beperkt.

Besluit je op een later moment om weer te stoppen met het bedrijf? Dan ontvang je - mits je aan de voorwaarden voldoet - weer je oude uitkering.

Bijgewerkt op: 26-05-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Rechtsvorm

Een rechtsvorm kiezen is een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

Welke rechtsvorm past bij mij?

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:

Ben je nog aan het oriënteren? In dit artikel vind je een concreet overzicht van alle negen rechtsvormen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.