Starten vanuit de WW in 7 stappen

Starten vanuit de WW in 7 stappen

Als je in de WW zit en betaald werk wilt vinden, heb je twee opties: solliciteren naar een nieuwe baan of een bedrijf starten. Omdat de vaste banen momenteel niet voor het oprapen liggen en de werkloosheid hoog is, biedt het UWV onder meer de mogelijkheid aan om een bedrijf te starten met behoud van uitkering: Zo start je vanuit de WW.

1. Overleg met je werkcoach

Bij het aanvragen van een WW-uitkering heb je van uitkeringsinstantie UWV een werkcoach toegewezen gekregen. Dit is gedurende de periode dat je geen werk hebt en een uitkering ontvangt jouw contactpersoon. Mocht het met solliciteren in jouw sector vooralsnog niet opschieten en overweeg je om ZZP'er te worden? Ook dan neem je in eerste instantie contact op met de werkcoach om jouw wensen op ondernemersgebied te bespreken. Hij kan je helpen met het realiseren van jouw plannen.

2. Blijf ingeschreven als werkzoekende

Wanneer je met de werkcoach jouw plannen om een onderneming te starten bespreekt, is het belangrijk dat je voorlopig als werkzoekende ingeschreven blijft staan bij het UWV. Dat is namelijk de enige manier om recht te houden op een WW-uitkering tijdens de voorbereidingen op de start van jouw bedrijf. 

3. Test je ondernemerskwaliteiten

Het is niet zo dat iedereen met een WW-uitkering zomaar als zelfstandige mag beginnen. Het UWV wil namelijk eerst vaststellen of je wel beschikt over de benodigde ondernemerskwaliteiten om een succesvol bedrijf op te zetten. In overleg met jouw werkcoach moet je een aantal testen afleggen om een beter beeld te krijgen van jouw ondernemerscapaciteiten. Zo ben je verplicht om de cursus 'Zelfstandig ondernemen vanuit de WW' te volgen.

4. Ga op onderzoek uit

Als uit deze cursus naar voren komt dat je uit het juiste ondernemershout gesneden bent, is het tijd om de haalbaarheid van de plannen voor jouw bedrijf onder de loep te nemen. Want je kunt nog zulke mooie ideeën hebben, de vraag blijft of er in jouw branche en regio ook voldoende vraag is naar de producten of diensten die je wilt gaan aanbieden.

Meten is in dit geval weten. Onderzoek daarom eerst de markt om vast te stellen of jouw onderneming een reële kans van slagen heeft. En vergeet ook niet om onderzoek te doen op het gebied van belastingen, verzekeringen en vergunningen. De resultaten moet je vermelden in het ondernemingsplan.

5. Schrijf een ondernemingsplan

Het schrijven van een businessplan is verplicht voor (oriënterende) starters met een WW-uitkering.

Een bedrijfsplan geeft je beter inzicht in de haalbaarheid van het idee en jouw bedrijfsperspectieven op de lange termijn.

Het UWV neemt jouw ondernemingsplan dan ook uiterst serieus en zal alleen toestemming geven als de WW'er een goede kans heeft om straks met het bedrijf in zijn levensonderhoud te voorzien.

Terwijl je werkt aan het samenstellen van het bedrijfsplan, hoef je tijdelijk niet te voldoen aan de sollicitatieplicht. Je spreekt zelf met het UWV af hoeveel tijd je hiervoor krijgt.

Tip! Gratis PDF: ondernemingsplan in 10 stappen
Vind je het lastig om jouw ondernemersplannen goed op papier te krijgen? In deze gratis whitepaper (PDF) leggen wij uit hoe je in 10 stappen een goed bedrijfsplan maakt. Zo ga je goed voorbereid van start met je bedrijf.

6. Neem een besluit

Blijkt uit jouw ondernemingsplan dat jouw plannen haalbaar zijn en beschik je volgens het UWV over de benodigde persoonlijke ondernemerskwaliteiten? Dan is het nu aan jou om een beslissing te nemen: zet je de startersplannen door of niet?

Fijn om te weten is dat je tijdens de start van het bedrijf in eerste instantie in veel gevallen nog steeds gebruik kunt maken van jouw WW-uitkering. 

7. Starten met behoud van uitkering

Als WW'er met plannen voor een eigen bedrijf heb je met betrekking tot (tijdelijk) behoud van je uitkering twee keuzes:

 1. Je maakt gebruik van de zogenaamde startersregeling. Je ontvangt dan - uiteraard in overleg met je werkcoach - voor een vaste periode van 26 weken 29 procent minder WW-uitkering. Tijdens deze startperiode mag je alles doen wat nodig is voor jouw onderneming: opdrachten binnenhalen en uitvoeren, een bedrijfspand inrichten of een winkel openen.

  Heb je recht op minder dan 26 weken WW? Dan kun je toch gebruikmaken van de startersregeling. Als je bijvoorbeeld nog maar twintig weken recht op WW hebt, krijg je gedurende die periode 29 procent minder WW-uitkering. Er gelden wel een aantal voorwaarden. Zo mag je in deze periode geen opdrachten aannemen van de werkgever die jou heeft ontslagen. 

  Let op: als je gebruik wilt maken van de startperiode, maar werkte je voordat je een uitkering kreeg bij de overheid of in het onderwijs? Dan gelden er ander regels. Zo ben je verplicht eerst de online training 'Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering' te volgen. Pas daarna kun je toestemming vragen voor de startperiode. Daarvoor dien je een ondernemingsplan mee te sturen en een positief advies voor het starten van een eigen bedrijf. Dit advies moet gebaseerd zijn op het ondernemingsplan. Vraag in alle gevallen je werkcoach om advies. 
 2. Als je ervoor kiest om geen gebruik te maken van de startersregeling, maar wel aanspraak te maken op het behoud van je WW-uitkering, dan maakt het UWV onderscheid tussen mensen die voor of na 1 juli 2015 werkloos zijn geraakt.

  Voor 1 juli 2015
  Je maakt gebruik van een urenkorting. Je hoeft geen toestemming te vragen aan je werkcoach om een bedrijf op te zetten. Je geeft zelf door hoeveel uur je wekelijks aan je bedrijf besteedt. Deze uren worden van de WW-uitkering afgetrokken. Het gaat hierbij om alle uren die je aan jouw bedrijf besteedt, met uitzondering van de reisuren naar jouw vaste werkplek. De opgegeven uren hebben dus een lagere uitkering tot gevolg. Let op: het gemiddelde aantal uren dat je werkt, wordt definitief van de WW-uitkering afgehaald. Werk je in de periode daarna minder uren als zelfstandige? Dan gaat de uitkering dus niet omhoog.  Voor de uren waarvoor je nog een uitkering ontvangt, moet je gewoon blijven solliciteren.

  Na 1 juli 2015
  Sinds 1 juli 2015 wordt de WW-uitkering op een andere manier berekend. Op basis van jouw gewerkte uren berekent het UWV een zogenoemd ‘fictief inkomen’ per maand. Dit is niet het inkomen dat je die maand hebt verdiend, maar een berekening van het dagloon dat je in loondienst verdiende, omgerekend naar een uurloon.  De uitkomst wordt vermenigvuldigd met het aantal uren dat je als zelfstandige per maand werkt. Dit fictieve inkomen wordt van de WW-uitkering afgetrokken. 

Lees ook

Een eigen horecabedrijf in 12 stappen
Checklist: het starten van een bedrijf aan huis
ZZP'er worden doe je zo
Een bedrijfsplan in 10 stappen
3 financieringstips voor vrouwelijke starters 

Bijgewerkt op: 15-11-2016

Wat vind je van dit artikel?

x8
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Rechtsvorm

Een rechtsvorm kiezen is een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

Welke rechtsvorm past bij mij?

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:

Ben je nog aan het oriënteren? In dit artikel vind je een concreet overzicht van alle negen rechtsvormen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.