Eenmanszaak dit moet je weten

Wat je moet weten over de eenmanszaak

De eenmanszaak is veruit de meest gekozen rechtsvorm door startende ondernemers. Om een eenmanszaak op te richten hoef je alleen naar de Kamer van Koophandel. Handig voor kleine ondernemers, zzp'ers en freelancers.

1. Wat is een eenmanszaak?

Een eenmanszaak is een bedrijf waarvan één persoon de eigenaar is. Als eigenaar ben je in dit geval volledig verantwoordelijk voor de onderneming. De eenmanszaak heeft dus geen rechtspersoonlijkheid. Het is een economische activiteit van de natuurlijke persoon (jij dus) achter het bedrijf.

Voordelen van een eenmanszaak

Een eenmansbedrijf twee belangrijke voordelen:

  • Snel en eenvoudig op te richten.
  • Je hebt in veel gevallen recht op meer belastingvoordeel dan bij bijvoorbeeld een besloten vennootschap (bv).

Nadeel van een eenmanszaak

Een groot nadeel van deze rechtsvorm is dat je met jouw privévermogen aansprakelijk bent voor eventuele schulden die je maakt met het bedrijf. Dat betekent dat een faillissement ook financiële gevolgen heeft voor jou als privé-persoon. Kijk voor meer informatie over de aansprakelijkheid bij punt 4.

Welke rechtsvorm je kiest, hangt in eerste instantie vooral af van wie je bent als ondernemer. Doe de test in de Startversterker.

2. Hoe richt ik een eenmanszaak op?

Als rechtsvorm is de eenmanszaak één van de eenvoudigste vormen om te beginnen. Niet voor niets is deze ondernemingsvorm al tijden het populairst onder startende ondernemers.

Kamer van Koophandel

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is langsgaan bij de Kamer van Koophandel (KvK) en de nieuwe onderneming inschrijven in het Handelsregister. Dit kost je eenmalig € 50.

Je ontvangt dan meteen een KvK-nummer. Wanneer je je inschrijft bij de KvK worden deze gegevens automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst.

Check wel eerst even bij het KvK-kantoor in jouw regio of je van tevoren een afspraak moet maken. Dat is meestal het geval namelijk.

Goede voorbereiding voor eenmanszaak

Hoewel het inschrijven zelf snel gaat, moet je de start net zo goed voorbereiden als bij iedere andere handelsvorm. Dit is een essentiële fase in de aanloop naar de oprichting van jouw onderneming.

Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een ondernemingsplan. Hier breng je de kansen, risico's, concurrentie en potentiële klanten van je toekomstige bedrijf in kaart.

Startersvoordeel ZZP

Start je als zzp’er?

Dan komt er veel op je af. Bij Rabobank is de zakelijke rekening voor startende ondernemer de eerste 6 maanden gratis en je opent 'm in 5 minuten.

Meer weten

Tip: kijk goed naar ontwikkelingen in jouw branche en regio. Ben jij de derde masseur in de straat die een praktijk aan huis gaat openen? Dan kun je misschien beter uitwijken naar een andere locatie.

Tip: door meteen bij je start een zakelijke rekening te openen, houd je privé en zakelijk gescheiden. Dat maakt je administratie een stuk makkelijker en overzichtelijker. 

3. Werkt in een eenmanszaak maar één persoon?

Nee, dat hoeft niet per se. Het woord eenmanszaak is in die zin een beetje misleidend. Als eigenaar van een eenmansbedrijf mag je namelijk best personeel in dienst nemen.

Besef dat je als werkgever ook aan een aantal minder vrijblijvende verplichtingen moet voldoen: 

  • Het betalen van loonheffingen over het salaris van je werknemers.
  • Het bijhouden van alle gegevens voor de personeelsadministratie heeft ook consequenties voor jouw eigen administratie.

Dit hoeft geen problemen op te leveren, maar denk hier goed over na. Is het echt logisch om iemand in dienst te nemen? Of kun je de klus wellicht beter (eenmalig) uitbesteden aan een zzp'er?

4. Hoe werkt de aansprakelijkheid voor eenmanszaken?

Juridisch gezien wordt er in de eenmanszaak geen onderscheid gemaakt tussen het privé- en zakelijk vermogen. Met andere woorden: als eigenaar van een eenmanszaak ben je dus zelf aansprakelijk voor eventuele schulden.

Dat betekent dat deze kosten op jouw privévermogen kunnen worden verhaald. Bij een faillissement bestaat de kans dat je zelf moet opdraaien voor de kosten. Dat kan een belangrijk risico zijn.

Als je liever niet persoonlijk aansprakelijk wilt zijn, kun je ook voor een besloten vennootschap (bv) kiezen. 

Stel dat het zwartst mogelijke scenario uitkomt. Het gaat fout gaat met jouw bedrijf en je zit opgezadeld met een flinke schuldenberg. Dan kan het gebeuren dat je ook je koophuis en inboedel kwijtraakt aan de schuldeisers.

Wanneer je getrouwd bent of op korte termijn gaat trouwen, is het daarom vaak verstandig om huwelijkse voorwaarden op te stellen.

5. Welke belastingen zijn van toepassing op eenmanszaken?

Iedereen in Nederland betaalt belasting. Ook als eigenaar van een eenmanszaak ben je belastingplichtig. Je moet in ieder geval rekening houden met de inkomstenbelasting die je betaalt over de gemaakte winst van de onderneming.

Vaak krijg je daarnaast te maken met omzetbelasting (de btw-aangifte). Soms hoef je als starter op jaarbasis echter nog maar weinig (of helemaal geen) btw af te dragen.

Hoe doe je de eerste keer belastingaangifte als ondernemer?

Iedere ondernemer moet er toch aan geloven, de aangifte inkomstenbelasting. Om je een handje te helpen, hebben we een stappenplan gemaakt waarmee we je door je allereerste aangifte loodsen.

Kleineondernemersregeling

Verwacht je een maximale omzet van € 20.000 per jaar? Dan kom je wellicht in aanmerking voor de Kleineondernemersregeling (KOR). Dan hoef je minder of geen omzetbelasting te betalen.

Naast de hier eerder genoemde verplichtingen maak je als startende ondernemer ook aanspraak op belastingvoordeel.

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

Zo kun je net als andere ondernemers gebruik maken van de zelfstandigenaftrek. De eerste drie jaar kun je ook profiteren van extra voordeel via de startersaftrek.

Voorwaarden zelfstandigenaftrek

Let op: om gebruik te mogen maken van de zelfstandigenaftrek, moet je wel gezien worden als ondernemer voor de inkomstenbelasting.
Zelfstandigenaftrek 2021Daarvoor moet je bijvoorbeeld 1.225 uur per kalenderjaar aan je bedrijf besteden. Controleer goed of je voor de Belastingdienst als ondernemer wordt gezien.

Veelgestelde vragen over de eenmanszaak

  • Hoe kun je een eenmanszaak beginnen? Stel, je wilt graag een eenmanszaak starten, maar weet niet zo goed waar je moet beginnen. Dan ben je bij IkGaStarten op het juiste adres. Hier vind je alle belangrijke informatie over een eenmanszaak beginnen op een rij.
  • Hoe kun je zzp'er worden? Wil je als zzp'er voor jezelf beginnen? Als zelfstandige zonder personeel heb je veel vrijheden, maar moet je ook een aantal zaken goed regelen. Denk bijvoorbeeld aan belastingen en administratie. Zzp'er worden doe je zo!
  • Eenmanszaak of bv, wat is handiger? Veel zzp'ers twijfelen of ze beter kunnen kiezen voor de eenmanszaak of bv. Een belangrijk verschil is dat je met een eenmanszaak persoonlijk aansprakelijk bent, bij de bv niet. Welke vorm belastingtechnisch gunstiger is, hangt af van je winst. Tip: je kunt later ook nog je eenmanszaak omzetten naar een bv.
  • Is eenmanszaak hetzelfde als zzp? Nee, eenmanszaak is niet hetzelfde als zzp. De eenmanszaak is een rechtsvorm, terwijl zzp een omschrijving is van je manier van werken. Goed om te weten: als eenmanszaak kun je personeel in dienst nemen, een zzp'er (zelfstandige zonder personeel) per definitie niet.

Tips van de redactie

9 rechtsvormen voor ondernemers
De 9 bouwstenen van het Business Model Canvas
Bedrijf starten: hoe ontvang ik mijn geld?

Bijgewerkt op: 08-04-2021

Wat vind je van dit artikel?

x188

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De eenmanszaak is de meest gekozen rechtsvorm bij startende ondernemers. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel en ontvang direct je kvk-nummer, een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer. Zo kun je snel aan de slag.

Eenmanszaak oprichten: waarom en hoe?
Eenmanszaak oprichten: waarom en hoe?

Rechtsvorm

Een rechtsvorm kiezen is een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

Welke rechtsvorm past bij mij?

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:

Ben je nog aan het oriënteren? In dit artikel vind je een concreet overzicht van alle negen rechtsvormen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.