Wat je moet weten over de eenmanszaak - home

Wat je moet weten over de eenmanszaak

De eenmanszaak is verruit de meest gekozen rechtsvorm voor startende ondernemers. Voor de oprichting kun je met één bezoek aan de Kamer van Koophandel volstaan, maar bij de feitelijke bedrijfsvoering komt vaak toch iets meer kijken: wat je moet weten over de eenmanszaak.

Welke rechtsvorm je kiest hangt ook af van wie je bent als ondernemer. Benieuwd wat voor type ondernemer jij bent? Doe de test in de Startversterker.

1. Wat is een eenmanszaak?

Een eenmanszaak - de naam zegt het eigenlijk al een beetje - is een bedrijf waarvan één persoon de eigenaar is. Als eigenaar ben je in dit geval in alle opzichten verantwoordelijk voor de onderneming.

De eenmanszaak heeft dus geen rechtspersoonlijkheid; het is een economische activiteit van de natuurlijke persoon achter het bedrijf.

Misschien wel het bekendste voordeel van deze rechtsvorm is dat je een eenmansbedrijf snel en eenvoudig kunt oprichten.

Daarnaast heb je bij een eenmanszaak in veel gevallen recht op meer belastingvoordeel dan bij, bijvoorbeeld, een besloten vennootschap (BV).

Een groot nadeel van deze rechtsvorm is dat je met jouw privévermogen aansprakelijk zult zijn voor eventuele schulden die je maakt met het bedrijf.

Dat betekent dat een eventueel faillissement ook financiële gevolgen kan hebben voor jouw directe omgeving. Kijk voor meer informatie over de aansprakelijkheid bij punt 4.

2. Hoe richt ik een eenmanszaak op?

Als rechtsvorm is de eenmanszaak een van de eenvoudigste vormen om te starten. Niet voor niets is deze ondernemingsvorm al tijden het populairst onder startende ondernemers.

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is langsgaan bij de Kamer van Koophandel (KvK) en de nieuwe onderneming inschrijven in het Handelsregister. Dit kost je eenmalig vijftig euro.

Je ontvangt dan meteen een KvK-nummer. Wanneer jij je officieel inschrijft bij de KvK, worden deze gegevens automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst.

Check van tevoren wel eerst even bij het KvK-kantoor in jouw regio of je van tevoren een afspraak moet maken.

De mogelijkheid tot het snel en eenvoudig oprichten van een eenmanszaak betekent overigens niet dat jij de start niet net zo goed moet voorbereiden als bij iedere andere handelsvorm.

Zo is het schrijven van een ondernemingsplan, waarin je onder meer de kansen, risico's, concurrentie en potentiële klanten van het toekomstige bedrijf in kaart brengt.

Dit is een essentiële fase in de aanloop naar de oprichting van jouw onderneming.

Vind je het lastig om jouw ideeën goed op papier te krijgen? Klik op de afbeelding hieronder om gratis een ondernemingsplan voorbeeld of het invulmodel te downloaden.

Tip: kijk goed naar ontwikkelingen in jouw branche en regio. Als jij de derde masseur in de straat wordt die een praktijk aan huis gaat openen, kun je misschien beter uitwijken naar een andere locatie.

3. Werkt in een eenmanszaak altijd maar één persoon?

Nee, niet per se. Het woord eenmanszaak is in die zin een beetje misleidend. Als eigenaar van een eenmansbedrijf mag je namelijk best personeel in dienst nemen.

Besef wel dat je als werkgever ook aan een aantal minder vrijblijvende verplichtingen moet voldoen, zoals het betalen van loonheffingen over het salaris van jouw werknemers.

Het bijhouden van alle gegevens voor de personeelsadministratie heeft ook consequenties voor jouw eigen administratie.

Dit hoeft geen problemen op te leveren, maar het is vaak wel slim om eerst een zorgvuldige afweging te maken: is het echt logisch om iemand in dienst te nemen of kun je de klus wellicht beter (eenmalig) uitbesteden aan een zzp'er?

4. Hoe zit het met de aansprakelijkheid?

Juridisch gezien wordt er in de eenmanszaak geen onderscheid gemaakt tussen het privé- en zakelijk vermogen. 

Met andere woorden: als eigenaar van een eenmanszaak ben je dus zelf aansprakelijk voor eventuele schulden.

Dat betekent dat deze kosten op jouw privévermogen kunnen worden verhaald. Bij een faillissement bestaat de kans dat je zelf moet opdraaien voor de kosten en dat kan een belangrijk risico zijn.

Stel dat het zwartst mogelijke scenario uitkomt en het fout gaat met jouw bedrijf, dan kan het gebeuren dat je ook je koophuis en inboedel kwijtraakt aan de schuldeisers.

Wanneer je getrouwd bent of op korte termijn gaat trouwen, is het om die reden vaak verstandig om huwelijkse voorwaarden op te stellen.

Als je liever niet persoonlijk aansprakelijk wilt zijn, kun je ook voor een besloten vennootschap (BV) kiezen. 

5. Met welke belastingen krijg ik te maken?

Iedereen in Nederland betaalt belasting. Ook als eigenaar van een eenmanszaak ben je belastingplichtig.

Je moet in ieder geval rekening houden met de inkomstenbelasting die je  betaalt over de gemaakte winst van de onderneming.

Vaak krijg je daarnaast te maken met omzetbelasting (de btw-aangifte). Soms hoef je als starter op jaarbasis echter nog maar weinig (of helemaal geen) btw af te dragen.

Ben jij minder dan 1883 euro per jaar kwijt aan btw? Dan kom je wellicht in aanmerking voor de Kleine ondernemers regeling (KOR) en hoef je minder of geen omzetbelasting te betalen.

Naast de hier eerder genoemde verplichtingen maak je als startende ondernemer ook aanspraak op belastingvoordeel.

Zo kun je niet alleen net als andere ondernemers gebruik maken van de zelfstandigenaftrek, maar mag je de eerste drie jaar ook profiteren van extra voordeel via de startersaftrek.

Let op: om gebruik te mogen maken van de zelfstandigenaftrek, moet je wel voldoen aan het gestelde urencriterium. Dat houdt onder meer in dat je als ondernemer ten minste 1225 uren werkzaam moet zijn in jouw bedrijf. 

Tips van de redactie

9 rechtsvormen voor ondernemers
Start een succesvolle coöperatie in 14 stappen
Eenmanszaak oprichten: wat zijn de voor- en nadelen?
Hoe start je vanuit een uitkering?
Stappenplan: eigen zaak beginnen

Bijgewerkt op: 18-12-2018

Wat vind je van dit artikel?

x87
x10

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Rechtsvorm

Een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten, is nadenken over een geschikte ondernemingsvorm. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:


Een concreet overzicht van alle ondernemingsvormen vind je in het artikel Rechtsvormen: welke handelsvorm past bij jou? En kijk ook eens naar dit handige overzicht van de Kamer van Koophandel (PDF-bestand).

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 2.549 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.