De eenmanszaak: wanneer kies je voor deze rechtsvorm?

Wat je moet weten over de eenmanszaak

Hoewel er in totaal negen rechtsvormen zijn om uit te kiezen, gaan veruit de meeste startende ondernemers voor het starten van een eenmanszaak. Voor de oprichting kun je meestal met één bezoek aan de Kamer van Koophandel volstaan, maar bij de feitelijke bedrijfsvoering van het bedrijf komt vaak toch iets meer kijken: wat je moet weten over de eenmanszaak.

1. Wat is een eenmanszaak?

Een eenmanszaak - de naam zegt het eigenlijk al een beetje - is een bedrijf waarvan één persoon de eigenaar is. Als eigenaar ben je in dit geval in alle opzichten verantwoordelijk voor de onderneming.

De eenmanszaak heeft dus geen rechtspersoonlijkheid; het is een economische activiteit van de natuurlijke persoon die de onderneming drijft. Misschien wel het bekendste voordeel van deze rechtsvorm is dat je een eenmansbedrijf snel en eenvoudig kunt oprichten.

Daarnaast heb je bij een eenmanszaak in veel gevallen recht op meer belastingvoordeel dan bij, bijvoorbeeld, een besloten vennootschap (BV). Een groot nadeel van deze rechtsvorm is dat je met jouw privévermogen aansprakelijk zult zijn voor de eventuele schulden die je maakt met het bedrijf. Dat betekent dat een eventueel faillissement ook financiële gevolgen kan hebben voor jouw directe omgeving. Kijk voor meer informatie over de aansprakelijkheid bij punt 4.

2. Hoe richt ik een eenmanszaak op?

Als rechtsvorm is de eenmanszaak een van de eenvoudigste vormen om te starten. Niet voor niets is deze ondernemingsvorm al tijden het populairst onder startende ondernemers. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is langsgaan bij de Kamer van Koophandel (KvK) en de nieuwe onderneming inschrijven in het Handelsregister

Je ontvangt dan meteen een KvK-nummer. Wanneer jij je officieel inschrijft bij de KvK, worden deze gegevens automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst. Check van tevoren wel eerst even bij het KvK-kantoor in jouw regio of je van tevoren een afspraak moet maken.

De mogelijkheid tot het snel en eenvoudig oprichten van een eenmanszaak betekent overigens niet dat jij de start niet net zo goed moet voorbereiden als bij iedere andere handelsvorm.

Zo is het schrijven van een ondernemingsplan, waarin je onder meer de kansen, risico's, concurrentie en potentiële klanten van het toekomstige bedrijf in kaart brengt, een essentiële fase in de aanloop naar de oprichting van jouw onderneming.

Vind je het lastig om jouw ideeën goed op papier te krijgen? Op Rabobank.nl kun je gratis een ondernemingsplan voorbeeld voor ZZP'ers of een invulmodel downloaden.

Ook is het raadzaam om huidige trends in de branche en jouw nabije omgeving te onderzoeken. Wanneer je bijvoorbeeld de derde masseur in de straat bent met plannen voor een praktijk aan huis, is het waarschijnlijk verstandiger om uit te wijken naar een andere locatie.

3. Werkt in een eenmanszaak altijd maar één persoon?

Nee, niet per se. Het woord eenmanszaak is in die zin een beetje misleidend. Als eigenaar van een eenmansbedrijf mag je namelijk best personeel in dienst nemen. Besef wel dat je als werkgever ook aan een aantal minder vrijblijvende verplichtingen moet voldoen, zoals het betalen van loonheffingen over het salaris van jouw werknemers.

Het bijhouden van alle gegevens voor de personeelsadministratie heeft ook consequenties voor jouw eigen administratie.

Dit hoeft geen problemen op te leveren, maar het is vaak wel slim om eerst een zorgvuldige afweging te maken: is het echt logisch om iemand in dienst te nemen of kun je de klus wellicht beter (eenmalig) uitbesteden aan een ZZP'er?

4. Hoe zit het met de aansprakelijkheid?

Juridisch gezien wordt er in de eenmanszaak geen onderscheid gemaakt tussen het privé- en zakelijk vermogen. Met andere woorden: als eigenaar van een eenmanszaak ben je dus zelf aansprakelijk voor eventuele schulden.

Dat betekent dat deze kosten op jouw privévermogen kunnen worden verhaald. Bij een faillissement bestaat de kans dat je zelf moet opdraaien voor de kosten en dat kan een belangrijk risico zijn.

Stel dat het zwartst mogelijke scenario uitkomt en het fout gaat met jouw bedrijf, dan kan het gebeuren dat je ook jouw koophuis en inventaris kwijtraakt aan de schuldeisers.

Wanneer je getrouwd bent of op korte termijn gaat trouwen, is het om die reden vaak verstandig om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Als je liever niet persoonlijk aansprakelijk wilt zijn, kun je ook voor een besloten vennootschap (BV) kiezen. 

5. Met welke belastingen krijg ik te maken?

Startersvoordeel ZZP

Start je als ZZP’er?

Dan komt er veel op je af. Bij de Rabobank is de zakelijke rekening voor starters het eerste jaar gratis. 

Meer weten

Iedereen in Nederland betaalt belasting. Ook als eigenaar van een eenmanszaak ben je belastingplichtig.

Je moet in ieder geval rekening houden met de inkomstenbelasting die je  betaalt over de gemaakte winst van de onderneming.

Vaak krijg je daarnaast te maken met omzetbelasting (de btw-aangifte). Soms hoef je als starter op jaarbasis echter nog maar weinig (of helemaal geen) btw af te dragen.

Ben jij minder dan 1883 euro per jaar kwijt aan btw? Dan kom je wellicht in aanmerking voor de Kleine ondernemers regeling (KOR) en hoef je minder of geen omzetbelasting te betalen.

Naast de hier eerder genoemde verplichtingen maak je als startende ondernemer ook aanspraak op belastingvoordeel.

Zo kun je niet alleen net als andere ondernemers gebruik maken van de zelfstandigenaftrek, maar mag je de eerste drie jaar ook profiteren van extra voordeel via de startersaftrek.

Let op: om gebruik te mogen maken van de zelfstandigenaftrek, moet je wel voldoen aan het gestelde urencriterium. Dat houdt onder meer in dat je als ondernemer ten minste 1225 uren werkzaam moet zijn in jouw bedrijf. 

Tips van de redactie

9 rechtsvormen voor ondernemers
Start een succesvolle coöperatie in 14 stappen
Eenmanszaak oprichten: wat zijn de voor- en nadelen?
Hoe start je vanuit een uitkering?
Stappenplan: eigen zaak beginnen

Bijgewerkt op: 01-02-2017 Gepubliceerd op:
26-03-2013

Rechtsvorm

Een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten, is nadenken over een geschikte ondernemingsvorm. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn. De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:


Een concreet overzicht van alle ondernemingsvormen vind je in het artikel Rechtsvormen: welke handelsvorm past bij jou? En kijk ook eens naar dit handige overzicht van de Kamer van Koophandel (PDF-bestand).

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Gratis voorbeeldplannen

Ondernemingsplan voorbeeld

Op zoek naar een goed voorbeeld om naast je eigen ondernemingsplan te leggen? Op Rabobank.nl kun je diverse voorbeeldplannen gratis downloaden.

Bekijk de voorbeeldplannen

Hoe zijn andere ondernemers gestart?

Startersverhaal - Just Nuts

In de rubriek Startersverhalen vertellen succesvolle ondernemers over de start van hun bedrijf. Hoe hebben zij het aangepakt?

Lees hun verhalen

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken. Rabobank kan jou onder meer op weg helpen met een zakelijke rekening en relevante verzekeringen.

Zakelijke rekening nodig?
X
Startersvoordeel

Bij de Rabobank is dit voor startende ondernemers het eerste jaar gratis.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.