marieke

Risico's afdekken

Een ondernemer loopt bedrijfsrisico's. Ziekte of een ongeval kan een directe inkomstenstop tot gevolg hebben. Uw privévermogen zal in een aantal gevallen aangesproken moeten worden als u niet meer aan uw zakelijke verplichtingen kunt voldoen. En wat als u per ongeluk de Ming-vaas van tafel stoot bij uw opdrachtgever? Gelukkig zijn er voor vrijwel alle voorkomende gevallen goede verzekeringen af te sluiten.

Allereerst de persoonlijke verzekeringen:

1. Ziektekostenverzekering

Net als iedereen betaalt u als ondernemer voor uw ziektekostenverzekering een nominale premie van ongeveer 1100 euro voor een basispakket. Als ondernemer heeft u daarbij echter wél te maken met extra voorwaarden. U betaalt namelijk een zogeheten inkomensafhankelijke bijdrage over uw belastbare inkomen. Lees: Tips bij het kiezen van een zorgverzekeraar.

2. Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Als zelfstandige bent u niet standaard verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Dat is dus een behoorlijk risico! U kunt daarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. De verzekeringen zijn niet goedkoop, maar particuliere verzekeraars hanteren voor starters vaak wel aantrekkelijke tarieven. De bedragen die u betaalt, hangen erg af van uw leeftijd en het bedrag waarvoor u zich wilt verzekeren. Er zijn complete arbeidsongeschiktheidsverzekeringen op de markt, maar er bestaan ook basisverzekeringen die alleen uitkeren bij zeer ernstige aandoeningen, zoals een herseninfarct, kanker of MS. Deze basisverzekeringen zijn goedkoper.
Wanneer u zelf geld achter de hand heeft, kunt u er ook voor kiezen om een verzekering te kiezen die pas uitkeert als u minimaal zes maanden of twaalf maanden uit de running bent. Daarmee kunt u de premie behoorlijk drukken. Een aantrekkelijke variant kan zijn dat u uw heil zoekt bij het UWV. Bij deze instantie kunt u zich verzekeren voor de Ziektewet en de WIA. Ideaal voor mensen die na een vaste baan voor zichzelf beginnen. Let op: de verzekering moet wel worden afgesloten binnen vier weken na beëindiging van de arbeidsovereenkomst.

3. Pensioenverzekering
Het is een beetje raar: u moet nog beginnen en toch moet u zich al bezighouden met uw pensioen. Als het meezit, krijgt u op uw 65ste AOW, maar voor velen zal dat niet voldoende zijn. Er zijn tal van pensioenverzekeringen. Denk ook aan koopsompolissen, waarbij fiscaal voordeel is te halen.

Dan de bedrijfsverzekeringen:

1. Aansprakelijkheidsverzekering
Medewerkers die bij klanten schade veroorzaken. Afgeleverde producten of diensten die lichamelijk letsel of materiële schade veroorzaken. Of werknemers die het slachtoffer worden van een ongeluk. Als ondernemer loopt u tal van risico’s. Daartegen kun u zich verzekeren. De premie die u betaalt, is afhankelijk van de werkzaamheden van het bedrijf, de jaaromzet, aantal werknemers en dergelijke. Als u met gevaarlijke stoffen werkt, is het goed om te controleren of milieuschade ook door de aansprakelijkheidsverzekering wordt gedekt. In veel gevallen zult u daarvoor een aparte verzekering moeten afsluiten.
Let op: als particulier bent u verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar deze geldt niet voor uw bedrijf. Als u dus tijdens een zakelijke afspraak een peperduur beeld van het dressoir van uw klant stoot, kunt u geen beroep doen op uw particuliere verzekering.

2. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Een fout maken, is menselijk. Maar een fout kan ook veel schade veroorzaken. Denk eens aan een architect die een fout maakt in een bouwtekening of een ICT-consultant die verantwoordelijk is voor een systeemcrash. Voor dergelijke specifieke beroepsgroepen zijn er speciale beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen. Vraag bij uw verzekeringsmaatschappij naar de mogelijkheden.

3. Verzekeringen van het bedrijfsvermogen
Een verzekering waar u moeilijk buiten kunt. Gebouwen, machines, inventaris, voorraden en transportmiddelen vallen onder het bedrijfsvermogen. En er bestaat natuurlijk altijd een kans dat dit bedrijfsvermogen wordt verwoest door brand of wordt gestolen. Bijkomend probleem is dat u door brand of diefstal stagnatie in de productie kunt oplopen. Ook dergelijke risico’s kunt u afdekken.

4. Rechtsbijstandverzekering
Bij juridische problemen met afnemers, leveranciers en personeel, dekt de verzekering bijvoorbeeld advocaatkosten, deurwaarderkosten en proceskosten. Het zijn over het algemeen dure verzekeringen. Veel starters zullen dan ook besluiten om deze verzekering niet direct af te sluiten.

5. Kredietverzekering
Als u goederen op rekening levert, loopt u het risico dat de klant niet wil of kan betalen. Gevestigde bedrijven kunnen meestal wel een stootje hebben, maar veel starters hebben iedere euro hard nodig. Een kredietverzekering dekt uw risico’s af. Nadeel is wel dat u een kredietverzekeringen voor langere periodes moet afsluiten en dat maakt die verzekeringen vaak behoorlijk kostbaar. En dat is lastig voor startende bedrijven. Relatief nieuw is de mogelijkheid om per transactie te verzekeren. Dit is ideaal voor bedrijven die nog niet zo veel geld hebben.

6. Goederentransportverzekering
Deze verzekering dekt schade die ontstaat bij het vervoer van goederen, zowel door eigen vervoer als door beroepsgoederenvervoer.

Wilt u eerst de risico's die u loopt als ondernemer in kaart brengen? Doe dan anoniem de Risicoscan

 

Gepubliceerd op:
06-10-2009

Wat vind je van dit artikel?

x0
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

  1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
  2. Het schrijven van een ondernemingsplan
    Probeer het Business Model Canvas
  3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
  5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.