Social media writers block

Social media: 30 ideeën in 30 minuten

Zodra je een bedrijfsnaam hebt, leg je natuurlijk je social media-accounts vast. Het gevaar is dat je actief begint en daarna door drukte en een writer’s block het contact met je volgers (klanten!) verliest. Met deze vragenlijst schud je de eerste 30 ideeën uit je mouw (en zijn de volgende 30 ook een eitje).

1. Wat wil je bereiken met social media?

Als je nog geen social media-strategie hebt, kies dan het hoofddoel dat nu in je opkomt. Is meer aandacht voor je bedrijf of site voldoende? Of wil je echt meer omzet generen? Bedenk vier oproepen bij je hoofddoel. Schrijf ze spontaan op, schaven kan later. Bijvoorbeeld: ‘koop nu …’, ‘kom langs voor…’ of ‘deel onze FB-pagina’. Dit zijn 'call-to-actions', waarmee je je volgers enthousiasmeert om iets te doen.  

2. Wat vragen mensen aan jou?

Vraag 1 is zenden: dit wil jij dat je klanten weten. Draai het nu om. Waarvoor kloppen klanten specifiek bij jou aan? Wat vragen ze je? Welke tips kunnen ze gebruiken? Benut informele gesprekken voor creatieve invalshoeken. Wat vragen mensen jou over je vak op de verjaardag van je schoonmoeder? Voorbeelden voor een cv-installateur: ’3 misverstanden over zuinig stoken’ of ‘5 veiligheidstips die ik altijd met mijn klanten deel’.

3. Waar vind je inspiratie?

Denk aan events, symposia of netwerkbijeenkomsten. Dit soort momenten lenen zich voor snelle updates. Denk aan een foto met een quote van een spreker; een link naar een relevant artikel of een korte vlog over wat je meemaakt. Ook iets wat buiten je zakelijke focus ligt, kan natuurlijk inspirerend zijn voor je klanten. Bijvoorbeeld een quote  of nieuwsbericht. Bedenk vijf voorbeelden van inspiratie die je kunt delen.


Contentmarketing

Social media is een vorm van contentmarketing. Je versterkt daarbij je merk met het verhaal achter je bedrijf en door je expertise, inzicht en ervaringen te delen. Je denkt dan snel aan social media, vlogs of blogs, maar ook bij traditionele pr-middelen, zoals een persbericht, is het slim om vanuit contentmarketing te denken. 

Het geheim van contentmarketing


4. Waar maak jij je druk om?

Jij start vanuit de overtuiging dat jouw bedrijf iets unieks toevoegt. Wat ga jij anders doen? Welk probleem los jij op? Pak eventueel je ondernemingsplan erbij en bedenk vier prikkelende manieren om jouw visie op de kaart te zetten. Denk aan het delen van een stelling, een opiniestuk of een reactie op een ontwikkeling in je branche. Focus daarbij niet te veel op wat anderen verkeerd doen, maar vooral op jouw eigen oplossingen en inzichten.

5. Op welke actualiteit kun je inhaken?

Welke dagen zijn belangrijk voor jouw bedrijf en je klanten? Maak een lijst, zodat je kunt inhaken op seizoenen, feestdagen en belangrijke gebeurtenissen in je branche. Denk verder dan Kerstmis en Koningsdag. Misschien is er wel een terugkerende beurs of de geboortedag van een held in jouw vakgebied die je in een ‘contentkalender’ kunt zetten. Bedenk minimaal tien relevante dagen.

6. Heb je iets nodig van je netwerk?

Via social media kun je klanten betrekken bij wat je aan het doen bent. Juist ook als je aan het starten bent. Durf advies te vragen of keuzes voor te leggen. Een mooi voorbeeld is Dopper, de succesvolle waterfles. In de start-upfase daagde het bedrijf mensen via Facebook en Twitter uit om een ontwerp in te sturen.

7. Hoe laat jij je afleiden?

Wat zijn jouw favoriete time-out-momenten? Duik je af en toe in een podcast over ondernemen of kies je toch pandafilmpjes op YouTube? Wat jou even prettig afleidt, kan je klant ook een glimlach bezorgen. De kans op verder delen, is bij dit soort content groot. Beperk jezelf nu niet door direct te denken: dit is niet relevant voor mijn klanten. Als je een tijdje actief bent, voel je aan of dit soort interactie bij jou en je volgers past.

8. Wat vind jij fantastisch?

Pak af en toe even flink uit om iets, iemand, een product of ontwikkeling helemaal de hemel in te prijzen. Het is sympathiek en levert vaak veel positieve interactie op. Wie is de held in je vak? Wat is een best practice? Welke concurrent durf jij een compliment te geven? Je kunt ook hier weer allerlei vormen kiezen om je bewondering te delen: een link naar een artikel of filmpje; een foto met een quote; een recensie; een blog of een interview op je site.

9. Wat kun je laten zien?

Visuele content is steeds belangrijker. En het wordt sneller gedeeld. Inventariseer welke bijzondere foto’s en filmpjes er al zijn en maak nieuwe als je iets bijzonders ziet. Investeer in mooie infographics of ander beeldmateriaal. Via stockfotosites als Shutterstock en Istock koop je voor een paar euro professionele foto’s. Een zakelijke creditcard is daarbij handig.

Gepubliceerd op:
13-10-2017

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De Belastingdienst houdt sinds oktober 2019 scherper toezicht op de wet DBA. Vanaf 1 januari 2020 gaat de Belastingdienst de wet handhaven bij opdrachtgevers. Bedrijven en zzp'ers krijgen bij overtreding van de wet dan eerst een waarschuwing. Daarna kan er een boete of naheffing voor de opdrachtgever volgen.

Schijnzelfstandigheid
Schijnzelfstandigheid

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

  1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
  2. Het schrijven van een ondernemingsplan, of probeer het Business Model Canvas
  3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
  5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.