Bedrijf starten bouw

Starten in de bouw; zo doe je dat

Ben je werkzaam in de bouw, maar droom je ervan om voor jezelf te beginnen? Of je nu timmerman bent of stukadoor, starten als zelfstandig ondernemer kan je veel opleveren.

De meeste starters in de bouw hebben eerst een tijdje in loondienst gewerkt om ervaring op te doen. Zo weet je beter wat je klanten precies verwachten en kom je deskundiger over.

Timmerman Stefan Westerweel (34) is ervaringsdeskundige. Hij begon in 2017 zijn eigen bouwbedrijf. “Ik had dus al veel materiaal en gereedschap en dat maakt dat de stap naar zelfstandig ondernemen veel makkelijker. Ik ken de bouwwereld, de economie is nu gunstig en ik ben 34, een goede leeftijd om de stap te maken.”

Inschrijven bij de KvK

Een van de eerste dingen die je als starter doet, is je inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit is verplicht voor ieder bedrijf met de intentie om goederen of diensten te verkopen om winst te maken.
 
Je maakt hiervoor online een afspraak en gaat langs bij een kantoor bij jou in de buurt. Zorg dan dat je jouw bedrijf uiterlijk één week nadat je gestart bent, inschrijft bij de KvK (inschrijven voor de startdatum is ook mogelijk).

Inschrijven kost eenmalig 50 euro. Je wordt dan ook direct aangemeld bij de Belastingdienst als ondernemer. Mocht je een papieren uittreksel willen, kost dit 15 euro extra. 

Let op: Ondernemer zijn voor de btw, betekent niet direct dat je ook ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Als zzp'er of personeel in dienst?

De meeste starters beginnen eerst als zzp'er, aangezien ze nog niet de financiële middelen hebben om medewerkers te betalen. Ben je al een tijdje aan de weg aan het timmeren, dan kun je ervoor kiezen om personeel te gaan aannemen. 

Een groot, succesvol bedrijf is een prachtig doel, maar besef je wel dat er bij het aannemen van personeel veel komt kijken. Wist je dat je als zelfstandige ook andere zzp'ers kunt inhuren?

Lees meer over het aannemen van personeel als zelfstandige.

Wat is het uurtarief in de bouw?

Vraag je je af hoeveel je zou moeten vragen als zelfstandige in de bouw? Je bent niet alleen. Je tarief hangt onder meer af van je ervaring en de kosten die je kwijt bent aan materialen. Over het algemeen geldt:

 • Laag uurtarief: 32 tot 37 euro.
 • Gemiddeld uurtarief: 38 euro.
 • Hoog uurtarief: 39 tot 45 euro.

Administratie; zelf doen of uitbesteden?

De boekhouding is voor veel ondernemers niet het meest favoriete klusje. Weet je van jezelf dat je niet zo handig bent met cijfers? Besteed het dan uit aan een boekhouder of accountant. Zorg dat je in ieder geval weet hoeveel btw je moet rekenen bovenop je uurtarief. Het standaard tarief is 21%.

Liever zelf aan de slag? Download dan eerst ons gratis whitepaper administratie.

Download de PFD Administratie

Hoe kom je aan klanten?

Als je net voor jezelf begint, is het vaak even zoeken naar de juiste manier van acquisitie. Als je in de bouw werkt, heeft het vaak weinig zin om naar netwerkborrels te gaan. Binnen deze sector werkt mond-tot-mondreclame veel beter.

Zo ging het ook bij Stefan: “Er komen veel opdrachten binnen via mond-tot-mondreclame. Ik had de verwachting dat ik het eerste jaar blij mocht zijn als er een paar mensen zouden bellen voor wat kleine karweitjes, maar het werden al snel grote opdrachten.”

Probeer ook websites als werkspot eens. Daar kun je reageren op klusverzoeken van mogelijke klanten. Let op: je betaalt voor het ontvangen van het telefoonnummer van een klant.

Bijgewerkt op: 13-12-2018

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

 1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
 2. Het schrijven van een ondernemingsplan
  Probeer het Business Model Canvas
 3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
 5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.455 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.