Startup: accelerators en incubators

Bijgewerkt op 27 augustus 2018
4 min  leestijd
1.864
Image
Accelerator en incubator

Accelerators en bootcamps zijn er in allerlei soorten en maten. Je hebt speciale incubators voor IT startups, maar ook voor game developers en studenten. Sommige richten zich alleen op Nederland, andere opereren internationaal. We spraken erover met Mazdak Zareei, innovatiemanager bij Rabobank.

Verschillen in accelerators: voor ieder wat wils

“Er zijn in Nederland meer dan 4000+ startups en 55+ incubators. Een incubator is een organisatie met een fysieke ruimte waar een bescheiden inhoudelijk programma wordt aangeboden, bedoeld om startups te helpen bij de ontwikkeling van ideeën. Deze programma’s worden ook wel accelerators genoemd. Iedere incubator heeft zo zijn eigen focus area.

Je ziet ook vaak dat ze gelinkt zijn aan technische universiteiten in de buurt. Zo heb je in Delft YES!Delft, zij focussen zich vooral op de hard tech. Zij maken fysieke voorwerpen. Startup ecosysteem Amsterdam focust zich dan weer meer op de FinTech en in Wageningen draait het om food en agri.”

De verschillen in focus area is niet de enige manier om incubators uit elkaar te houden. Je hebt namelijk verschillende verdienmodellen. Zareei vertelt: “Een partij als Rockstart draait commerciële accelerators. Als een startup succesvol is, zullen ze ook aandelen vragen.

Wie onder de hoede komt van Rockstart verkoopt een belang van 8 procent, ter waarde van maximaal 15.000 euro.  Bij een incubator als YES!Delft zit dit anders, deze is opgericht door de gemeente, TNO en universiteit en heeft geen winstoogmerk.”

Die incubators hebben ook verschillende partnerships, waaronder vaak de Rabobank. “We delen ons netwerk met de startups in de accelerators, we kunnen ze helpen met financiering, hebben sectorspecialisten, economen en tools als ikgastarten, workshops en colleges. Daarnaast draaien we ook pilots voor accelerator-programma’s op verschillende plekken in Nederland.

Wat is de meerwaarde van een accelerator?

Voorbeeldplan nodig?

Handig: zo ziet een goed ondernemingplan voor jouw branche eruit.

Download gratis voorbeeld 

Elke incubator heeft als doel om de groei van jonge bedrijven te versterken en versnellen. Maar wat heb je nu precies aan zulke programma’s als starter? “Meer dan 20 procent van de startups in Nederland is verbonden aan zo’n incubator.

Je hebt een incubator misschien niet nódig om hard te gaan, maar het maakt zaken wel makkelijker. Als het je bij een incubator niet lukt, moet je je sterk gaan afvragen of het überhaupt wel gaat lukken.”

De letterlijke vertaling van incubator is couveuse. Volgens Zareei is dit ook precies hoe het werkt. “Je bedrijf is net als een baby. Gezonde baby’s kunnen daarbuiten wel overleven, maar als het iets moeilijker gaat is een couveuse een uitkomst. Het fijne aan onderdeel van een incubator zijn is dat je in één of twee stappen toegang hebt tot de hele wereld.

Allerlei investeerders en andere ondernemers met ervaring zitten allemaal in je netwerk en kunnen je verder helpen. Het is echt een ons-kent-ons wereldje waar iedereen elkaar wil helpen. Als het beter gaat met de startup, gaat het beter met de incubator. De blik is ook niet alleen maar op Nederland, incubators hebben vaak een internationaal netwerk”.

Kan ik me aanmelden bij een accelerator?

Er zijn accelerate programma’s voor elke startfase. Je hoeft niet per se een volledig uitgewerkt idee te hebben, er zijn ook programma’s die je hierbij helpen. YES!Delft heeft zelfs een programma voor studenten: YES!Delft Students. Ze volgen eerst een ‘Ready to startup’-vak in de afstudeerfase van hun studie.

De studenten werken hun idee dan in drie tot zes maanden uit met consultants, banken, investeerders en techneuten. Als je dit goed doet, kun je soms zelfs rechtstreeks doorstromen naar een accelerator programma.

Als de studenten nog niet zo ver zijn, kun je nog eens drie maanden nemen om goed onderzoek te doen naar de markt, te praten met klanten en een minimum viable product te ontwikkelen. Als dit gelukt is, kunnen de studenten toch toegelaten worden tot de incubator.”

Ben je juist toe aan groei? Als bedrijven wat groter zijn, 10 tot 20 medewerkers krijgen en richting de miljoen omzet gaan, heb je behoefte aan een ander soort programma’s. Er komen ook steeds meer programma’s voor scaleups.

Wil je je ook aansluiten bij een accelerator? Kijk dan eens op de website van een de vele incubators in Nederland. We hebben alvast de bekendste op een rijtje gezet. Als je voldoet aan de criteria kun je je aanmelden.

Na de selectie volgt een eerste kennismaking, waarna een klein aantal wordt toegelaten tot het incubatieprogramma. “Lang niet alle startups zullen het programma tot het einde blijven volgen, sommigen zullen stoppen als ze op eigen benen kunnen staan.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
8 redenen om ondernemer te worden

Help mee om IkGaStarten te verbeteren!

Wil jij ons feedback geven om IkGaStarten nóg beter te maken? Geef jouw mening via ons lezersonderzoek (duurt max. 7 minuten). 

Sluiten