Roel Bakker van State of Football

Startup Now: 5 lessen van succesvolle ondernemers

Welke lessen trokken Startup Now-sprekers Gemma Broekhuis en Roel Bakker uit hun ervaringen? “Vermijd geen valkuilen, maar leer ervan. En doe het geen twee keer!”

Net als alle startende ondernemers trappen ook de succesvolste eerst in een paar valkuilen. Gemma Broekhuis en Roel Bakker stonden in 2017 op het podium bij het gratis ondernemersevent Startup Now

Ze scoren nu met hun bedrijven, respectievelijk Milestone en State of Football. Welke lessen trokken zij uit tegenslagen? “Vermijd geen valkuilen, maar leer ervan. En stap er de volgende keer omheen!” 

Groei mee met je bedrijf en andersom

Gemma Broekhuis Volgens Gemma Broekhuis van Milestone is de belangrijkste les dat je eigen groei ook de groei van je bedrijf is. En andersom. “Als je groeit, moet je delegeren, maar het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je op alle gebieden snapt wat er speelt. En uitdraagt wat het doel is van het hele bedrijf.”

“Wij verkopen onze producten - geïllustreerde kaarten om de belangrijke momenten die ouders met hun baby meemaken te vereeuwigen - in meerdere landen en maken daarvoor gebruik van een distribiteursmodel. Ik week ooit af van dit model door ons product direct aan een keten te verkopen. Daar hebben we toen onze distributeur boos mee gemaakt.”

“Dat was een vreselijk traject dat achteraf aan alle kanten een slechte beslissing bleek. Daar kan je van alles bij voelen, maar het is belangrijker dat je denkt: we hadden altijd al die focus op distributeurs, daar zijn we even van afgeweken om redenen die toen goed leken, maar het blijkt dus dat we dat niet moeten doen.”

Gemma Broekhuis (Milestone): “Bij dingen die misgaan heb ik eigenlijk nooit een slecht gevoel gehad. Wat is tegenslag als je er niks mee doet?”

Welke les leerde ze van deze ervaringen? “Bij dingen die misgaan heb ik eigenlijk nooit een slecht gevoel gehad. Op het moment zelf denk je namelijk dat je het juiste doet. Dat maakt het zo interessant. Als je dan terugkijkt is dat de les die je eruit leert. Vermijd daarom geen valkuilen, maar leer ervan. En doe het niet twee keer! Wat is tegenslag als je er niks mee doet?”

Scherp op de bedrijfsvoering

Roel Bakker van State of Football deelt de mening van Gemma Broekhuis en geeft als belangrijkste les mee dat je altijd bovenop de bedrijfsvoering moet blijven zitten. “Ik heb me een tijdje niet bemoeid met de financiën en dat is me slecht bevallen, om het zacht uit te drukken. Zorg dat je altijd op de hoogte bent van de actuele cijfers.”

Roel Bakker (State of Football): “Durf afscheid te nemen. Laat je niet leiden door emoties of de geschiedenis, er moet ook brood op de plank komen.”

Het bedrijf van Roel produceert en verkoopt sinds 2010 non-branded voetbalmerchandising. Daarvoor had hij een eigen bedrijf in de textielhandel en leerde hij dat je niet bang moet zijn om bijtijds de bakens te verzetten.

“Als je bedrijf niet rendeert, stop er dan mee. Trekken aan een dood paard heeft geen zin. Ik heb jarenlang textiel aan de Hema geleverd, maar door buitenlandse investeringsfondsen gingen de marges omlaag. Zo laag dat het niks meer opleverde. Dan moet je afscheid nemen. Laat je niet leiden door emoties of de geschiedenis, er moet ook brood op de plank komen.” En zoals Roels succesverhaal leert: stoppen met een onderneming hoeft niet het einde van je ondernemerschap te beteken.

Belangrijkste lessons learned

 1. Als je groeit, moet je delegeren. Blijf wel op de hoogte van wat er speelt.
 2. Koester de relatie met mensen die een belangrijke schakel zijn in je succes, zoals distributeurs.
 3. Durf afscheid te nemen van mensen als de samenwerking niet (meer) werkt. 
 4. Zorg dat je altijd op de hoogte bent van de actuele cijfers.
 5. Benut tegenslag om beter te worden.

Gepubliceerd op:
24-10-2017

Wat vind je van dit artikel?

x2
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

 1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
 2. Het schrijven van een ondernemingsplan
  Probeer het Business Model Canvas
 3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
 5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.