Ben jij klaar voor het ondernemerschap? - home

Succesvol groeien? Ga slim met je risico’s om

Als je bedrijf groeit, groeien je risico’s mee. Niks aan de hand, als je er maar op voorbereid bent. Met de juiste preventiemaatregelen zorg je ervoor dat de risico’s je niet boven het hoofd groeien. Zodat jij je kunt focussen op de uitbreiding van je bedrijf.  

Opdrachtgevers

Je krijgt steeds meer opdrachten. Super! Maar het betekent ook dat  er altijd opdrachtgevers tussen kunnen zitten die het niet zo nauw nemen met de betalingstermijn. Of vervelender nog, helemaal niet betalen.

Check daarom altijd vooraf de kredietwaardigheid van een nieuwe opdrachtgever. En stuur je algemene voorwaarden met je offerte mee. Met heldere voorwaarden voorkom je namelijk vaak al vervelende discussies en conflicten met je opdrachtgever.

Loopt een conflict hoog op en kom je er samen echt niet uit? Dan is het handig als je een beroep kunt doen op juridische hulp via je rechtsbijstandverzekering.

Bedrijfsmiddelen & stagnatie

Produceer of verkoop je een product, dan heb je steeds meer grondstoffen, voorraad en inventaris nodig als je groeit. Met zoveel spullen opgeslagen in je bedrijfspand loopt je schade door defecte elektra, brand, water, wind of diefstal sneller hoog op.

Laat, om je brandrisico te beperken, de elektra van je bedrijfspand regelmatig keuren en onderhouden door een specialist.

Je spullen en voorraad verzeker je met een bedrijfsmiddelenverzekering. Komt je bedrijf stil te liggen door schade, bijvoorbeeld door brand, dan is met een stagnatieverzekering ook je omzet verzekerd.

Transport

Laad je iedere ochtend je bedrijfsauto vol met gereedschap en materialen of bezorg je zelf goederen bij je opdrachtgevers? Sta je er dan weleens bij stil dat er onderweg van alles kan gebeuren met je spullen?

Denk maar aan beschadigingen bij het laden en lossen, een aanrijding of een inbraak in of diefstal van je bedrijfsauto. Om dit laatste te voorkomen, is het slim om je bedrijfsauto altijd af te sluiten. Ook al blijf je in de buurt.

Wil je je spullen tijdens transport verzekeren tegen schade en diefstal, dan heb je een transportverzekering nodig.

Personeel

Als je het werk in je eentje niet meer aankunt en personeel aanneemt, krijg je er flink wat verantwoordelijkheden bij. Als werkgever moet je zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving, krijg je te maken met personeelsmanagement en kun je aansprakelijk gesteld worden voor schade die je medewerkers veroorzaken bij anderen. En bij langdurige ziekte moet je je medewerker twee jaar doorbetalen en begeleiden bij zijn re-integratie.

Werkstress is beroepsziekte nummer 1. Hoe eerder je stress signaleert, hoe beter. Lijkt je medewerker minder betrokken, sneller geïrriteerd en meldt hij zich sneller ziek? Dat kunnen signalen van stress zijn, tijd voor een open en eerlijk gesprek met elkaar.

En omdat verzuim nooit helemaal te voorkomen is, kun je overwegen of een verzuimverzekering misschien nodig is om je financiële risico te verkleinen.  

Gebouwen

Heb je letterlijk meer ruimte nodig om te groeien? Dan wordt het tijd om te verhuizen naar een groter pand. Of je huidige pand uit te breiden. Wat je ook beslist, neem in ieder geval voldoende maatregelen om je pand te beschermen tegen inbraak, wateroverlast, brand en invloeden van het weer.

Beveilig alle ramen en buitendeuren van je bedrijfspand met sloten met een SKG-keurmerk. Dan maak je het inbrekers een stuk lastiger om binnen te komen.

Met een gebouwenverzekering verzeker je je bedrijfspand tegen schade door brand, inbraak, waterschade of het weer. Huur je je pand? Vergeet dan niet om verbeteringen die je zelf hebt aangebracht (huurdersbelang) hiertegen te verzekeren.

Meer weten over succesvol groeien?

Lees er alles over in het dossier Zakelijke groei van Interpolis.

Bijgewerkt op: 17-04-2018

Wat vind je van dit artikel?

x5
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

 1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
 2. Het schrijven van een ondernemingsplan
  Probeer het Business Model Canvas
 3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
 5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.