Zelfstandig ondernemen. Dat klinkt alsof je er alleen voor staat. Maar niets is minder waar. Je doet het met de mensen om je heen. Dus wil je een eigen bedrijf starten, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Dan kun je ook de volgende 9 hulptroepen inschakelen om je te helpen bij het opzetten van je bedrijf.
Naast je vaste business partner is dit dé steun die je als starter goed kunt gebruiken. We noemen dat: “Samen voor jezelf beginnen”. Ben je benieuwd naar een specifiek onderdeel? Klik op de link en ga direct naar een hoofdstuk.
- Maak gebruik van je netwerk
- Lees boeken voor kennis en inspiratie
- Maak gebruik van subsidies
- Schakel een businesscoach in
- Zet social media in
- Maak gebruik van een online boekhoudprogramma
- Huur een boekhouder of accountant in
- Volg een workshop
- Maak gebruik van voordeel
Voor jezelf beginnen is, zeker in het begin, behoorlijk uitdagend. Je moet veel dingen regelen en je hebt als startende ondernemer nog niet de ervaring om een eigen bedrijf succesvol op poten te zetten. Maar wees gerust: je hoeft niet alles zelf op te lossen. Het is geen schande om hulp in te schakelen. Sterker nog, de meest succesvolle ondernemers zijn juist degenen die hun netwerk handig weten in te zetten. Welke hulptroepen kun je inschakelen als startende ondernemer? In dit artikel lees je er meer over.
1. Maak gebruik van je netwerk
Je netwerk is goud waard. Zo kun je al heel eenvoudig beginnen door je familie of vrienden eens mee te laten denken met jouw business ideeën. En heb je hulp nodig bij het creëren van een professionele website? Of zoek je een tekstschrijver die aantrekkelijke teksten voor je website schrijft? Vraag het je netwerk. Het is prettig om met iemand samen te werken die bijvoorbeeld door je aardige ex-collega is aangeraden. Dan weet je bijna zeker dat iemand betrouwbaar is en kwaliteit levert. Hoef je je daar in ieder geval geen zorgen over te maken.
- Lees meer over netwerken.
2. Lees boeken voor kennis en inspiratie
Boeken kunnen een bron van inspiratie en kennis zijn. Het is bijvoorbeeld fijn om verhalen te lezen van andere ondernemers en erachter te komen waar hun obstakels liggen. Het kan je extra motiveren of je kunt op nieuwe ideeën komen voor je eigen bedrijf. Daarnaast kunnen boeken je ook van veel kennis over ondernemen voorzien.
- Kun je wat inspiratie gebruiken? Bekijk dan deze 5 voorbeelden van boeken voor ondernemers.
3. Maak gebruik van subsidies
Heb je financiering nodig om je bedrijf te starten? Check van welke subsidies je gebruik mag maken als startende ondernemer. Een andere mogelijkheid: schakel de financiële hulp van vrienden en familie in. Lukt het toch niet om een startkapitaal bij elkaar te sprokkelen? Dan kun je een financiering aanvragen bij de bank of bijvoorbeeld gebruikmaken van crowdfunding om de nodige financiële middelen bij elkaar te verzamelen.
- Bekijk voor welke subsidies je in aanmerking komt als ondernemer.
4. Schakel een businesscoach in
Vind je het lastig om je eerste stappen te zetten op het ondernemersvlak? Of ben je al een tijdje bezig en kun je wel wat ondersteuning gebruiken bij het opzetten van je bedrijf? Schakel een businesscoach in voor coaching en begeleiding. Zo werk je samen aan de groei van je onderneming.
5. Zet social media in
Heb je een andere hulpvraag en heb je veel volgers op social media? Maak er gebruik van. Je weet nooit wat een tweet of een bericht op LinkedIn kan opleveren. Bovendien werk je tegelijkertijd aan je online zichtbaarheid, waardoor je jouw nieuwe bedrijf toch weer even in ‘the spotlights’ zet. Wie weet leest je eerste klant jouw bericht op social media en neemt contact met je op.
- Lees meer over het gebruik van social media.
6. Maak gebruik van een online boekhoudprogramma
Worstel je met het opzetten van je administratie en boekhouding? Maak dan gebruik van een online boekhoudprogramma. Dat kan je veel tijd en frustratie schelen. Zo hoef je bijvoorbeeld niet meer alle facturen zelf op te maken of te versturen. En natuurlijk helpt een online boekhoudprogramma je ook bij de boekhouding. Extra handig: een boekhoudkoppeling. Zo koppel je je zakelijke rekening(en) eenvoudig aan je boekhoudprogramma en hoef je niet handmatig rekeninginformatie in je boekhoudprogramma te uploaden. Dat maakt je leven als ondernemer gemakkelijker.
7. Huur een boekhouder of accountant in
Vind je het zelf verzorgen van je boekhouding, ondanks een online boekhoudprogramma, toch nog lastig? Vraag dan eens hulp aan een professionele boekhouder of accountant. Het kost je geld, maar het kan je ook het een en ander opleveren.
Voor hem of haar is het doen van je boekhouding namelijk een fluitje van een cent. Bovendien weet je boekhouder precies van welke aftrekposten je gebruik mag maken. Zonde om jouw kostbare tijd te besteden aan zaken waar je echt niet blij van wordt. Weet je niet goed wat er allemaal bij het voeren van een goede administratie komt kijken en of je dit wil uitbesteden? Lees er alles over in dit artikel over het doen van je boekhouding.
8. Volg een workshop
Wil je een betere ondernemer worden? Of je vakkennis verbeteren? Volg dan een workshop om je kennis up-to-date te houden of om jezelf te blijven ontwikkelen. Het volgen van een workshop op het gebied van ondernemen, marketing of social media kan je ondersteunen bij de start van je bedrijf.
Niet alleen krijg je zo meer vertrouwen in jezelf als ondernemer, je ontmoet ook andere ondernemers. Aan hen kun je al je ondernemersvragen stellen en je netwerk vergroten. Kortom: ondernemen hoef je niet alleen te doen.
9. Maak gebruik van Startersvoordeel
Voor jezelf beginnen kan ook veel geld kosten, afhankelijk van welk type bedrijf je gaat starten. Daarom is het fijn dat je als startende ondernemer op veel plekken voordeel kan krijgen tijdens de startperiode van je onderneming. Zo biedt Rabobank startende ondernemers Rabo Startersvoordeel aan. Hierbij zijn de eerste 6 maanden alle Eurobetalingen op je Rabo ZZP Rekening gratis, is je aansprakelijkheidsverzekering 6 maanden gratis en krijg je de eerste 6 maanden korting op de producten van Rabo Smart Pay. Zo ben je verzekerd van een goede start!
Voor jezelf beginnen: de meest gestelde vragen
- Wie kun je inschakelen als je voor jezelf begint?
Er zijn verschillende vormen van hulp die je kunt inzetten wanneer je je eigen bedrijf begint. Denk bijvoorbeeld aan een business coach, boeken over ondernemerschap, het aanvragen van subsidie en het inschakelen van je netwerk. - Wat is een businesscoach
Een businesscoach is een professional die je helpt om je bedrijf te veranderen in positieve zin. Bijvoorbeeld om te groeien in de breedte of de diepte, om nieuwe diensten te ontwikkelen, of om als persoon nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Zo werk je samen aan de groei van je onderneming. - Moet je een boekhouder inhuren als je je eigen bedrijf begint?
Of het verstandig is om je boekhouding uit te besteden, is afhankelijk van je kennis en kunde op dit gebied. Vind je het zelf verzorgen van je boekhouding lastig? Dan kan het geen kwaad om eens hulp aan een professionele boekhouder of accountant. Het kost je geld, maar het kan je ook het een en ander opleveren. - Hoe zet je social media als je je eigen bedrijf begint?
Veel volgers op social media kunnen je helpen te groeien met je eigen onderneming. Een tweet of een bericht op LinkedIn kan je veel opleveren in de opstartfase van je bedrijf. Je werkt zo aan je online zichtbaarheid, en biedt de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier contact op te nemen.