Met 7 tips en ideeën voor je eigen bedrijf helpen we je graag op weg. Benieuwd naar een specifiek onderwerp? Klik dan op één van de onderstaande links:
1. Wat vind je leuk?
Als je voor jezelf wilt beginnen is dit de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen. Zonder plezier heeft ondernemen geen zin. Je houdt het namelijk niet vol als je het niet leuk vindt.
Je moet er je ziel en zaligheid in stoppen. De eerste maanden ben je waarschijnlijk bijna dag en nacht bezig met het opstarten van je bedrijf.
Basiszaken
Om een eigen bedrijf te starten zal je niet alleen de dingen moeten doen die je leuk vindt, maar ook bepaalde basiszaken voor elkaar moeten hebben. Denk aan:
- Klanten zoeken
- Een eigen website (laten) maken
- Belastingen regelen
- Verzekeringen aanvragen
- Investeringen doen
- Een zakelijke rekening openen
Wat is je motivatie voor het starten van een eigen bedrijf?
De ambitie om rijk te worden, is niet genoeg om een bedrijf te starten. En het is ook een illusie om te denken dat je snel rijk wordt van ondernemen. Zeker in de beginfase ben je vooral aan het investeren.
Ondernemen is vallen, opstaan en weer doorgaan. Je moet veel tijd en energie investeren in je onderneming. Dit lukt niet zonder bevlogenheid en de juiste motivatie.
2. Hoe ontdek je wat je passie is?
Hoe ontdek je wat je passie is, als je dat nog niet weet? Dat kun je onderzoeken met een beroepskeuzetest. Daardoor weet je in elk geval welke beroepen er níét bij je passen.
Heb je in kaart gebracht wat je leuk vindt, waar je goed in bent en of je zelfstandig ondernemer wil zijn? Dan kun je op zoek naar een beroep waarin deze zaken samenkomen. Je doet dit bijvoorbeeld door te brainstormen.
Pak pen en papier en schrijf alles op wat je kunt bedenken. Probeer je wensen en gedachten ongeremd op papier te zetten. Soms kost het tijd om erachter te komen wat je precies wil doen, maar op deze manier zet je je brein aan het werk om hierover na te denken.
Ook het lezen van verhalen of boeken over ondernemen en het luisteren podcasts kan helpen. Wat doen andere freelancers en ondernemers, bijvoorbeeld? En hoe zijn ze op het idee gekomen voor hun bedrijf?
Ideeën combineren
Heb je bepaalde talenten die je kunt combineren, waardoor ze je onderneming een onderscheidend karakter geven? Denk bijvoorbeeld aan een freelance tekstschrijver die ook kan illustreren of fotograferen. Of een personal coach die het liefst zijn of haar tijd in de natuur doorbrengt en ook inzetbaar is als wandelcoach.
Ideeën om een eigen bedrijf in te beginnen
Met wat voor eigen bedrijf zou je zoal kunnen starten? Om je wat inspiratie te geven, hebben we enkele ideeën voor ondernemingen op een rij gezet:
- Iets met taal. Schrijver, vertaler, SEO-specialist: wat kun jij? Een eigen tekstbureau kan de uitkomst zijn.
- Administratie. Ben je een cijferkenner? Kun je anderen helpen met hun belasting, administratie of boekhouding? Wie weet kun je aan de slag als zelfstandig belastingconsulent of boekhouder.
- Persoonlijke verzorging. Ben jij behendig met nagels, haren of voeten van je toekomstige klanten? Of kun je massages geven? Wellicht is een carrière als manicure, kapper, pedicure of masseur voor jou weggelegd.
- Een eigen webshop starten. Welke producten liggen jou aan het hart? Muziek, natuurlijke producten, gereedschap of kleding? Wie weet kun je deze producten in een webshop verkopen?
- Horeca. Ben je gastvrij, houd je van laat werken en is gezelligheid jouw belangrijkste drijfveer? Een eigen restaurantje of café is misschien wel waar jouw passie ligt.
- Klusjesman of -vrouw. Heb jij twee rechterhanden? Vragen vrienden, familie of bekenden jou steevast om hulp als er geklust, verhuisd, geverfd of gestuct moet worden? Misschien is een eigen klusbureau dan wel iets voor jou.
- Hovenier. Houd je van het buitenleven? Zelfstandige tuinmannen en -vrouwen maken dromen waar voor hun klanten. En voor je het weet bloeit je eigen bedrijf helemaal op!
- Ben je een echt organisatietalent, en geef je de voorkeur aan online ondernemen? Heb je er dan al eens aan gedacht om een bedrijf te starten als virtual assistent (VA)? In die rol kun je andere ondernemers online ondersteunen bij hun werkzaamheden. Je kunt ook een nieuwe carrière beginnen als (wedding)planner of opruimcoach.
- Begin een verhuurbedrijf. Staat jouw huis, schuur of zolder vol met spullen die je weinig gebruikt? Deel je spullen met anderen en begin een verhuurbedrijf. Verhuur je camper, tent of andere kampeerspullen, springkussen, boot, drone of auto.
- Word influencer. Ben jij bijna verslaafd aan social media en breng je veel tijd online door? Maak er werk van: start een carrière als influencer.
Meer inspiratie nodig? Lees dan het artikel 'Bedrijf starten: 66 business ideeën waarmee je direct aan de slag kunt'.
Dit is slechts een greep uit de duizenden mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Het belangrijkste bij het starten van een eigen bedrijf, is dat je een beroep kiest waar je gepassioneerd van raakt, waar je goed in bent en wat je elke dag zou willen en kunnen doen. Volg dus niet alleen je verstand, maar ook je gevoel!
Plan snuffeldagen in
Loop voor inspiratie ook eens mee met een vriend, kennis of familielid. Help mee in een winkel, kijk mee bij iemand die een webshop beheert, of sluit je tijdelijk aan bij een consultant.
Proef de sfeer en ontdek op deze manier wat er allemaal bij ondernemen komt kijken. Dat kunnen ook aspecten zijn die je minder leuk vindt of die je minder goed kunt. ’s Avonds de administratie doen, bijvoorbeeld. Of acquisitie, want je moet als ondernemer voortdurend op zoek naar nieuwe klanten.
Stel veel vragen aan ondernemers
Maak een lijstje van ondernemers die je kunt bellen, en ga bij ze langs. Stel veel vragen en luister vooral ook. Je zal zien dat bijna alle ondernemers andere (startende) ondernemers willen helpen.
Lees startersverhalen van ondernemers
In onze rubriek Startersverhalen publiceren we interviews met verschillende ondernemers uit uiteenlopende branches die hun eigen bedrijf begonnen. De oprichters van Seepje, Sprinklr of Kromkommer delen in deze verhalen hun bijzondere ervaringen en ondernemerslessen.
3. Wat zijn je sterke punten?
Om je kwaliteiten in kaart te brengen, kun je om feedback van vrienden en bekenden vragen. Je denkt vaak zelf te weten waar je kwaliteiten liggen, maar een externe check geeft meestal nieuwe inzichten.
Hoe onderscheidt je je?
Verder moet je een punt vinden waarmee je onderscheidend bent van de andere ondernemers in hetzelfde vakgebied. Je moet iets kunnen bieden wat anderen niet hebben of kunnen: welke toegevoegde waarde heb jij? Wat kun jij met jouw eigen bedrijf veranderen of toevoegen? Wat is jouw Unique Selling Point?
4. Wat zijn je zwakke punten?
Wees realistisch over je zwakke punten. Bedenk goed hoe je een onderneming gaat inrichten en hoe je jouw zwakke punten kunt verbeteren of camoufleren.
Voor een aantal zaken zijn er simpele oplossingen:
- Niet handig met techniek? Huur iemand in die jouw website maakt
- Geen verstand van cijfers? Besteed je boekhouding uit
- Slecht in taal? Laat iemand anders de teksten voor je webshop schrijven of een standaardofferte voor je opstellen.
5. Is er vraag naar jouw dienst of product?
Onderzoek of er vraag is naar jouw dienst of product. Dat begint met het in kaart brengen van je doelgroep. Zodra je weet wat hun behoeften zijn, pas je hierop de strategie aan. Hoe beter je de doelgroep in beeld hebt, hoe meer kans van slagen de onderneming heeft.
Lees hier hoe je de juiste doelgroep bepaalt.
Verken de markt
Nadat je je doelgroep hebt bepaald, verken je de markt. Door middel van marktonderzoek achterhaal je de zaken er specifiek in jouw branche voor staan. Vraag de mensen uit jouw doelgroep wat ze van je product of dienst vinden, en of ze bereid zijn hiervoor te betalen.
Suzanne van Straaten van Sprinklr stond hiervoor een zomer lang bij een tuincentrum om de klanten naar hun behoeften te vragen.
Online marktplaatsen
Als je diensten gaat aanbieden, kijk dan ook eens rond op online marktplaatsen zoals werkspot (voor bouwvakkers), freelancer.nl en freelance.nl. Hierdoor krijg je een aardige indicatie hoe de verhouding tussen de vraag en het aanbod van jouw dienst.
6. Ideeën voor het voeren van je merkidentiteit
Je weet wat je energie geeft, waar je goed in bent en of er een markt voor is. Ook ken je je sterke en zwakke punten. Maar wie ben jij als merk? Ga voor jezelf na wat jouw merkidentiteit is. Hier zijn wat ideeën voor het voeren van je merkidentiteit.
Hoe kom je tot je merkidentiteit?
Merkidentiteit bestaat uit verschillende onderdelen:
- Je drijfveren of missie: je hebt een duidelijk doel voor ogen en werkt daar naartoe. Wat heeft je in eerste instantie geïnspireerd om je bedrijf te starten? Wat wil je bereiken? En wat wil je mensen bieden?
- Je merkwaarden: de eigenschappen waaraan mensen jouw merk kunnen herkennen en waar ze zich aan willen verbinden. Beschrijf je doelgroep.
- Een merkpositionering: je zorgt dat je als merk opvalt en dat je omarmd wordt. Eigenlijk zorg je zo voor verbinding van anderen met jouw merk. Je merk is waardevol, misschien zelfs onvervangbaar.
- Schrijf al deze punten op om je merkidentiteit voor jezelf helder te krijgen. Of stel een groep mensen samen met wie je aan de slag gaat en ga brainstormen om te ontdekken wat je merkidentiteit is. Welke steekwoorden noemen leden van jouw doelgroep als ze denken aan jouw merk, en hoe sta jij daar tegenover?
Technieken om te brainstormen
Dit zijn technieken om goed te brainstormen:
- Bepaal de probleemstelling en het doel van de brainstormsessie.
- Bedenk zoveel mogelijk ideeën en mogelijke oplossingen. Je kunt daarbij alles inbrengen. Geen idee is te gek.
- Breng alle ideeën terug tot echt concrete en haalbare plannen. Ofwel: maak het lijstje korter en overzichtelijk.
- Stel aan de hand van de beste ideeën een plan van aanpak op, en ga daar mee aan de slag.
7. Succesvol voor jezelf beginnen
Voor jezelf beginnen heeft de grootste slagingskans als je een combinatie van de hierboven genoemde variabelen vindt:
- Een dienst of product waarbij je kwaliteiten tot z’n recht komen.
- Werk waar je plezier uit haalt.
- En aanbod waar vraag naar is.
Maak een SWOT-analyse
Maak daarom altijd een SWOT-analyse. Dit legt alle interne (krachten, zwaktes) en externe (bedreigingen, kansen) factoren bloot.
De interne punten hebben we hierboven al genoemd. De externe factoren, zoals concurrentie en trends, maken snel duidelijk waar de mogelijkheden liggen. Je krijgt zo een goed inzicht, zodat je op basis van deze uitkomsten een strategie kunt bepalen.
Sterk beginnen: schrijf een ondernemingsplan
In een ondernemingsplan zet je jouw plannen op papier. Dat is meteen een goede manier om te controleren of je je bedrijfsidee kort en krachtig kunt uitleggen aan anderen. Kun je je bedrijfsmodel ook uitgebreid onderbouwen?
In een bedrijfsplan beschrijf je hoe je je idee gaat uitvoeren, wat je daarvoor nodig hebt, wat het gaat kosten en wat het je gaat opleveren. Meteen aan de slag met je idee? Download een gratis voorbeeld ondernemingsplan voor jouw branche!
Veelgestelde vragen over voor jezelf beginnen:
- Voor jezelf beginnen: hoe begin je? Wanneer je een eigen bedrijf wilt beginnen, is het goed om eerst voor jezelf helder te krijgen wat je precies gaat verkopen. Daarna maak je jouw plannen inzichtelijk in een ondernemingsplan. Tip: het Stappenplan voor een succesvolle start is een gratis checklist met tests en tips voor elke startende ondernemer.
- Wat moet je weten om voor jezelf te beginnen? Wil je een eigen zaak beginnen? Dan kun je op IkGaStarten terecht voor inspiratie, handige checklists en alles over wet- en regelgeving. Tip: schrijf je direct in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
- Wanneer is het juiste moment om voor jezelf te beginnen? Het starten van een eigen bedrijf is een spannende stap. Wanneer weet je of je er echt klaar voor bent? Zorg in elk geval dat je genoeg informatie verzamelt over wat het betekent om zelfstandig ondernemer te zijn. Denk aan belastingzaken en het vinden van klanten.