Stappenplan: zo begin je een webwinkel

Checklist: een eigen webshop in 9 stappen

Wie een eigen winkel wil beginnen hoeft zich tegenwoordig niet per definitie meer te richten op een fysieke zaak. Ook een webshop, of een combinatie van beiden, behoort tot de mogelijkheden. Maar natuurlijk vraagt ook het opzetten van een succesvolle webwinkel om een grondige voorbereiding: een eigen webshop in 9 stappen.

1. Ondernemingsplan/marktonderzoek

Waar, wanneer en hoe u ook een bedrijf opstart: het schrijven van een ondernemingsplan is een absolute must. Met een bedrijfsplan brengt u immers in kaart welke producten u online wilt gaan verkopen, waarom dit een goed idee is en hoe en in welk tijdsbestek u denkt winst te gaan maken. Daarnaast moet u de markt waarin u gaat opereren van tevoren goed onderzoeken. Is er nog wel behoefte aan een nieuwe webshop die schoenen verkoopt? Of wordt het, gezien de hoge concurrentie van bestaande, grote sites lastig om hiertussen een plekje te vinden? Door marktonderzoek te doen, wordt duidelijk of en zo ja, naar welke producten (bijvoorbeeld alleen leren schoenen van exclusieve Italiaanse ontwerpers) er vraag is en voorkomt u dat u straks met een mooie webwinkel zonder klanten zit.

2. Bedrijfsnaam

Het bedenken van een bedrijfsnaam voor uw onderneming en/of webshop is leuk, maar ook minder makkelijk dan u misschien denkt. Misschien heeft u vanaf het eerste begin al iets leuks in gedachten, maar blijkt deze titel niet meer beschikbaar te zijn. Het selecteren van de juiste bedrijfsnaam is van groot belang; zowel de naam als het bijbehorende logo moet herkenbaar zijn voor klanten en bij voorkeur overeenkomen met de naam en url van de webshop. Hoewel ondernemers in principe vrij zijn om een naam te kiezen die ze zelf kiezen, zijn aan het vastleggen van een bedrijfsnaam wel enige voorwaarden verbonden.

3. Website/betaalsysteem

Het bouwen van een website kunt u op verschillende manieren doen. Er zijn talloze programma's beschikbaar waarmee u zelf relatief snel een site in elkaar zet, zonder dat u hier al te technisch voor hoeft te zijn. Echter, indien u zeer beperkte kennis heeft over het maken en managen van een goede site, is het zeker aan te raden hiervoor een professioneel bureau in te schakelen. Het uitbesteden van dit tijdrovende proces kost u dan wel veel meer geld dan wanneer u het zelf doet, maar zal u uiteindelijk minder kopzorgen opleveren. Mits u duidelijke afspraken maakt met de bouwer over het cms en bijbehorende handleiding (u moet immers zelf de content op de website kunnen aanpassen) en eventuele toekomstige kosten als u in de toekomst iets op de site structureel zou willen aanpassen.

4. Betaalmethoden

De ene klant is de andere niet. Dat is het geval bij een fysieke winkel, maar ook zeker bij webshops. Sommige mensen betalen graag 'ouderwets' per acceptgiro, terwijl anderen eerder de voorkeur geven aan betaling per creditcard, iDeal of Notabox. Als webshopeigenaar is het uw taak om ervoor te zorgen dat er voor uw klanten diverse betaalmethoden mogelijk zijn.

5. Hosting van de website

Met het (laten) bouwen van een goede website bent u er nog niet. Om te zorgen dat de webwinkel en bijbehorende domeinnaam ook daadwerkelijk bereikbaar wordt voor de online klant, moet uw site op een server staan. Verreweg de meeste mensen besteden dit uit aan een hostingprovider. Dit kan handig zijn, maar is niet verplicht. Als u toch besluit om de houting voor eigen rekening te nemen, zorg dan dat u altijd over voldoende capaciteit beschikt om een dagelijkse stroom bezoekers aan te kunnen. 

6. Webwinkel startklaar maken

Startersvoordeel webshop

Betaalmethoden voor webshops?

Van iDeal tot creditcard en overboekingen: als je bij de Rabobank een zakelijke rekening opent, kun je een jaar lang bijna alle betaalproducten gratis uitproberen.

Meer weten

Iedere website, dus ook een webshop, bestaat inhoudelijk gezien uit tekst en beeld, oftewel content.

Gebruiksvriendelijkheid - waaronder vindbaarheid van de producten - is hiervan het belangrijkste aspect.

U wilt uiteraard voorkomen dat potentiële klanten de weg niet kunnen vinden op de website en gefrustreerd wegklikken om vervolgens bij de concurrent hun heil te zoeken.

Daarnaast zien Flash animaties er misschien erg mooi uit, maar duurt het bij bezoekers met een tragere internetverbinding vrij lang om deze afbeeldingen te laden.

Bij een webshop geldt echt 'less is more'. Een simpel ogende webshop waar producten snel worden gevonden zal in veel gevallen beter gewaardeerd worden dan een 'flashy' site die steeds vastloopt. 

7. Prijsstrategie

Het bepalen van de juiste prijsstrategie heeft nogal wat voeten in de aarde, vooral op internet, waar de concurrentie misschien nog wel groter is dan in de fysieke wereld. Om uzelf te onderscheiden van de rest is het dus van groot belang om voor een juiste prijs/kwaliteitsverhouding te kiezen. Stunten met prijzen is misschien verleidelijk voor een startende webshopondernemer, maar houd er wel rekening mee dat klanten u in dat geval ook echt als prijsvechter zullen gaan beschouwen. De prijzen later alsnog (fors) omhoog gooien is dan uit den boze. Zoek het verschil eerder in de kwaliteit of speciale herkomst van de producten die u aanbiedt. Als u iets speciaals in huis heeft waarnaar de klant op zoek is, is hij in veel gevallen bereid daarvoor te betalen.

8. Aankoopovereenkomst opstellen

Aan het online verkopen van producten zijn belangrijke voorwaarden verbonden. Zo moet u er rekening mee houden dat het bestelproces aan alle regels voldoet, mag het versturen van de orderbevestiging niet vergeten worden en mogen er voor de klant geen onduidelijkheden bestaan over de vervolgprocedure. Denk hierbij aan hoeveel dagen het duurt voor het product wordt bezorgd, op welke termijn de klant het gekochte product kan retourneren, de garantieregeling etc.

9. Klachten

U kunt er nog zo bovenop zitten, maar het kan wel eens voorkomen dat er iets mis gaat bij de afhandeling van een bestelling of levering van een product en u te maken krijgt met een ontevreden klant. Het afhandelen van klachten is dan ook iets waarop u moet voorbereid zijn. Als webwinkelondernemer bent u vaak de eerste contactpersoon die met ontevreden klanten te maken krijgt. Probeer klachten altijd snel en zo goed mogelijk af te handelen, want in de huidige wereld van social media heeft uw bedrijf sneller negatieve publiciteit te pakken dan u denkt. Daarentegen kan het snel en goed oplossen van eventuele probleem u evenveel lof opleveren op platforms als Twitter en Facebook.

Zeker weten dat u goed voorbereid van start gaat met uw webshop? Check dan ook het hele thema Webwinkels.

Tip: zakelijk bankieren zonder zorgen

Als ondernemer wilt u dat uw zakelijkse betalingsverkeer altijd tot in de puntjes geregeld is. Met de vele mogelijkheden bij de Rabobank is er altijd wel een zakelijke rekening die bij uw situatie past. Lees hier meer informatie over al onze zakelijke rekeningsvormen en van welke startersvoordelen u daarbij kunt profiteren. Hier kunt u ook direct een aanvraag indienen tot het openen van een zakelijke rekening.

Lees ook:
6 tips voor startende ondernemers

Gepubliceerd op:
07-02-2012

Wat vind je van dit artikel?

x4
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Webshops zijn razend populair. Van elektronica tot meubilair en van vakanties tot streekproducten: je kunt het zo gek niet bedenken of het is tegenwoordig online verkrijgbaar. Dat biedt kansen voor ondernemers. Ga je een webwinkel starten?

Een webshop beginnen: wat heb je nodig?
Een webshop beginnen: wat heb je nodig?

Webshop

Webshops zijn er - net als ondernemers - in alle soorten en maten. Ga jij een webshop starten? Of je nou zeldzame Star Wars-figuurtjes of Zuid-Limburgse streekproducten wilt gaan verkopen: online kan het allemaal.

Tips voor webwinkels

Ook als internetondernemer krijg je te maken met (overheids)regels en is goed voorbereiden essentieel voor een succesvolle start van je webshop. Zo moet je onder meer denken aan:

 1. Hoe gaan jouw klanten straks betalen? Een overzicht van relevante betaalmethoden voor webwinkeliers
 2. Het (laten) bouwen van een goede website
 3. Indien relevant: personeel inhuren voor jouw webshop

Zeker weten dat je niets vergeet? Lees alle stappen in de checklist: zo maak je van jouw webwinkel een succes.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 2.872 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.