Online betalen: Ideal en meer

Webshop: betalingscondities

Betalingsconditites kunnen je helpen om op tijd betaald te krijgen. Je bent je webshop natuurlijk niet alleen maar gestart voor het geld, maar toch is het belangrijk om inkomsten te hebben. Wist je dat je eventueel sancties kunt opleggen aan klanten die te laat betalen?

Wat zijn betalingscondities?

Betalingscondities maken meestal deel uit van je algemene voorwaarden. Ze geven aan hoe de betalingen gedaan moeten worden, binnen welke termijn en onder welke voorwaarden.

Zorg ervoor dat je betalingsvoorwaarden wel redelijk zijn, zowel voor jezelf als voor je klant. Bedenk ook dat je rekening moet houden en met de wettelijke beperkingen.

Regels vooruitbetalen webshop

Zo is het bij wet verboden om klanten te verplichten meer dan 50% vooruit te laten betalen. Een verwarrende regels voor eigenaren van webshops. Gelukkig mag je opties als iDeal gewoon aanbieden. Het gaat erom dat klanten ook de optie hebben om achteraf te betalen.

Hoe werkt een betalingstermijn voor een webshop?

Geef je je klanten de mogelijkheid om achteraf te betalen? Dan is het gebruikelijk een termijn van veertien dagen na bezorging aan te houden. Je kunt dan een factuur en acceptgiro bijsluiten, zodat je klant de betaling netjes kan verwerken en voldoen.

Wees niet té streng als iemand te laat betaalt, een foutje is tenslotte menselijk. Neem in je betalingscondities ook een clausule op dat de klant verplicht is om eventuele onjuistheden in verstrekte of vermelde betaalgegevens bij jou te melden.

Te laat betalende klanten webshop

Als je een fysieke winkel hebt, weet je zeker dat klanten pas de deur uitgaan met het product als ze het ook volledig hebben betaald. Bij een webwinkel is dit anders, omdat klanten ook achteraf kunnen betalen.

Zorg dat je daarop voorbereid bent. Neem in je betalingscondities de sancties op die je, binnen redelijke grenzen, aan klanten op kunt leggen als ze niet op tijd betalen.

Houd een goede boekhouding bij

Zorg dus ook dat je een goede boekhouding hebt om het betalingsgedrag van je klant bij te houden. Zo kun je direct na het verstrijken van de eerste betalingstermijn een herinneringsfactuur aanmaken en versturen.

Ga niet zelf aan de slag met Excel als je een webshop hebt. Vrijwel ieder boekhoudprogramma op de markt biedt de mogelijkheid om klanten herinneringen en aanmaningen te sturen. Een goed voorbeeld is Rabo Bizzy.

Lees ook

Meer conversie voor je webshop
Webshop maken: dit zijn de mogelijkheden
5 tips om een zakelijk conflict te voorkomen

 

Bijgewerkt op: 02-04-2020

Wat vind je van dit artikel?

x7
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Webshop starten? Het oprichten van een webwinkel is de laatste jaren steeds populairder geworden. In 2007 waren er nog zo'n 5.000 webshops, in het eerste kwartaal van 2020 bijna 50.000! (bron: CBS) Ben jij de volgende?

Een webshop beginnen: wat heb je nodig?
Een webshop beginnen: wat heb je nodig?

Webshop

Webshops zijn er - net als ondernemers - in alle soorten en maten. Ga jij een webshop starten? Of je nou zeldzame Star Wars-figuurtjes of Zuid-Limburgse streekproducten wilt gaan verkopen: online kan het allemaal.

Tips voor webwinkels

Ook als internetondernemer krijg je te maken met (overheids)regels en is goed voorbereiden essentieel voor een succesvolle start van je webshop. Zo moet je onder meer denken aan:

  1. Hoe gaan jouw klanten straks betalen? Een overzicht van relevante betaalmethoden voor webwinkeliers
  2. Het (laten) bouwen van een goede website
  3. Indien relevant: personeel inhuren voor jouw webshop

Zeker weten dat je niets vergeet? Lees alle stappen in de checklist: zo maak je van jouw webwinkel een succes.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.