Online betalen: Ideal en meer

Webshop: betalingscondities

Je bent je webshop natuurlijk niet alleen maar gestart voor het geld, maar toch is het fijn om op tijd betaald te krijgen. Betalingscondities kunnen je daarbij helpen, maar denk ook aan het opleggen van sancties voor klanten die te laat betalen.

Wat zijn betalingscondities?

Betalingscondities maken meestal deel uit van je algemene voorwaarden. Ze geven aan hoe de betalingen gedaan moeten worden, binnen welke termijn en onder welke voorwaarden.

Zorg ervoor dat je betalingsvoorwaarden wel redelijk zijn, zowel voor jezelf als voor je klant. Bedenk ook dat je rekening moet houden en met de wettelijke beperkingen. Zo is het bij wet verboden om klanten meer dan 50% vooruit te laten betalen.

Hoe werkt een betalingstermijn?

Geef je je klanten de mogelijkheid om achteraf te betalen? Dan is het gebruikelijk een termijn van veertien dagen na bezorging aan te houden. Je kunt dan een factuur en acceptgiro bijsluiten, zodat je klant de betaling netjes kan verwerken en voldoen.

Wees niet té streng als iemand te laat betaalt, een foutje is tenslotte menselijk. Neem in je betalingscondities ook een clausule op dat de klant verplicht is om eventuele onjuistheden in verstrekte of vermelde betaalgegevens bij jou te melden.

Te laat betalende klanten

Als je een fysieke winkel hebt, weet je zeker dat klanten pas de deur uitgaan met het product als ze het ook volledig hebben betaald. Bij een webwinkel is dit anders, omdat klanten ook achteraf kunnen betalen.

Zorg dat je daarop voorbereid bent. Neem in je betalingscondities de sancties op die je, binnen redelijke grenzen, aan klanten op kunt leggen als ze niet op tijd betalen.

Houd een goede boekhouding bij

Zorg dus ook dat je een goede boekhouding hebt om het betalingsgedrag van je klant bij te houden. Zo kun je direct na het verstrijken van de eerste betalingstermijn een herinneringsfactuur aanmaken en versturen.

Ga niet zelf aan de slag met Excel als je een webshop hebt. Vrijwel ieder boekhoudprogramma op de markt biedt de mogelijkheid om klanten herinneringen en aanmaningen te sturen. Zoals Rabo Bizzy, waarbij de zakelijke rekening van de Rabobank is gekoppeld aan boekhoud-tool Tellow.

Bijgewerkt op: 15-10-2018

Wat vind je van dit artikel?

x7
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Webshop

Webshops zijn er - net als ondernemers - in alle soorten en maten. Ga jij een webshop starten? Of je nou zeldzame Star Wars-figuurtjes of Zuid-Limburgse streekproducten wilt gaan verkopen: online kan het allemaal.

Tips voor webwinkels

Ook als internetondernemer krijg je te maken met (overheids)regels en is goed voorbereiden essentieel voor een succesvolle start van je webshop. Zo moet je onder meer denken aan:

  1. Hoe gaan jouw klanten straks betalen? Een overzicht van relevante betaalmethoden voor webwinkeliers
  2. Het (laten) bouwen van een goede website
  3. Indien relevant: personeel inhuren voor jouw webshop

Zeker weten dat je niets vergeet? Lees alle stappen in de checklist: zo maak je van jouw webwinkel een succes.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.