marieke

Webwinkels dupe van creditcardfraude

Webwinkels zijn in veel gevallen de dupe van fraude met creditcards. Kwaadwillende consumenten laten na ontvangst van hun bestelling de betaling terugdraaien door hun creditcardorganisatie. De webwinkels lopen hierdoor jaarlijks tientallen miljoenen euro’s aan omzet mis.

Probleem is vaak dat webwinkels moeilijk kunnen bewijzen dat de bestelde producten zijn bezorgd en ontvangen. Ondertussen bieden creditcardorganisaties wel standaard de mogelijkheid om foutieve betalingen terug te laten boeken. Dit om misbruik van de kaart achteraf recht te kunnen zetten.

Veel consumenten blijken in de praktijk misbruik te maken van deze regeling. De creditcardorganisatie stelt de kaarthouder vrijwel altijd in het gelijk. Hierdoor moet de winkelier bijna altijd opdraaien voor de kosten.
Volgens de Nederlandse Thuiswinkelorganisatie bedraagt de schade die webwinkels oplopen zo'n veertig miljoen euro per jaar.

Natuurlijk kunnen webwinkeliers aangifte doen van de fraude, maar de praktijk leert dat dit nauwelijks gebeurt omdat de winkeliers weinig vertrouwen hebben dat er ook wat met de aangifte wordt gedaan. De Nederlandse Thuiswinkelorganisatie is al vaker met de politie in gesprek gegaan en pleit voor een centraal meldpunt voor winkeliers en voor de garantie dat de politie met de aangiftes aan de slag gaat.

 

Gepubliceerd op:
02-11-2009

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Webshop starten? Het oprichten van een webwinkel is de laatste jaren steeds populairder geworden. In 2007 waren er nog zo'n 5.000 webshops, in het eerste kwartaal van 2021 ruim 62.000! (CBS) Ben jij de volgende?

Webshop beginnen: zo word je succesvol
Webshop beginnen: zo word je succesvol

Webshop

Webshops zijn er - net als ondernemers - in alle soorten en maten. Ga jij een eigen webwinkel starten? Of je nou zeldzame Star Wars-figuurtjes of Zuid-Limburgse streekproducten wilt gaan verkopen: online kan het allemaal.

Tips voor webwinkels

Hoewel het starten van een webshop relatief laagdrempelig is, moet je je wel goed voorbereiden voor je start. Ook als internetondernemer krijg je namelijk te maken met (overheids)regels en andere uitdagingen. Zo moet je onder meer denken aan:

  1. Hoe gaan jouw klanten straks betalen? Een overzicht van relevante betaalmethoden voor webwinkeliers
  2. Het (laten) bouwen van een goede website
  3. Indien relevant: personeel inhuren voor jouw webshop

Zeker weten dat je niets vergeet? Lees alle stappen in de checklist: een eigen webshop starten.

Meer succes met je webshop

Wil het nog niet echt vlotten met het aantal aankopen op je webshop? Je kunt aan veel knoppen draaien. Denk bijvoorbeeld aan Search Engine Optimization (SEO). Je optimaliseert dan je website voor zoekmachines als Google, waardoor je sneller bovenaan in de zoekresultaten komt.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.