Schijnzelfstandigheid

Wet DBA: 'geen' boetes tot 2020

De Belastingdienst houdt sinds oktober 2019 scherper toezicht op de wet DBA. Sinds 1 januari 2020 gaat de Belastingdienst de wet ook handhaven bij opdrachtgevers. Bedrijven en zzp'ers krijgen bij overtreding van de wet dan eerst een waarschuwing. Daarna kan er een boete of naheffing voor de opdrachtgever volgen.

Ondernemer of werknemer?

Hoe toon je aan dat je als zelfstandig ondernemer werkt en niet eigenlijk een baan bij je opdrachtgever hebt. Is de relatie echt 'opdrachtgever en zzp'er'? Of eigenlijk 'werkgever en werknemer'? De Belastingdienst houdt sinds oktober 2019 scherper toezicht op schijnzelfstandigheid. 

Het blijkt moeilijk om die vraag simpel, snel en sluitend te beantwoorden. Dat bleek met de introductie van de modelovereenkomst en de wet DBA. Die zorgde voor veel verwarring en discussie.

Alternatief wet DBA

Het kabinet broedt nu op een alternatief, dat in 2021 concreet moet zijn: de opdrachtgeversverklaring. Dit is een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. 

Vanwege deze onduidelijkheden werd door het kabinet besloten tot 1 januari 2021 geen boetes of naheffingen te geven bij een overtreding. Inmiddels is het beleid aangepast, en wordt er door de Belastingdienst sinds oktober 2019 dus scherper toezicht gehouden op schijnzelfstandigheid. Dit zijn de nieuwe 'spelregels': 

Handhaving en boetes wet DBA tot 1 januari 2021

 1. Opdrachtgevers betalen tot 1-1-2021 wel een boete of naheffing als zij na controle door de de Belastingdienst én na een waarschuwing de schijnzelfstandigheid voortzetten.

  De overheid gaat extra onderzoek doen naar bedrijven waarbij er een vermoeden van kwaadwillendheid is. Denk aan bedrijven die veel zzp'ers inhuren tegen zeer lage uurtarieven.  
 2. Blijkt bij een controle dat er sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking, maar is er geen sprake van kwaadwillendheid? Dan handhaaft de Belastingdienst nog niet, maar krijg je 'aanwijzingen'.

  Je moet dan met de aanwijzingen aan de slag gaan om ervoor te zorgen dat er een vaste dienstbetrekking komt óf een relatie zzp-opdrachtgever. 
  whitepaper uurtarief

  Een (hoger) uurtarief bepalen?

  In zes stappen naar een passende prijs. Gebruik de infographic om jouw uurtarief te berekenen.  En check of het tijd is om je tarief te verhogen.

  Download gratis PDF

Opdrachtgeversverklaring en minimumuurtarief

Minister Koolmees wil dat werkgevers/opdrachtgevers straks in een webmodule gemakkelijk zelf kunnen bepalen of er sprake is van een opdracht voor een zzp'er. Die webmodule - ook wel de opdrachtgeversverklaring - gaat dan bijvoorbeeld in op de hoogte van het uurtarief.

Minimumuuratief zzp'ers

Een minimumuurtarief voor zzp'ers is straks een belangrijk criterium om schijnzelfstandigheid op te sporen.

Bijvoorbeeld: verdien je minder dan € 16 per uur? Dan is het wat dit kabinet betreft niet mogelijk om als zelfstandig ondernemer te werken voor een bedrijf. 

Je kunt hiermee immers niet zelfstandig zorgen voor bijvoorbeeld je arbeidsongeschiktheidsverzekering of pensioen

Uurtarief zzp'ers

< € 16

> € 16 - < € 75
 

> € 75 

Belastingdienst Niet mogelijk Opdrachtgevers-verklaring

'Opt-out' loonbelasting

Uitleg

Minimumuurtarief zzp'er: verdien je minder dan € 16 per uur? 

Om zzp’ers die werkzaam zijn aan de onderkant van de arbeidsmarkt beter te beschermen, introduceert de regering een generiek minimumtarief van € 16. Daardoor krijgt deze groep de garantie dat dat ze in hun noodzakelijke levensbehoeften kunnen voorzien. 

Voor de middenmoot komt er een online opdrachtgevers-verklaring, waarin je klant vastlegt dat er echt geen sprake is van een dienstverband.

Het kabinet wil de criteria opstellen met mensen uit het veld, zowel zzp'ers als opdrachtgevers. 

Voor mensen met een hoog uurtarief komt er een 'opt-out' voor loon-belasting en de werknemers-verzekeringen.

 

Flexibilisering arbeidsmarkt

In 2020 zal de discussie over zzp'ers en de flexilisering van de arbeidsmarkt een hot topic blijven in de Tweede Kamer. De plannen voor de webmodule of opdrachtgeversverklaring zijn dus ook nog niet definitief. 

Bijgewerkt op: 21-06-2020

Wat vind je van dit artikel?

x73
x16

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

 1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
 2. Het schrijven van een ondernemingsplan
  Probeer het Business Model Canvas
 3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
 5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.002 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.