Voor jezelf beginnen

Wetswijzigingen ondernemers: wat verandert er op 1 juli 2018?

Welke wetswijzigingen zijn per 1 juli 2018 van kracht? En hoe staat het met de plannen van Rutte 3 voor bijvoorbeeld de btw-verhoging? Lees onze halfjaarlijkse update.

Belangrijkste wetswijzigingen

 • Reisbranche - de regels voor pakketreizen veranderen. Een pakketreis duurt minimaal 24 uur of heeft minimaal 1 overnachting, en bestaat uit minimaal 2 reisdiensten. Als klanten losse diensten koppelen tot 1 reisarrangement is dit een gekoppeld reisarrangement (GRA). Dit is relevant voor ondernemers in de reisbranche, omdat er verschillende verplichtingen zijn bij een pakketreis en GRA.
 • Kinderopvang - de regels voor de administratie van personeel veranderen. Ook zijn alleen de VOG’s 84 (zorgdragen voor minderjarigen) of 86 (werkzaam in de kinderopvang) nog toegestaan.
 • Gasaansluiting - bij nieuwbouw is een gasaansluiting niet meer verplicht.
 • Arbo / Ondernemers met personeel - vanaf nu is er het verplicht basiscontract tussen arbodienstverleners en werkgevers, waarin rechten en plichten staan voor de werkgever, de werknemer en de bedrijfsarts. Hiervoor gelden minimumeisen.

Lees meer over deze en andere recente wetswijzigingen.

Aandachtspunten zomer 2018

Naast deze branchespecifieke wijzigingen, zijn er nog een paar ontwikkelingen om rekening mee te houden in dit tweede halfjaar.

 1. Ben jij AVG-proof? De AVG/privacywet is op 25 mei ingegaan. Als startende ondernemer loop je nu nog geen risico op een boete. Ga er wel mee aan de slag, want klanten rekenen er ook steeds meer op dat jij privacy goed geregeld hebt. Lees wat je te doen staat.
 2. Wet DBA: strengere handhaving bij schijnzelfstandigheid. De Wet DBA zou (na eerder uitstel) per 1 juli ingaan. Dit is echter uitgesteld tot 2020. Per 1 juli zal er wel een strengere handhaving komen op kwaadwillendheid. Kwaadwillendheid betekent dat er duidelijk sprake is van een fictieve dienstbetrekking of duidelijke en/of opzettelijke schijnzelfstandigheid. Lees meer over de situatie tot 2020
 3. BTW-verhoging: de discussie over de verhoging van het lage btw-tarief van 6 en 9% zal in de aanloop naar Prinsjesdag nog feller losbarsten. In het nieuws gaat het dan vaak over de btw-verhoging op groente en fruit, maar het gaat om de btw op ál het eten en drinken en andere producten en diensten in het lage tarief, zoals de kapper. In de btw-calculator kun je vast rekenen met het 9%-tarief. 

  Het kabinet wil deze maatregel al in de begroting voor 2019 opnemen. Om het leed te verzachten, belooft de regering de lasten op arbeid te verlagen. Vanzelfsprekend moeten de Eerste en Tweede Kamer nog wel instemmen met dit voornemen. 

Gepubliceerd op:
12-06-2018

Wat vind je van dit artikel?

x32
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

 1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
 2. Het schrijven van een ondernemingsplan
  Probeer het Business Model Canvas
 3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
 5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 2.872 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.