Een zelfstandige in de zorg wordt ook wel een ZOZ'er genoemd: zelfstandig ondernemer in de zorg.
Extramuraal of intramuraal werken in de zorg
Wil je in de zorg gaan ondernemen? Dan heb je grofweg twee opties:
-
Extramuraal werken
Dit wil zeggen dat je in de thuiszorg werkt. Je werkt namelijk buiten de muren van een praktijk of ziekenhuis. -
Intramuraal werken
Dit betekent dat je in een zorginstelling werkt. Dit kan ook je eigen praktijk zijn.
Inschrijven bij de KvK
Als ZOZ'er ben je verplicht om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit kost eenmalig € 50. Een officieel papieren uittreksel kost € 15. Je wordt automatisch aangemeld bij de Belastingdienst voor de omzetbelasting.
SBI-code
Vervolgens krijg je een SBI–code die beschrijft wat voor soort werk je gaat doen. Deze is afhankelijk van je doelgroep. Het hangt van deze code af onder welk kwaliteitskader van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) je valt.
Je krijgt na je inschrijving een e-mail van de Inspectie Gezondheid en Jeugd met een vragenlijst. Aan de hand van deze vragen bepaalt de inspectie of je kwalitatief goede zorg biedt.
BIG-registratie
In sommige beroepen heb je een BIG-registratie (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) nodig. In dit register staat welke handelingen je wel en niet mag uitvoeren. Inschrijven doe je direct na het afronden van je opleiding en herinschrijven moet elke vijf jaar.
Bij de volgende beroepen is een BIG-registratie verplicht:
- Apotheker
- Arts
- Fysiotherapeut
- Tandarts
- Psychotherapeut
- Verloskundige
- Verpleegkundige
- Gezondheidszorgpsycholoog
- Physician assistant
Starten in de zorg; wat moet je regelen?
Voordat je een bedrijf in de zorgsector start, moet je een aantal zaken goed regelen.
-
Patiëntendossiers bijhouden
Je bent wettelijk verplicht om van iedere patiënt een medisch dossier aan te leggen en deze minstens vijftien jaar te bewaren. Je patiënt mag deze altijd inzien. -
Verzekeringsmaatschappijen benaderen
Natuurlijk wil je dat de zorg die je levert vergoed kan worden door verzekeraars. Je kunt zelf contracten met verzekeringsmaatschappijen afsluiten of dit via een bemiddelingsbureau of thuiszorgorganisatie doen. -
Algemene voorwaarden opstellen
In je algemene voorwaarden beschrijf je de regels over de aansprakelijkheid, betalingsvoorwaarden en hoe je omgaat met klachten. -
Verzekeringen voor je bedrijf
Als je een bedrijf start in de zorg, is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering essentieel. Het kan namelijk gebeuren dat je een medische fout maakt of gebrekkige producten levert.
Eigen praktijk starten
Wil je een eigen praktijk starten, bijvoorbeeld als arts, tandarts of fysiotherapeut? Dan heb je wat meer startkapitaal nodig dan een zzp'er. Vergeet ook niet dat je meer nodig hebt dan alleen een gebouw, je mist dan nog de hele inventaris.
Perspectief starten in de zorgsector
Het perspectief voor de zorgsector is positief vanwege de stijgende vraag door bijvoorbeeld de vergrijzing en toegenomen levensverwachting.
Als zorgondernemer bepaal je je eigen businessmodel. Je kunt nieuwe diensten toevoegen, je prijzen aanpassen en samenwerkingen aangaan. Het is in deze sector wel een uitdaging om een waardevol nieuw concept te bedenken.