Zelfstandigenaftrek

Zelfstandigenaftrek: voldoe je aan de voorwaarden?

De zelfstandigenaftrek is een belangrijke aftrekpost voor ondernemers. Vroeger was de zelfstandigenaftrek altijd een vast bedrag van € 7.280, maar dit wordt tot en met 2036 gefaseerd afgebouwd tot € 3.240. Kom jij in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek?

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is de bekendste aftrekpost voor ondernemers. Het is een bedrag dat je van je winst mag aftrekken.  Hierdoor betaal je dus minder inkomstenbelasting. Tot en met 2019 was dit altijd een vast bedrag van € 7.280.

Verlaging zelfstandigenaftrek sinds 2020

Om de kloof tussen zelfstandigen en mensen in loondienst kleiner te maken, is besloten om de zelfstandigenaftrek te verlagen tot een bedrag van € 3.240 in 2036. 

In 2021 is de zelfstandigenaftrek € 6.670.

Tabel verlaging zelfstandigenaftrek

Tot en met 2027 wordt de aftrekpost jaarlijks met € 250 verlaagd, in 2028 gaat de subsidie eenmalig met € 280 omlaag, tot de zelfstandigenaftrek nog € 5.000 bedraagt.

Jaar: Zelfstandigenaftrek:
2019 € 7.280
2020 € 7.030
2021 € 6.670
2022 € 6.310
2023 € 5.950
2024 € 5.590
2025 € 5.230
2026 € 4.870
2027 € 4.510
2028 € 4.120

Vervolgens gaat de zelfstandigenaftrek jaarlijks met € 110 omlaag, tot € 3.240 in 2036.

Voorwaarden voor zelfstandigenaftrek

Om dit jaar in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek (en vervolgens voor de startersaftrek) moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze hebben we hieronder in een gifje op een rij gezet en zullen we vervolgens bespreken. 

Zelfstandigenaftrek 2021

Ondernemer voor de Belastingdienst

Je moet als ondernemer voor de Belastingdienst worden aangemerkt. De Belastingdienst heeft een Ondernemerscheck die je online kunt invullen. Doe hier de scheck bij de Belastingdienst.

AOW-leeftijd

Je hebt op 1 januari van het bewuste kalenderjaar nog niet de AOW-leeftijd bereikt. De AOW-leeftijd verschuift stapsgewijs naar 67 jaar in 2024.

Via deze website van de SVB kun je de AOW-leeftijd berekenen en zie je de datum waarop je recht hebt op AOW. In 2021 is de AOW-leeftijd 66 jaar + 4 maanden.

Urencriterium

Als ondernemer moet je voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar. Alle uren die je aan je onderneming besteedt, tellen mee. Dit zijn de directe uren, oftewel de gefactureerde uren aan klanten, maar ook indirecte uren.

Parttime ondernemen

Let op: naast de verplichte 1.225 uur per jaar moet je meer dan 50% van de gewerkte tijd besteden aan je onderneming. Dit is eigenlijk alleen van toepassing op parttime ondernemers die ook nog in loondienst zijn.

 • Download hier een gratis whitepaper (pdf) over het urencriterium

Welke uren tellen voor het urencriterium?

Ieder uur dat je op wat voor manier dan ook aan je besteedt, telt mee voor het urencriterium. Heb je bijvoorbeeld al je reistijd genoteerd? Je moet al deze uren wel aannemelijk voor de Belastingdienst kunnen maken.

Houd dus dagelijks alle werkzaamheden in je (digitale) agenda bij, inclusief rittenadministratie (of een overzicht van je OV-reizen) en overige bewijzen van je zakelijke activiteiten. 

Voorbeelden uren urencriterium

Onder het urencriterium valt bijvoorbeeld:

Maar, heb je ook dat weekend meegeteld dat je:

 • Bezig was voor de belastingaangifte
 • De zondagavonden bij hebt gelezen over de laatste ontwikkelingen in je branche
 • De maandelijkse avond facturen hebt gemaakt
 • De vrijdagmiddag om je mailbox hebt geordenend
 • Offertes hebt gemaakt?
 • In alle rust na hebt gedacht over de koers van je bedrijf?

Ieder uur dat je op wat voor manier dan ook aan je bedrijf besteedt, telt mee voor het urencriterium van 1225 uur

Check regelmatig je uren

Om niet in problemen te komen met het urencriterium, is het verstandig om regelmatig je uren te checken. Als je het totaal van 1225 uur omrekent, kom je uit op gemiddeld 24 uur per week.

Maar dat is zonder vakantie, feestdagen en ziekte gerekend. Neem het ruim en ga uit van zo’n 27 uur per week die je aan je onderneming moet besteden om aan het urencriterium te voldoen. 

Dit gemiddelde van 27 uur per week is een handig geheugensteuntje om te checken of je op schema zit voor de zelfstandigen- en startersaftrek. Doe dit minimaal een keer per kwartaal, of liefst per maand.

Minder werken in de vakantie

Reken dus op gemiddeld zo’n 100 uur per maand. Houd verder rekening met de zomervakantie, dit kan in sommige branches een luwe periode zijn. Dat betekent dat je in andere maanden dus zeker 120 uur moet werken om dit te compenseren. 

Kom je tot de conclusie dat je het moeilijk vindt om voldoende uren te maken? Probeer dan eens te kijken naar nieuwe verdienmodellen. Doe de verdienmodel challenge.

Startersaftrek 2021

Bovenop de zelfstandigenaftrek mogen startende ondernemers na hun inschrijving bij de Kamer van Koophandel tijdens de eerste vijf jaar van hun onderneming drie keer een extra bedrag van hun winst aftrekken: de startersaftrek.

Deze aftrekpost is een verhoging van de zelfstandigenaftrek en bedraagt € 2.123. 

In 2021 verandert er niets aan de startersaftrek, deze blijft € 2.123.

Je komt in aanmerking voor de startersaftrek als je:

 • Recht hebt op zelfstandigenaftrek
 • In één (of meer) van de vijf voorgaande kalenderjaren geen ondernemer bent geweest
 • In deze periode niet vaker dan twee keer de zelfstandigenaftrek hebt toegepast.

Tariefwijzigingen aftrekposten in 2021

Naast de verlaging van de zelfstandigenaftrek, verandert in 2021 ook het belastingtarief waar deze aftrekpost in valt.

 • Ondernemers mogen aftrekposten in de inkomstenbelasting dan alleen nog tegen het laagste tarief aftrekken en niet, zoals voorheen, in het hoogste tarief.
 • Sinds 2020 wordt het tarief in vier jaarlijkse stappen van 3 procentpunt verlaagd worden naar het tarief van 37,05 procent. In 2021 is dit 43%
 • Dit geldt voor de zelfstandigenaftrek, de mkb-winstvrijstelling, maar ook voor de hypotheekrenteaftrek en de AOV-premie, zoals te zien is onderstaande tabel:
  2019 2020 2021 2022 2023
Max. tarief aftrekbare kosten eigen woning 49% 46% 43% 40% 37,05%
Max. tarief overige aftrekposten 51,75% 46% 43% 40% 37,05%

Bijgewerkt op: 25-01-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

 1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
 2. Het schrijven van een ondernemingsplan, of probeer het Business Model Canvas
 3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
 5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.