Alles over de zelfstandigenaftrek in 2015 home

Zelfstandigenaftrek: zit je in de gevarenzone?

De zelfstandigenaftrek is een flinke aftrekpost van € 7280. Onderneem je parttime? Zo ontdek je of je in de gevarenzone zit en misschien geen recht hebt op deze aftrekpost. 

Als ondernemer betaal je minder belasting dan werknemers in loondienst. De zelfstandigenaftrek van € 7.280 kan je tot ruim € 200 per maand opleveren.

De overheid wil hiermee ondernemersschap stimuleren. En het is ook compensatie voor het feit dat je ook niet profiteert anderzijds van een aantal collectieve zekerheden die mensen in loondienst wel hebben.

Zelfstandigenaftrek of niet?

De belastingdienst bepaalt of je recht hebt op aftrek. Er zijn een aantal belangrijke voorwaarden, waardoor het soms even puzzelen is of je ervoor in aanmerking komt. Als je onterecht aanspraak maakt op de zelfstandigenaftrek, loop je risico op een vergrijpboete van de belastingdienst. De belangrijkste criteria:

Zelfstandigenaftrek 2017 - gif

Urencriterium: deze uren tellen mee

Vroeger was de hoeveelheid winst die je maakte belangrijk voor de aftrek. Nu is in de praktijk het urencriterium de belangrijkste bottleneck. Met name als je ook in loondienst bent of om een andere reden parttime onderneemt, is het slim om goed te checken of je aan het criterium voldoet.

Alle uren die je aan je bedrijf besteedt, tellen mee. Deze uren zijn onder te verdelen in directe en indirecte uren. De directe uren zijn alle declarabele uren bij klanten, waarmee je omzet behaalt. Let op: als je ook in loondienst bent, moet je niet alleen aan het minimum van 1225 uur voldoen. Je moet ook meer uren werken aan je bedrijf dan je in loondienst werkt. Werk je 1230 uur voor een baas? Dan moet je minimaal 1231 uur ondernemen.

Voorbeelden indirecte uren

Op het randje? Vraag advies 

Als je hybride ondernemer bent (ondernemer en in loondienst) is het slim om een boekhouder of accountant voor je te laten uitrekenen hoe je het beste je uren kunt inrichten. De voordelen van loondienst wegen dan soms op tegen iets meer ondernemen vanwege de zelfstandigenaftrek. Enne... vraag je af en toe ook af waarom je eigenlijk nog moeite hebt om die 1225 uur te maken. Is het niet tijd om vol voor je bedrijf te gaan? 

Houd er rekening mee dat de zelfstandigenaftrek de komende jaren onder druk staat. Het kabinet Rutte III wil deze op termijn aanpassen. Check altijd eerst de laatste info op de belastingdienst-website voordat je aangifte doet.

Meer weten?

Wat je nog niet wist over het urencriterium
Wanneer vindt de Belastingdienst jou een ondernemer?
Van werknemer naar ondernemer: starten vanuit loondienst doe je zo
5 tips voor startende hybride ondernemers

Gepubliceerd op:
24-10-2017

Wat vind je van dit artikel?

x8
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

 1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
 2. Het schrijven van een ondernemingsplan
  Probeer het Business Model Canvas
 3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
 5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.