marieke

Zes typen ondernemers

Ondernemers zijn er in vele soorten. Wie overweegt om een bedrijf te starten, doet er goed aan eerst eens uit te zoeken wat voor type ondernemer hij of zij zou zijn. Over het algemeen worden zes typen ondernemers onderscheiden:

1. De jagers:  Een type ondernemer dat bijzonder gedreven is en er van houdt om te pionieren. Jagers zijn altijd op zoek naar het gat in de markt en hechten veel belang aan status en succes.

2. De experts: Experts zijn als ondernemer zelfcompetent en hebben een relatief hoge geldingsdrang. Ze nemen niet graag risico's. Ze hechten veel waarde aan vernieuwing, omdat dat voor hen een middel is om up to date te blijven en kwaliteit te leveren. Experts hebben het heft graag in eigen handen en hebben vaak moeite met delegeren.

3. De pragmatici: Ondernemers die als pragmaticus worden aangeduid, staan open voor vernieuwing, maar zijn eerder trendvolgend dan trendsettend. Pragmatici voelen zich emotioneel sterk verbonden met hun bedrijf. Het zijn de no-nonsense ondernemers met hart voor bedrijf én personeel en oog voor de klant.

4. De hoeders: Deze ondernemerstypen hechten aan normen en waarden, zijn plichtsbewust en tamelijk conservatief. Ook zij zijn eerder trendvolgend dan trendsettend. Zij hebben een sterk verantwoordelijkheidsgevoel voor het bedrijf en het personeel. De verantwoordelijkheden die het ondernemerschap met zich meebrengt, vallen veel hoeders zwaar.

5. De ontplooiers: Ontplooiers denken vooral in uitdagingen in plaats van in problemen. Ze zijn sterk toekomstgeoriënteerd. Deze ondernemers zijn vooral intrinsiek gemotiveerd:hun motivatie komt uit henzelf en niet uit externe beloningen. Ze hechten veel waarde aan zelfontplooiing en plezier in het werk. Ontplooiers werken graag samen met anderen en leunen sterk op hun sociale netwerk, dat ze dan ook zorgvuldig onderhouden.

6. De einzelgängers: Relatief het kleinste deel van de ondernemers is einzelgänger. Zelfbeschikking en de vrijheid zijn voor dit type ondernemer erg belangrijk. Status en veel geld verdienen vinden ze veel minder belangrijk. Einzelgängers zijn zakelijk gezien conservatief, houden het liefst alles bij het oude en zijn risicomijdend. Ze doen hun werk en hebben niet zoveel behoefte om in de schijnwerpers te staan.

Bovenstaande ondernemerstypen zijn ontleend aan het Businesslocusmodel dat onder andere is ontwikkeld door Motivaction.

Gepubliceerd op:
26-04-2010

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

  1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
  2. Het schrijven van een ondernemingsplan, of probeer het Business Model Canvas
  3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
  5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.