Word zelfstandige zorgprofessional in 9 stappen

Bijgewerkt op 20 april 2023
7 min  leestijd
48.291
Auteur: Marieke Leijnen
Getekende afbeelding van een mannelijke en een vrouwelijke professional in de zorg

Het aantal zzp'ers in de gezondheidszorg neemt de laatste jaren toe. Tegelijkertijd neemt de overheid stevige maatregelen om schijnzelfstandigheid in de zorg tegen te gaan. Wil jij dus zzp’er worden in de zorg? Volg dan deze 9 stappen.

Na het lezen van dit artikel weet je wat je moet doen om als zzp'er in de zorg aan de slag te gaan. Wil je direct meer lezen over één van de negen stappen? Klik dan op één van onderstaande links:

  1. Inschrijving KvK
  2. Vind opdrachtgevers
  3. Schrijf je in het BIG-register in
  4. Bied verzekerde zorg
  5. Bepaal je uurtarief
  6. Algemene voorwaarden
  7. Regel je verzekeringen
  8. Regels bedrijf aan huis
  9. Bijhouden patiëntendossiers

1. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Wanneer je hebt besloten om zzp’er in de zorg te worden, is het tijd om jouw onderneming in te schrijven bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). 

Dit is verplicht voor alle zelfstandige ondernemers. Wanneer je je hebt ingeschreven bij de KvK, wordt je automatisch ook als ondernemer bij de Belastingdienst aangemeld. 

Meer informatie vind je in het artikel Inschrijven in het Handelsregister: zo doe je dat.

Schrijf een ondernemingsplan

Als je zelfstandig zorgprofessional wil worden, is het slim om een sterk plan van aanpak te maken. Hoe ziet je financieel plan er bijvoorbeeld uit, en welke verzekeringen heb je nodig? Dit soort zaken schrijf je op in een ondernemingsplan.

Zo'n plan is niet alleen voor jezelf noodzakelijk, maar zeker ook als je op zoek gaat naar financiering. Investeerders en banken willen tenslotte goed kunnen zien of je onderneming levensvatbaar is.

Tip: download het gratis voorbeeld 'Ondernemingsplan zorg'.

2. Zzp'er worden in de zorg? Regel meerdere opdrachtgevers

De Belastingdienst merkte de afgelopen jaren duizenden zzp'ers in de zorg aan als schijnzelfstandige, met alle gevolgen van dien. Het ging hierbij vooral om zelfstandig ondernemers die voor slechts één opdrachtgever hadden gewerkt.

Mede om dit soort constructies tegen te gaan, verving de overheid de VAR-verklaring. Hieronder lees je welke ontwikkelingen er zoal plaatsvinden omtrent regelgeving op dit vlak. Als zzp'er werken voor één werkgever is bij wet echter nog altijd verboden, dus zorg dat je meerdere opdrachtgevers hebt.


Let op: De VAR is in 2016 vervangen door de wet DBA en modelovereenkomsten. Dit bleek echter geen goed alternatief. De overheid werkt momenteel aan een alternatief in de vorm van een webmodule.

De webmodule voor zzp'ers moet de Wet DBA gaan vervangen. De online webmodule geeft een opdrachtgeversverklaring af en moet duidelijkheid geven over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

Tot die tijd blijft de wet DBA van kracht, maar wordt niet volledig gehandhaafd. De Belastingdienst controleert nu scherper op schijnzelfstandigheid. Lees hier alles over de plannen en de huidige stand van zaken.


3. Inschrijven als zelfstandige zorgprofessional in het BIG-register

BIG staat voor 'Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg'. Ben jij apotheker, arts, fysiotherapeut, tandarts, gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, verloskundige of verpleegkundige en wil je jouw beroep uitvoeren als zelfstandig ondernemer of in loondienst?

Dan behoor je tot de zorgprofessionals voor wie de inschrijving in het BIG-register verplicht is. Dit kun je pas doen na het afronden van je opleiding als zorgprofessional. Per functie en beroep gelden er verschillende eisen voor registratie in het BIG-register. 

Let op: herregistreren BIG-register

Houd er rekening mee dat je je om de vijf jaar zult moeten herregistreren, waarbij je moet aantonen dat je nog steeds voldoet aan een werkervarings- of scholingseis. 

4. Bied cliënten verzekerde zorg

Werk je als zelfstandige zorgprofessional en wil je er zeker van zijn dat je jouw cliënten verzekerde zorg biedt voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) of de Wet langdurige zorg (Wlz)? Dat kan op de volgende manieren:

Diensten aanbieden via toegelaten instellingen

Het is mogelijk is om jouw diensten alleen aan te bieden via toegelaten instellingen, zoals een erkende thuiszorgorganisatie, zorginstelling of bemiddelingsbureau.

Sluit een overeenkomst met een zorgkantoor

Het is ook mogelijk om zelfstandig overeenkomsten te sluiten met zorgkantoren. De persoonlijke verzorging, verpleging of begeleiding die je jouw klanten thuis levert, is dan verzekerd.

Er is dan sprake van 'zorg in natura'. Dit is ook het geval wanneer je zorg verleent via een persoonsgebonden budget.

Update

Vanaf 1 januari 2022 geldt de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). Deze wet vervangt de Wet toelating zorginstellingen (Wtzi). Dat betekent dat er nieuwe toetredingsregels voor zorg- en jeugdhulpaanbieders zijn. Zo is er bijvoorbeeld een meldplicht en een vergunningstelsel. 

Meer weten over de Wtza? Bekijk hier de regels.

5. Werk met de juiste uurtarieven

Als ondernemer in de zorg ben je niet volledig vrij in het bepalen van jouw tarief. De Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) hanteert voor bepaalde vrije beroepsbeoefenaren in de zorg namelijk een maximumtarief.

Dit geldt bijvoorbeeld voor logopedisten, kaakchirurgen, psychiaters en orthodontisten. Als je wel zelf jouw uurtarief mag bepalen, is het verstandig om dit bewust te doen. Hou rekening met de gangbare tarieven in jouw markt.

Btw in de zorg

De overheid bepaalt het zorgkader waarin maximale tarieven en volumes zijn opgenomen. Ondernemers in de zorg zijn vrijgesteld van btw. Uitzondering op deze regel is de apotheker, die wel btw kan verrekenen.

Voorbeeld ondernemingsplan zorg

Voorbeeldplan zorg nodig?

Handig: zo ziet een goed ondernemingplan voor de zorg eruit.

Download gratis voorbeeld 

6. Stel algemene voorwaarden op

Het opstellen van algemene voorwaarden is niet verplicht, maar zo'n juridisch document is een belangrijk onderdeel van je bedrijfsvoering. Het kan je namelijk behoeden voor bepaalde zakelijke problemen.

In de algemene voorwaarden neem je bijvoorbeeld regels op over de betalingsvoorwaarden, bedrijfsaansprakelijkheid, en hoe je eventuele klachten behandelt.

Algemene voorwaarden vooraf opsturen

Het is belangrijk dat je de algemene voorwaarden vóór aanvang van een opdracht voorlegt aan de cliënt of opdrachtgever. Zo kunnen over het verdere verloop van de samenwerking geen onduidelijkheden bestaan.

Tip: overleg met jouw brancheorganisatie over de standaarden in jouw branche. Als je zelf je eigen algemene voorwaarden opstelt, laat er dan eerst een juridisch adviseur naar kijken. 

7. Ga als zorgprofessional goed verzekerd van start

Zorg dat je als zzp'er in de zorg tegen (bedrijfs)risico's verzekerd bent. Hierbij kun je denken aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering en ongevallenverzekering. 

Houd er ook rekening mee dat je als zzp'er zelf verantwoordelijk bent voor het opbouwen van aanvullend pensioen.

Dit zijn de 7 belangrijkste verzekeringen voor zelfstandig ondernemers.

8. Regels voor een bedrijf aan huis

Sommige zelfstandige zorgprofessionals kiezen ervoor om vanuit een praktijk aan huis te werken en hun cliënten daar te behandelen. Ga je bijvoorbeeld als zelfstandig fysiotherapeut aan de slag en wil je vanuit huis werken? 

In sommige gemeenten zal je dan een onttrekkingsvergunning moeten aanvragen. Je vraagt daarmee toestemming om de woning aan de woningvoorraad te onttrekken en deze als bedrijfsruimte te gebruiken.

Let op: Een bedrijf aan huis kan ook gevolgen hebben voor jouw belastingaangifte en jouw eventuele huur- of hypotheekovereenkomst. 

9. Houd patiëntendossiers bij

Zorgverleners moeten van iedere cliënt een medisch dossier bijhouden. Hierin leg je gegevens vast over onder andere de gezondheid van patiënten en het behandeltraject.

Elke patiënt heeft het recht om het eigen medisch dossier in te zien. Er geldt alleen geen toegang tot jouw persoonlijke werkaantekeningen en gegevens die de privacy van een derde persoon kunnen schaden. Je bent verplicht om patiëntendossiers in elk geval vijftien jaar te bewaren.

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

Zzp'er in de zorg: meest gestelde vragen

  • Hoe word je zelfstandig ondernemer (of zzp'er) in de zorg?
    Om aan de slag te gaan als zzp'er in de zorg, moet je je volgens dit stappenplan eerst inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Verder moet je onder andere een AGB-code en een VOG aanvragen. Vergeet ook niet om je in te schrijven in het BIG-register.
  • Hoeveel belasting betaal je als zzp'er in de zorg?
    Als zzp'er in de zorg reken je 21% belasting over je diensten. Verder betaal je inkomstenbelasting over je omzet. Hoeveel belasting je uiteindelijk moet betalen, hangt af van hoeveel geld je verdient per jaar.
  • Hoeveel geld moet je opzij zetten voor de belasting als zzp'er in de zorg?
    Hoeveel geld je als zzp'er in de zorg opzij moet zetten, hangt af van hoeveel winst je maakt in een jaar. Tot een winst van maximaal € 50.000 is het aan te raden om maar liefst 30% opzij te zetten voor belastingen.

Lees ook
Een bedrijf starten in de zorg
Starten in de zorg: wat moet je weten?
Praktijkovername voor ondernemers in de zorg

Meer over zorg

Meer over zorg
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten