marieke

5 belastingtips voor zzp'ers

Iedereen in Nederland, of je nou in loondienst werkt of al een tijd als zelfstandig ondernemer door het leven gaat, betaalt belasting. Daar is nu eenmaal weinig aan te doen, maar er zijn gelukkig wel een aantal aantrekkelijke fiscale voordelen waar je als startende zelfstandige zonder personeel van kunt profiteren: 5 belastingtips voor zzp'ers.

1. De zelfstandigenaftrek

Een oude bekende op het gebied van belastingvoordeel is de zelfstandigenaftrek, waarbij je als zelfstandig ondernemer een vast bedrag (7.280 euro) mag aftrekken.

Let op: je moet hierbij wel kunnen aantonen dat je ondernemer bent voor de Belastingdienst. Daarna is het essentieel dat je aan het begin van het kalenderjaar nog niet de leeftijd van 65 jaar had bereikt en aan het gestelde urencriterium voldoet. 

2. De startersaftrek

Startende zzp'ers hebben, afgezien van de zelfstandigenaftrek, in veel gevallen ook recht op de startersaftrek. Om in aanmerking te komen voor deze aanvullende verhoging van de zelfstandigenaftrek moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

andres

Startkapitaal nodig?

Er zijn diverse manieren om aan startkapitaal te komen. Welke vorm past bij jou? Rabobank heeft de verschillende financieringsvormen voor je in kaart gebracht.

Bekijk de oplossingen

Zo moet je in het aangiftejaar recht hebben gehad op zelfstandigenaftrek, heb je de afgelopen vijf jaar niet eerder een eigen bedrijf gehad en heb je daarnaast in deze jaren niet meer dan twee keer gebruik gemaakt van de zelfstandigenaftrek.

3. De kleineondernemersregeling (KOR)

Ben je jaarlijks minder dan €1.883,- kwijt aan btw? Dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor extra fiscaal voordeel. Indien je gebruik mag maken van de zogenoemde Kleineondernemersregeling (KOR), hoef je soms namelijk helemaal geen omzetbelasting te betalen.

Houd er echter wel rekening mee dat hiervoor bepaalde voorwaarden gelden. Zo moet je kunnen aantonen dat je een natuurlijke persoon of een combinatie van natuurlijke personen bent (bijvoorbeeld een eenmanszaak, maatschap of vof).

Daarnaast moet je kunnen opgeven dat je, na aftrek van voorbelasting, op jaarbasis minder dan 1.883 euro betaalt aan btw en voldoet aan alle administratieve verplichtingen voor de omzetbelasting. Lees alles over de KOR in het artikel De kleineondernemersregeling (KOR): wat is het?

4. De zorgtoeslag

Ook als zzp'er kun je in principe in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Uiteraard geldt voor een dergelijke toeslag wel dat je in 2019 (eventueel samen met jouw partner) niet meer mocht verdienen dan 29.500 euro (alleenstaanden) of 37.500 euro (samen met een toeslagpartner).

Wijzigingen in het inkomen (of dat van jouw partner) moet je altijd zo snel mogelijk doorgeven aan de Belastingdienst.

5. De investeringsaftrek

Als zelfstandig ondernemer - en misschien wel als starter in het bijzonder - investeer je regelmatig in bedrijfsmiddelen. Dat weet de overheid natuurlijk ook, die hiervoor de zogenoemde investeringsaftrek in het leven heeft geroepen.

Er zijn in totaal drie aftrekposten waarvan je gebruik kunt maken (let op: niet allemaal tegelijk). Hiervoor gelden in 2018 en 2019 de volgende voorwaarden:

  • Kleinschaligheidsaftrek: Bedoeld voor ondernemers die een bedrag tussen de 2.301 en 314.673 euro (in 2018) of tussen 2.301 en 318.449 (in 2019) investeren in bedrijfsmiddelen voor hun onderneming.
  • Energie-investeringsaftrek: Bedoeld voor ondernemers die minimaal 2.500 euro besteden aan energie-investeringen. In dat geval heb je recht op een extra aftrek van 54,5 procent in 2018 en 45 procent in 2019. De investeringen voor de energie-investeringsaftrek met je digitaal melden via de RVO.
  • Milieu-investeringsaftrek/Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL): De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) zijn subsidies op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen voor ondernemers. Iedere onderneming die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betaalt, kan in principe gebruikmaken van de MIA/VAMIL, mits je aan de volgende voorwaarden voldoet: het bedrijfsmiddel staat op de milieulijst en is niet eerder gebruikt. Daarnaast moet de investering betrekking hebben op aanschaf- en voortbrengingskosten van het bedrijfsmiddel. Voor de MIA moet het bedrag aan milieu-investeringen minimaal 2.500 euro bedragen. Tot slot is het goed om te weten dat je voor hetzelfde bedrijfsmiddel geen energie-investeringsaftrek én milieu-investeringsaftrek tegelijk te krijgen.

Als zzp'er zul je in de meeste gevallen te maken krijgen met de Kleinschaligheidsaftrek. Meer details over de investeringsaftrek vind je op de website van de Belastingdienst. 

Bijgewerkt op: 09-01-2019

Wat vind je van dit artikel?

x10
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belasting

Iedereen in Nederland betaalt belasting, maar voor ondernemers werkt het net even anders. 

De soort belastingen die jij straks moet betalen aan de fiscus, hangt onder meer af van het type bedrijf dat je start en of je wel of geen personeel inhuurt.

Als starter moet je in ieder geval de volgende zaken uitzoeken en regelen:

  1. Check jouw verplichtingen op belastinggebied
  2. Doe op tijd aangifte voor de inkomstenbelasting en btw.
  3. ​Profiteer waar mogelijk van fiscaal voordeel met aftrekposten.

​Lees meer over de  belastingaangifte voor ondernemers.
 

Handig: btw berekenen met de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.917 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.