5 belastingtips voor zzp'ers

Bijgewerkt op 11 januari 2022
4 min  leestijd
43.401
Marieke Leijnen
Auteur: Marieke Leijnen
Image
Omzetbelasting

Belasting betalen doen we allemaal. Gelukkig zijn er wel aantrekkelijke fiscale voordelen waar je als startende zelfstandige zonder personeel van kunt profiteren. Lees 5 belastingtips voor zzp'ers.

1. De zelfstandigenaftrek

Een van de belangrijkste belastingvoordelen voor zzp'ers is de zelfstandigenaftrek. Als je hiervoor in aanmerking komt, mag je als zelfstandig ondernemer een vast bedrag mag aftrekken van je winst. Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen:

 • Je moet hierbij wel kunnen aantonen dat je ondernemer bent voor de Belastingdienst, dat is namelijk niet vanzelfsprekend. 
 • Daarnaast is het essentieel dat je aan het begin van het kalenderjaar nog niet de leeftijd van 65 jaar had bereikt.
 • Tot slot moet je aan het urencriterium voldoen. Dat wil zeggen dat je minimaal 1225 uur per jaar aan je bedrijf besteedt.

Vroeger was de zelfstandigenaftrek een vast bedrag, dit wordt nu jaarlijks afgebouwd. In de volgende tabel zie je de hoogte van de zelfstandigenaftrek per jaar.

Jaar: Zelfstandigenaftrek:
2019 € 7.280
2020 € 7.030
2021 € 6.670
2022 € 6.310
2023 € 5.950
2024 € 5.590
2025 € 5.230
2026 € 4.870
2027 € 4.510
2028 € 4.120

Vervolgens gaat de zelfstandigenaftrek jaarlijks met € 110 omlaag, tot € 3.240 in 2036.

2. De startersaftrek

Startende zzp'ers hebben, afgezien van de zelfstandigenaftrek, in veel gevallen ook recht op de startersaftrek.

Financiering

Startkapitaal nodig?

Er zijn diverse manieren om aan startkapitaal te komen. Welke vorm past bij jou? Rabobank heeft de verschillende financieringsvormen voor je in kaart gebracht.

Bekijk de oplossingen

Om in aanmerking te komen voor deze aanvullende verhoging van de zelfstandigenaftrek moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Zo moet je in het aangiftejaar recht hebben gehad op zelfstandigenaftrek 
 • Je hebt de afgelopen vijf jaar niet eerder een eigen bedrijf gehad
 • Je hebt daarnaast in deze jaren niet meer dan twee keer gebruik gemaakt van de zelfstandigenaftrek

3. De kleineondernemersregeling (KOR)

Heb je minder dan € 20.000 omzet per kalenderjaar? Dan kom je in aanmerking voor de Kleineondernemersregeling (KOR). Je brengt dan geen btw meer in rekening, en hoeft ook geen aangifte omzetbelasting meer te doen.

Houd er rekening mee dat je jezelf moet aanmelden voor de KOR. De verwerkingstijd is vier weken. Je moet ook kunnen aantonen dat je een natuurlijke persoon of een combinatie van natuurlijke personen bent (bijvoorbeeld een eenmanszaak, maatschap of vof).

4. De zorgtoeslag

Ook als zzp'er kun je in principe in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Uiteraard geldt voor een dergelijke toeslag wel dat je in 2022 (eventueel samen met jouw partner) niet meer mocht verdienen dan € 31.998 (alleenstaanden) of € 40.944(samen met een toeslagpartner).

Wijzigingen in het inkomen (of dat van jouw partner) moet je altijd zo snel mogelijk doorgeven aan de Belastingdienst.

5. De investeringsaftrek

Als zelfstandig ondernemer - en misschien wel als starter in het bijzonder - investeer je regelmatig in bedrijfsmiddelen. Dat weet de overheid natuurlijk ook, die hiervoor de zogenoemde investeringsaftrek in het leven heeft geroepen.

Er zijn in totaal drie aftrekposten waarvan je gebruik kunt maken (let op: niet allemaal tegelijk). Hiervoor gelden in 2022 de volgende voorwaarden:

 1. Kleinschaligheidsaftrek: Bedoeld voor ondernemers die een bedrag tussen de € 2.401 en € 332.994 (in 2022) investeren in bedrijfsmiddelen voor hun onderneming.
 2. Energie-investeringsaftrek: Bedoeld voor ondernemers die specifiek energie-investeringen doen. In dat geval heb je recht op een extra aftrek van 45,5% in 2022 De investeringen voor de energie-investeringsaftrek moet je digitaal melden via de RVO.
 3. Milieu-investeringsaftrek/Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL): De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) zijn subsidies op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen voor ondernemers. 

Iedere onderneming die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betaalt, kan in principe gebruikmaken van de MIA/VAMIL, mits je aan de volgende voorwaarden voldoet: 

 • Het bedrijfsmiddel staat op de milieulijst
 • De investering moet betrekking hebben op aanschaf- en voortbrengingskosten van het bedrijfsmiddel
 • Voor de MIA moet het bedrag aan milieu-investeringen minimaal € 2.500 bedragen
 • Tot slot is het goed om te weten dat je voor hetzelfde bedrijfsmiddel geen energie-investeringsaftrek én milieu-investeringsaftrek tegelijk te krijgen.

Als zzp'er zul je in de meeste gevallen te maken krijgen met de Kleinschaligheidsaftrek. Lees in dit artikel meer over de investeringsaftrek

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

Meer over belasting

Meer over belasting
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten