Aftrekbare kosten: wat wel en wat niet?

2 min  leestijd
3387
Image

Als ondernemer of ZZP'er moet u over de door u gefactureerde producten en diensten BTW afdragen aan de fiscus. Anderzijds kunt u de door u betaalde BTW terugkrijgen van de Belastingdienst. Let wel, het gaat hierbij uitsluitend om BTW die u heeft betaald bij de aankoop van goederen of diensten die voor uw bedrijf van belang zijn. De Belastingdienst heeft regels opgesteld waar u als ondernemer aan moet voldoen, wilt u BTW terugkrijgen.

U kunt BTW aftrekken of terugvragen als voorbelasting als er sprake is van:

  • BTW op een factuur
  • BTW die bij invoer is betaald
  • BTW die is verschuldigd voor intracommunautaire verwerving

Er zijn wel enkele voorwaarden gesteld aan deze aftrek. U mag de BTW die u heeft betaald over de inkoop van goederen en diensten alleen aftrekken of terugvragen als u voldoet aan de volgende twee eisen:

  1. U gebruikt de goederen en diensten zakelijk, dat wil zeggen voor uw bedrijf. De BTW over goederen en diensten die u privé gebruikt, is niet aftrekbaar.
  2. U gebruikt de goederen en diensten voor activiteiten die belast zijn met BTW. U kunt geen BTW als voorbelasting aftrekken als u de goederen en diensten gebruikt voor vrijgestelde prestaties.

Leveringen en diensten waarvan de heffing van BTW wordt verlegd naar de afnemer of waarop het 0%-tarief van toepassing is, gelden ook als belast.

De BTW op eten en drinken in horecagelegenheden mag u nooit aftrekken als voorbelasting. De BTW op kosten voor logies en dergelijke kunt u wel aftrekken als voorbelasting, als u die kosten maakt voor belaste prestaties.

Gemengd gebruik

Als u goederen of diensten niet alleen voor belaste prestaties gebruikt, maar ook voor vrijgestelde prestaties of voor privédoeleinden, dan is er sprake van gemengd gebruik. U moet dan de voorbelasting splitsen in een deel dat u wel mag aftrekken en een deel dat u niet mag aftrekken.

Voorbeeld

U bezit in Nederland een bedrijfspand. De helft van het pand verhuurt u met BTW aan een winkelier en de andere helft zonder BTW aan een verzekeringsagent. Als u het pand laat schilderen, mag u de BTW hierop maar voor de helft in aftrek brengen, omdat het pand voor de helft wordt gebruikt voor vrijgestelde prestaties.

De exacte regels voor BTW-aftrek vind u op de website van de Belastingdienst.

Meer over zzp

Meer over zzp

Elke week handige tips in je mailbox?

Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van IkGaStarten en mis geen praktische handvatten om van jouw start een succes te maken!

Sluiten