Alles over de zelfstandigenaftrek

Alles over de zelfstandigenaftrek in 2015

Een van de bekendste belastingvoordelen waarvan je als zelfstandig ondernemer gebruik kan maken, is de zelfstandigenaftrek. Wat houdt deze fiscale aftrekpost voor ondernemers precies in en wat zijn de voorwaarden? In deze checklist krijg je antwoord op veelgestelde vragen door starters: alles over de zelfstandigenaftrek in 2015.

Let op: Dit artikel is verouderd. Er staat een up-to-date artikel voor je klaar over de zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

Naar het up-to-date artikel

1. Wat houdt de zelfstandigenaftrek precies in?

De zelfstandigenaftrek is een fiscale aftrekpost voor ondernemers. Bij het toepassen ervan betaal je minder belasting. Sinds 2012 is de hoogte van deze aftrekpost niet meer afhankelijk van de gemaakte winst, maar kun je een vast bedrag aftrekken van 7.280 euro. Mocht je bij het begin van het kalenderjaar al wel de gerechtigde AOW-leeftijd hebben bereikt, heb je in principe recht op vijftig procent van de zelfstandigenaftrek.

2. Kan ik standaard uitgaan van 7.280 euro?

Die gedachte is net een beetje te kort door de bocht. Houd er rekening mee dat het voordeel op jouw belastbaar inkomen voornamelijk zal samenhangen met jouw persoonlijke situatie. Dit kan dus betekenen dat het bedrag van de zelfstandigenaftrek in jouw geval geen 7.280 euro zal zijn.

Desalniettemin kun je er wél op rekenen dat jouw belastingaanslag dankzij de zelfstandigenaftrek hoe dan ook lager zal uitvallen dan wanneer je dit belastingvoordeel niet toepast, dus pas deze aftrekpost vooral toe als je ervoor in aanmerking komt (lees verder bij vraag 4).

Het kan voorkomen dat jouw winst te laag is om de zelfstandigenaftrek geheel toe te passen. In dat geval heb je de mogelijkheid om de niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek te verrekenen in de volgende negen jaar. Let op: de winst moet in die periode dan wel hoger zijn dan de zelfstandigenaftrek in die jaren.

3. Zou deze aftrekpost niet versoberd worden? 

De hoogte van de zelfstandigenaftrek heeft in 2014 inderdaad lange tijd ter discussie gestaan. Het kabinet had met het oog op meer bezuinigingen vergevorderde plannen om de zelfstandigenaftrek de komende jaren aanzienlijk te beperken of zelfs af te schaffen, maar dat voorstel is voorlopig van de baan. Na Prinsjesdag werd bekend dat deze aftrekpost in principe tot 2019 in de begroting is opgenomen. 

4. Wanneer mag ik de zelfstandigenaftrek toepassen?

Zoals bij de meeste fiscale voordelen het geval is, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen voordat je van de zelfstandigenaftrek kunt gebruikmaken.

Ten eerste moet de Belastingdienst jou hebben aangemerkt als ondernemer. Ten tweede krijg je te maken met het urencriterium (je besteedt minimaal 1225 uur aan je bedrijf).

Tot slot moet je aan het begin van het kalenderjaar nog niet de AOW-leeftijd hebben bereikt (in 2015 ligt deze grens op 65 jaar en drie maanden).

5. Wat is het verschil tussen de zelfstandigen- en startersaftrek?

De zelfstandigenaftrek is in principe van toepassing op iedereen die volgens de Belastingdienst wordt gezien als ondernemer, mits deze aan de hierboven genoemde voorwaarden voldoet. De startersaftrek is specifiek bedoeld voor startende ondernemers en kun je zien als een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Hiervan mag jij als starter gebruikmaken wanneer je:

  1. In het betreffende aangiftejaar recht had op zelfstandigenaftrek.
  2. In de voorafgaande vijf jaar minimaal een jaar niet actief was als ondernemer. 
  3. In de vijf voorafgaande jaren niet meer dan tweemaal gebruik hebt gemaakt van de zelfstandigenaftrek.

Kijk voor meer informatie op deze webpagina van de Belastingdienst. Start jij jouw bedrijf vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor nog meer belastingvoordeel.

Lees ook

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek: zo zit dat
Dit zijn de belangrijkste aftrekposten voor ZZP'ers
De kleineondernemersregeling (KOR): wat is het?
Alles over het fiscaal afschrijven van bedrijfsmiddelen
Btw terugvragen: hoe zit dat?
Btw-aangifte gemist? Lees hier wat je moet doen

Bijgewerkt op: 11-03-2015

Wat vind je van dit artikel?

x3
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Aftrekposten

Voor (startende) ondernemers gelden enkele interessante aftrekposten voor de belasting. Van de zelfstandigen- en startersaftrek heb je misschien vast al eens gehoord, maar er zijn meer fiscale overheidsregelingen waarmee jij jouw startup net dat ene zetje kunt geven om uit te groeien tot een onderneming van formaat.

Hieronder vind je meer informatie over de huidige aftrekposten van de Belastingdienst en kom je erachter wanneer jij hiervoor in aanmerking kunt komen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  1. De zelfstandigen- startersaftrek: zo zit dat
  2. De MKB-winstvrijstelling voor startende ondernemers
  3. Wat houdt de Kleineondernemersregeling (KOR) in (en wat kun je ermee)?
  4. De voor- en nadelen van een telefoon van de zaak

Als je in aanmerking wilt komen voor bovenstaande en andere bekende aftrekposten voor ondernemers, moet je voldoen aan het urencriterium.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.