Beperking renteaftrek brengt bedrijven in problemen

2 min  leestijd
143
Image

Het plan van staatssecretaris Weekers van Financiën om de renteaftrek van bedrijven met hoge schulden te beperken, gaat een groot aantal ondernemingen in serieuze problemen brengen. Dat concludeert Het Financieele Dagblad op basis van gesprekken met fiscalisten en betrokkenen in de fusie- en overnamesector.

Gevreesd wordt dat Nederlandse bedrijven per jaar meer dan 2 miljard euro extra winstbelasting moeten gaan betalen. De voorgenomen maatregel treft vooral bedrijven die door private-equitypartijen zijn overgenomen en met veel schuld worden gefinancierd. Deze bedrijven lopen het risico straks niet meer te kunnen voldoen aan de renteafspraken met de banken.

Renteaftrek

Doel van de maatregel van Frans Weekers is de excessieve renteaftrek tegengaan. Om dat te bereiken, mogen kopers van bedrijven vanaf volgend jaar de rente niet langer verrekenen met de winst van het overgenomen bedrijf, maar alleen met die van de overnameholding. Een dergelijke holding wordt doorgaans door buitenlandse kopers opgezet zodra ze een Nederlands bedrijf kopen. De overnameholding heeft geen winst- en verliesrekening, zodat de renteaftrek vervalt.

Vermogen en schuld

Nederlandse bedrijven die in eigen land een bedrijf overnemen, mogen volgens het nieuwe voorstel alleen nog de rente aftrekken als de lening niet hoger is dan een 'nader gespecificeerde verhouding' tussen het eigen vermogen en de schuld. Gedacht wordt aan een 75%-25%-verhouding.

Financiële problemen

Het plan heeft brede steun in de Tweede Kamer. Alleen door een overgangsregeling in te voeren, kan voorkomen worden dat bedrijven die met veel schuld zijn gefinancierd, na 2012 in de financiële problemen komen, zeggen de kenners van de markt in het FD. De diverse specialisten maken zich vooral zorgen omdat daar niets over staat in het plan van Weekers.

Meer over aftrekposten

Meer over aftrekposten

Elke week handige tips in je mailbox?

Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van IkGaStarten en mis geen praktische handvatten om van jouw start een succes te maken!

Sluiten