Kleineondernemersregeling KOR

De kleineondernemersregeling (KOR): wat is het?

De kleineondernemersregeling (KOR) is per 1 januari 2020 veranderd. In plaats van een belastingvermindering geldt er nu een btw-vrijstelling. Verwacht je in 2021 een maximale omzet van € 20.000 per jaar, dan mag je gebruikmaken van de nieuwe KOR.

Wat is de kleineondernemersregeling (KOR)?

De KOR is in het leven geroepen om kleine ondernemers tegemoet te komen. Als je aan de hierboven gestelde voorwaarden voldoet, hoef je in 2021 geen btw af te dragen. Je vermeldt dan geen btw meer op je facturen. In sommige gevallen hoef je zelfs geen aangifte omzetbelasting meer te doen.

Wijziging kleineondernemersregeling

De criteria voor de kleineondernemersregeling zijn veranderd per 1 januari 2020. Waar je tot 2019 in aanmerking kwam voor de KOR als je minder dan € 1.883 btw per jaar moest betalen, gaat het sinds 2020 om je omzet.

Verwacht je in 2021 een maximale omzet van € 20.000 per jaar? Dan mag je gebruikmaken van de KOR. 

De regeling gaat niet alleen voor natuurlijke personen gelden, maar ook voor bijvoorbeeld stichtingen, verenigingen en bv’s.

Regels KOR vanaf 2020

Vanaf 2020 gelden nieuwe voorwaarden. Als je hieraan voldoet, kun je je bedrijf aanmelden voor de nieuwe KOR:

 • Je bent ondernemer voor de btw. Je bent btw-ondernemer als je zelfstandig een beroep of bedrijf uitoefent 
 • Je bedrijf is in Nederland gevestigd, of je hebt hier een vaste inrichting
 • Je hebt een maximale omzet van € 20.000 per kalenderjaar 

Let op: je mag geen btw aftrekken als je gebruik maakt van de nieuwe kleine ondernemersregeling. Wil je meer weten? Je leest het hier: de kleineondernemersregeling in 2020.

Hoe werkt de kleineondernemersregeling?

Wanneer jij vermoedt dat je recht hebt op de KOR in 2021, wil je natuurlijk zeker weten dat je in aanmerking komt. Dat is het geval als omzet minder dan € 20.000 is dit jaar, maar niet alle omzet telt mee. 

Met deze handige lijst van de Belastingdienst zie je snel en gemakkelijk welke omzet wel en niet meetelt. 

Hoe wordt de belastingvermindering berekend in de aangifte?

Wie gebruikmaakt van de kleineondernemersregeling en geen recht heeft op ontheffing van administratieve verplichtingen, moet in principe per maand, kwartaal of jaar btw-aangifte doen.

Tip: Btw berekenen op je facturen, offertes en btw-aangifte? Gebruik de btw-calculator van IkGaStarten.

Btw-vermindering verrekenen

Goed om te weten: je kunt de btw-vermindering op twee manieren verrekenen:

 1. Als je aangifte doet aan het einde van het jaar

 2. Of - wanneer je daarvoor gekozen hebt - per maand of kwartaal.

Aangifte corrigeren

Het is altijd mogelijk om je aangifte op een later moment te corrigeren.  Zoals wanneer je voorlopige verminderingen in jouw aangifte hebt aangegeven en later blijkt dat het totaalbedrag hoger uitvalt dan waar je recht op hebt. In dat geval zit er niets anders op en zul je moeten bijbetalen.

Dit doe je door het gecorrigeerde bedrag aan te geven in de eerstvolgende aangifte van het daarop volgende jaar. Overigens kunnen voorlopige verminderingen natuurlijk ook lager uitvallen.

Het is niet ondenkbaar dat jouw bedrijf in de beginfase de ene periode een hogere omzet draait dan in de andere. In dat geval kun je een 'verzoek teruggaaf btw' indienen.

Zijn er afwijkende regels van toepassing?

Voor sommige sectoren, beroepen en diensten gelden afwijkende regels.

Ben jij bijvoorbeeld werkzaam als landbouwer, veehouder, tuin- of bosbouwer, importeur of heb je gekozen voor belaste verhuur? Dan zijn er mogelijk afwijkende regels op jouw situatie van toepassing.

Voorwaarden ‘oude’ KOR tot en met 2019

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de kleineondernemersregeling zijn dus veranderd.

Voor je aangifte van 2019 gelden deze regels:

 1. Je hoeft in 2019 - na aftrek van de voorbelasting - op jaarbasis minder dan € 1.883 btw te betalen aan de Belastingdienst

 2. Jouw bedrijf is een 'natuurlijk persoon'. Dat wil zeggen dat er sprake moet zijn van een eenmanszaak of een officieel samenwerkingsverband van natuurlijke personen, zoals een maatschap of vennootschap onder firma (vof). Een rechtspersoon, waaronder een besloten vennootschap, kan dus geen aanspraak maken op deze regeling
 3. Je onderneming is gevestigd in Nederland
 4. Je voldoet aan de administratieve verplichtingen voor de btw of hebt hiervoor op tijd een ontheffing aangevraagd

Bijgewerkt op: 21-01-2021

Wat vind je van dit artikel?

x116

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Aftrekposten

Voor (startende) ondernemers gelden enkele interessante aftrekposten voor de belasting. Van de zelfstandigen- en startersaftrek heb je misschien vast al eens gehoord, maar er zijn meer fiscale overheidsregelingen waarmee jij jouw startup net dat ene zetje kunt geven om uit te groeien tot een onderneming van formaat.

Hieronder vind je meer informatie over de huidige aftrekposten van de Belastingdienst en kom je erachter wanneer jij hiervoor in aanmerking kunt komen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

 1. De zelfstandigen- startersaftrek: zo zit dat
 2. De MKB-winstvrijstelling voor startende ondernemers
 3. Wat houdt de Kleineondernemersregeling (KOR) in (en wat kun je ermee)?
 4. De voor- en nadelen van een telefoon van de zaak

Als je in aanmerking wilt komen voor bovenstaande en andere bekende aftrekposten voor ondernemers, moet je voldoen aan het urencriterium.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.