De zelfstandigenaftrek in 2016: zo zit dat - home

De zelfstandigenaftrek in 2016: zo zit dat

Ondernemers kunnen meestal gebruikmaken van fiscale aftrekposten. Een van de bekendste voordelen is toch wel de zelfstandigenaftrek. Als je zakelijk gezien aan de gestelde voorwaarden voldoet, mag je deze fiscale aftrekpost toepassen op jouw belastingaangifte. Aan welke eisen moet je voldoen? En wat verandert er op dit gebied in 2016? Dat lees je in deze checklist. 

1. Wat is de zelfstandigenaftrek?

Wanneer je gebruik mag maken van de zelfstandigenaftrek, valt de belastbare winst lager uit. Dat houdt in dat je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. Niet voor niets staat de zelfstandigenaftrek onder ondernemers bekend als een aftrekpost die je niet wilt missen. Je mag namelijk een vast bedrag van 7.280 euro aftrekken op het moment dat je aangifte voor de inkomstenbelasting gaat doen. 

Voor ondernemers die aan het begin van het kalenderjaar 65 jaar of ouder waren zit trouwens nog een addertje onder het gras. Deze groep ondernemers heeft namelijk recht op minder belastingvoordeel en mag in principe slechts vijftig procent aftrekken van de zelfstandigenaftrek. 

2. Mag ik altijd 7.280 euro aftrekken? 

Helaas, zo makkelijk zit het dan ook weer niet in elkaar. Tot 2012 ging het er nog anders aan toe bij de zelfstandigenaftrek. Toen hing het voordeel af van de hoeveelheid winst die je had gemaakt. Tegenwoordig kun je een vast voordeel van 7.280 euro aftrekken van de belastingaangifte. Maar hoe dit exact uitpakt op jouw belastbaar inkomen, hangt weer geheel af van jouw persoonlijke situatie. 

De aftrek mag namelijk nooit hoger zijn dan de winst die je hebt gemaakt. Met winst bedoelen we in dit geval: de opbrengst voordat je de verschillende soorten ondernemersaftrek eraf hebt gehaald. Het kan dus gebeuren dat het bedrag dat je op jouw aangifte in mindering mag brengen lager uitvalt dan de 'standaard' 7.280 euro.

Goed om te onthouden: indien jouw onderneming onvoldoende winst heeft gemaakt om de volledige zelfstandigenaftrek te kunnen toepassen, mag je het restant 'bewaren' en later alsnog gebruiken. Je hebt de volgende negen jaar nog tijd om die voorheen ongebruikte korting alsnog in te zetten. Maar let op: de winst moet in die periode dan wel hoger zijn dan de zelfstandigenaftrek in die jaren.

Hoe hoog de zelfstandigenaftrek precies uitvalt kan dus per persoon en situatie aanzienlijk verschillen. Maar dát de zelfstandigenaftrek ondernemers financieel voordeel oplevert, is zeker. Dus als je gebruik mag maken van dit fiscale voordeel, is het wel zo verstandig om dit te doen. 

3. Wanneer mag ik gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek? 

Voor de zelfstandigenaftrek moet je aan twee belangrijke eisen voldoen. Ten eerste moet je voor de inkomstenbelasting door de fiscus worden gezien als ondernemer. Hiervoor gelden enkele voorwaarden. Zo moet je onder andere kunnen aantonen dat je hoofdzakelijk zelfstandig opereert (lees: jij bepaalt zelf waar en wanneer je een opdracht uitvoert) en voor meerdere opdrachtgevers werken.

Daarnaast moet je voldoen aan het zogeheten urencriterium. Dat betekent dat je minimaal 1.225 uur hebt gewerkt aan je bedrijf. Voor deze ondergrens maakt het trouwens niet uit of je aan het begin, halverwege of aan het einde van een kalenderjaar bent gestart met ondernemen. 

Met andere woorden: ook als jouw bedrijf in oktober is opgericht, moet je in de meeste gevallen ten minste 1.225 uur werken om voor dat jaar in aanmerking te komen voor fiscaal voordeel. In dit artikel lees je alles over het fiscale urencriterium

Uitzondering op de regel zijn zwangere vrouwen. Voor zwangerschapsverlof geldt namelijk dat je zestien weken lang de niet-gewerkte uren mag meetellen voor het urencriterium.  

Alle gewerkte uren tellen in principe mee, tenzij er ook uren bij zijn die je wel beschikbaar had gesteld voor je bedrijf, maar die je uiteindelijk niet hebt gewerkt. Bijvoorbeeld wanneer klanten kunnen bellen van 9 tot 5. Als je die uren fulltime aan de telefoon zit, tellen ze wel mee. 

Maar als je alleen 'voor het geval dat' thuis een mobiele telefoon bij de hand hebt en je ondertussen het huishouden doet, gaat die vlieger niet op. Om het nog iets ingewikkelder te maken: de tijd die je werkt wanneer je telefoon daadwerkelijk gaat, telt wél mee.

Houd er rekening mee dat bovenstaande regels niet gelden voor samenwerkingsverbanden. Daarvoor heeft de Belastingdienst enkele specifieke regels opgesteld. 

4. Gaat de zelfstandigenaftrek in 2016 omlaag?

De afgelopen jaren heeft het kabinet meerdere keren gesproken over het verlagen dan wel niet afschaffen van de zelfstandigenaftrek. Dat gebeurde zowel in 2014 als in 2015. Beide keren werd op Prinsjesdag bekendgemaakt dat het fiscale voordeel voor ondernemers vooralsnog in dezelfde vorm blijft bestaan. Dus ook in 2016 is dit bedrag wederom vastgesteld op 7.280 euro. 

5. De startersaftrek, wat moet ik daar nog van weten?

De startersaftrek is simpelweg een verhoging van de ondernemersaftrek, waarvan je als startende ondernemer gebruik kunt maken. Je hebt overigens alleen recht op startersaftrek wanneer je aan de volgende drie voorwaarden voldoet: 

  1. In hetzelfde jaar heb je ook recht gehad op de zelfstandigenaftrek.
  2. In de afgelopen vijf jaar was je minimaal één jaar geen ondernemer.
  3. Je hebt de afgelopen vijf jaren niet meer dan twee keer gebruikgemaakt van de zelfstandigenaftrek.

Meer informatie over de startersaftrek vind je op de website van de Belastingdienst. Ben je jouw bedrijf gestart vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering? Dan kom je misschien voor nog meer voordeel in aanmerking bij de belastingaangifte.

Tips van de redactie

Alles over de inkomstenbelasting voor ondernemers
Boekhouder of accountant: wanneer relevant?
Checklist: alles over de btw-aangifte
Dit zijn de belangrijkste aftrekposten voor ZZP'ers
Dit moet je weten over voorbelasting

Gepubliceerd op:
26-05-2016

Wat vind je van dit artikel?

x3
x6

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Aftrekposten

Voor (startende) ondernemers gelden enkele interessante aftrekposten voor de belasting. Van de zelfstandigen- en startersaftrek heb je misschien vast al eens gehoord, maar er zijn meer fiscale overheidsregelingen waarmee jij jouw startup net dat ene zetje kunt geven om uit te groeien tot een onderneming van formaat.

Hieronder vind je meer informatie over de huidige aftrekposten van de Belastingdienst en kom je erachter wanneer jij hiervoor in aanmerking kunt komen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  1. De zelfstandigen- startersaftrek: zo zit dat
  2. De MKB-winstvrijstelling voor startende ondernemers
  3. Wat houdt de Kleineondernemersregeling (KOR) in (en wat kun je ermee)?
  4. De voor- en nadelen van een telefoon van de zaak

Als je in aanmerking wilt komen voor bovenstaande en andere bekende aftrekposten voor ondernemers, moet je voldoen aan het urencriterium.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.653 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.