Een fiets van de zaak: zo regel je het

Bijgewerkt op 15 december 2021
8 min  leestijd
58.062
Image
Fiets van de zaak

De fiets van de zaak wordt steeds populairder. Met de opkomst van de elektrische fiets heb je als zzp’er een goedkoop alternatief voor de auto. Hoe werkt dat fiscaal?

Als je een (elektrische) fiets wilt gebruiken voor je woon-werkverkeer, heb je twee opties:

 • Een fiets aanschaffen als privévermogen
 • Een fiets als bedrijfsvermogen beschouwen

Hieronder zetten we de fiscale gevolgen van beide opties voor een fiets van de zaak uiteen.

Fiets als privé-aanschaf

Als je de fiets als een privé-aanschaf beschouwt, heb je geen recht op afschrijving of fiscale aftrek van de aanschafkosten. Voor iedere kilometer die je fietst voor zakelijke doeleinden, mag je wél € 0,19 als beroepskosten opvoeren en van je winst aftrekken.

Is de fiets een privé-aankoop? Dan mag je voor iedere kilometer die je zakelijk fietst € 0,19 aftrekken 

Dit kan bijvoorbeeld een ritje naar het pand van je opdrachtgever zijn, naar het station of naar een klant in de buurt. Deze fietsritten vallen bij de fiscus onder de regeling gebruik privévervoermiddel, zoals ook een auto of een brommer.

Geen overige kosten aftrekken

Let op: je mag geen andere kosten zoals verzekering, tol, parkeren of een abonnement voor een betaalde fietsenstalling van jouw winst aftrekken. Al deze bedragen zitten verwerkt in de € 0,19 per kilometer.

Fiets van de zaak

Je kunt de fiets ook tot je bedrijfsvermogen rekenen. Dit mag pas wanneer 10% van je gefietste kilometers zakelijk zijn. Sinds 1 januari 2020 hoef je geen correctie voor privégebruik meer uit te rekenen door middel van rittenregistratie.

Je krijgt nu te maken met bijtelling, net als bij een auto van de zaak. Dit is 7% van de consumentenprijs van de fiets (inclusief btw). 

Fiets zakelijk leasen

Je kunt een fiets van de zaak kopen, maar je kunt ook een fiets zakelijk leasen. Dit werkt hetzelfde als bij het leasen van een zakelijke auto.

Een leasefiets hoort niet bij het vermogen van jouw onderneming en staat dus niet op de balans. Je betaalt iedere maand een vast bedrag aan de leasemaatschappij voor het gebruik van de fiets, onderhoud en verzekering. 

Evenals bij de zakelijke aanschaf heb je te maken met 7% bijtelling. Als je een fiets least, hoef je niet aan de eis van 10% van de zakelijke kilometers te voldoen. De fiets hoort immers niet tot je bedrijfsvermogen.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

Fiets fiscaal aftrekken

Wanneer je als zzp 'er een fiets van de zaak koopt, kun je deze fiscaal aftrekken van jouw winst. Wanneer de fiets duurder is dan € 450, komt de fiets op de balans te staan als vermogen van je onderneming.

Zakelijke verzekering

Alle kosten die je maakt voor je zakelijke fiets mag je ook aftrekken van de winst. Dit geldt voor reparaties, onderhoud en verzekering. Vergeet niet een zakelijke verzekering voor je fiets af te sluiten: je kunt verschillende opties kiezen: alleen diefstal, maar ook schade en zelfs all-in, inclusief pechhulp.

Koop je de fiets zakelijk? Dan mag je de aanschaf aftrekken van de winst 

Je kunt hem dan dus ook afschrijven. Als het totaalbedrag van je investeringen dat boekjaar meer is dan € 2.400, dan kom je ook in aanmerking voor een extra investeringsaftrek van 28%.

Fiets van de zaak: investeringsaftrek

De investeringsaftrek is een regeling waarbij de ondernemer een bepaald bedrag kan aftrekken van de winst wanneer hij in bedrijfsmiddelen heeft geïnvesteerd. Er zijn drie soorten investeringsaftrek:

 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
 • Energie-investeringsaftrek
 • Milieu-investeringsaftrek en VAMIL

Als zzp'er zul je in de meeste gevallen te maken krijgen met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, omdat deze aftrekpost betrekking heeft op het investeren in bedrijfsmiddelen.

Deze investeringsaftrek staat los van de mogelijkheid tot het afschrijven van bedrijfsmiddelen.

Iedere ondernemer kan hier in principe gebruik van maken, al is er uiteraard wel een aantal voorwaarden aan verbonden. 

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Om voor deze aftrek in aanmerking te komen, moet ieder aan te schaffen bedrijfsmiddel minimaal € 450 (excl. btw) bedragen. Koop je een bedrijfsmiddel voor minder dan € 450? Dan mag je, zoals hierboven al genoemd, deze kosten van de investering in een keer volledig aftrekken van de winst, dit staat verder los van de investeringsaftrek.

De investeringsaftrek en afschrijving gelden alleen voor het deel dat je bedrijfsmatig gebruikt: als je de fiets voor 80% zakelijk gebruikt, is het investeringsbedrag dus 80% van de aanschafprijs (excl. btw).

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en VAMIL

De milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) zijn twee regelingen die door ondernemers vaak worden gecombineerd. Beide aftrekposten worden gebruikt voor investeringen in bedrijfsmiddelen die op de Milieulijst staan. 

Een elektrische fiets staat op de Milieulijst en als je deze aanschaft kom je dus in aanmerking voor de MIA en VAMIL. 

VA­MIL

Het percentage wat je versneld mag afschrijven bij de VAMIL kan oplopen tot 75% van de aanschafwaarde van je fiets.

Mi­li­eu-in­ves­te­rings­af­trek (MIA)

De Milieu-investeringsaftrek kent drie categorieën.  De elektrische fiets valt in categorie 3 en dat betekent dat je nog eens 13,5% mag aftrekken.

Milieu-investering

Milieu-investeringsaftrek

Categorie 1

36%

Categorie 2

27%

Categorie 3

13,5%

Btw terugvragen bij fiets van de zaak

Als jij btw-plichtig bent, mag je ook btw terugvragen over zakelijke uitgaven. Wanneer je de fiets op naam van de zaak hebt gekocht, is dit een zakelijke uitgave en kun je dus de betaalde btw terugvragen.

Let op: ook hier geldt dit alleen voor het deel dat je zakelijk gebruikt. Als jij de fiets voor 80% zakelijk gebruikt, mag je dus 80% van de betaalde btw terugvragen.

Voor- en nadelen fiets van de zaak

Hieronder zetten we de voor- en nadelen van de fiets van de zaak op een rij. Zoals je ziet, heeft een fiets van de zaak meer voordelen dan nadelen.

Voordelen

 • Alle kosten zijn fiscaal aftrekbaar: van de aanschaf en verzekering tot reparatie
 • Als je btw-plichtig bent, mag je de btw terugvragen
 • Afschrijven via de investeringsaftrek en de MIA en de Vamil

Nadelen fiets van de zaak

 • Bijtelling van 7% van de consumentenprijs (incl. btw)

Fietsplan als ondernemer

Als werkgever kun je een fietsplan aan je werknemers aanbieden. Het fietsplan valt binnen de werkkostenregeling, zolang de vergoeding voor de fiets van de zaak in de vrije ruimte paste.

Veel ondernemers gebruiken deze vrije ruimte voor andere vergoedingen, zoals het kerstpakket, bedrijfsuitjes of voor sporten. Als werkgever kun je de fiets als secundaire arbeidsvoorwaarde aanwijzen, zodat werknemers toch via de werkkostenregeling van de fiscale voordelen van een fiets kunnen profiteren.

Fiets privé of zakelijk aanschaffen?

Of je de aanschaf van een fiets van je privé- of bedrijfsvermogen wil doen, is per situatie verschillend. Dit hangt vooral af van het aantal kilometers dat je rijdt en de kosten van de fiets. 

Wie een dure fiets koopt en weinig rijdt, kan de fiets beter als bedrijfsvermogen beschouwen en gebruikmaken van de investeringsaftrek.

Soms privéfiets voordeliger

Omdat een fiets doorgaans langer meegaat dan een jaar, en een duurzaam vervoersmiddel is, kan het verstandig zijn om jouw fiets onder het privévermogen te scharen.

Je mag voor iedere gereden kilometer € 0,19 aftrekken van je winst en als een fiets bijvoorbeeld vijf jaar meegaat, kan deze vergoeding best wel eens hoger uitvallen dan het totale bedrag aan afschrijvingen en fiscale aftrekposten van de fiets. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Fiets van de zaak: de meest gestelde vragen

 • Kan ik een fiets op naam van de zaak kopen?
  Je kunt als zzp'er een fiets van de zaak kopen. Deze zakelijke fiets behoort tot je bedrijfsvermogen wanneer 10% van je gefietste kilometers zakelijk zijn. Je komt dan ook in aanmerking voor alle aftrekposten die bij een zakelijke aankoop horen en je kunt de btw van de fiets in mindering brengen bij je aangifte omzetbelasting.
 • Wat is het voordeel van een fiets van de zaak?
  De voordelen van een fiets van de zaak zijn dat alle kosten fiscaal aftrekbaar zijn: van de aanschaf en verzekering tot reparatie. Als je btw-plichtig bent, mag je de btw terugvragen en je mag gebruikmaken van de investeringsaftrek, de MIA en de Vamil voor het afschrijven van de fiets.
 • Hoe zit het met de bijtelling en de fiets van de zaak?
  Als je een fiets van de zaak koopt krijg je te maken met bijtelling, net als bij een auto van de zaak. De bijtelling bedraagt  7% van de consumentenprijs van de fiets (inclusief btw). Je hoeft dan verder geen rittenregistratie meer bij te houden of je zakelijk of privé fietst.
 • Btw en fiets van de zaak, hoe werkt dat?
  Als je een fiets van de zaak koopt, zijn dit zakelijke kosten. Als je btw-plichtig bent mag je dus ook btw terugvragen over zakelijke uitgaven. Dit geldt dit alleen voor het deel dat je zakelijk gebruikt. Als jij de fiets voor 80% zakelijk gebruikt, mag je dus 80% van de betaalde btw terugvragen.

Lees ook

Btw terugvragen: hoe zit dat?
Zelfstandigenaftrek en startersaftrek: zo zit dat
Zakelijk rijden: hoe zit dat fiscaal?

Meer over financieren en investeren

Meer over financieren en investeren