Fiets van de zaak

Een fiets van de zaak: zo regel je het

Met de opkomst van de elektrische fiets wordt het voor ZZP’ers steeds aantrekkelijker om de fiets ook zakelijk te gebruiken. Het is een goedkoop alternatief voor de auto en het is nog gezond ook. Wat zijn de voor- en nadelen van een fiets van de zaak voor ondernemers en hoe werkt dit fiscaal?

ZZP’ers en ondernemers die een (elektrische) fiets in plaats van een auto voor hun woon-werkverkeer willen gebruiken hebben twee opties: ze kunnen de aanschaf van de fiets als privévermogen of als bedrijfsvermogen beschouwen. Hieronder zetten we de fiscale gevolgen van beide opties uiteen.

Fiets als privé-aanschaf

Als je de fiets als een privé-aanschaf beschouwt, heb je geen recht op afschrijving of fiscale aftrek van de aanschafkosten. Voor iedere kilometer die je fietst voor zakelijke doeleinden mag je wél €0,19 als beroepskosten opvoeren en van je winst aftrekken. Dit kan bijvoorbeeld een ritje naar het pand van jouw opdrachtgever zijn, naar het station of naar een klant in de buurt. 

Deze fietsritten vallen bij de fiscus onder de regeling Gebruik privévervoermiddel, zoals een auto, brommer of fiets. Let op: je mag geen andere kosten zoals brandstof, verzekering, tol, parkeren of een abonnement voor een betaalde fietsenstalling van jouw winst aftrekken. Al deze bedragen zitten verwerkt in de €0,19 per kilometer.

Fiets van de zaak

Je kunt de fiets ook tot je bedrijfsvermogen rekenen, maar dit mag pas wanneer 10 procent van je gefietste kilometers zakelijk is. Dit moet je kunnen aantonen aan de hand van een logboek of rittenschema, net zoals je dat bij je zakelijke autoritten doet. Om geen discussie met de fiscus te krijgen, is het altijd verstandig om een iets ruimere marge aan te houden, ga daarom uit van 15 tot 20 procent zakelijk gebruik van je fiets.

Aftrekpost
Als je aan deze voorwaarde denkt te voldoen, kun je als ZZP'er een fiets van de zaak kopen en deze fiscaal aftrekken van jouw winst. Wanneer de fiets duurder is dan €450 komt de fiets op de balans te staan als vermogen van jouw onderneming. Je kunt hem dan dus ook afschrijven en als het totaalbedrag van je investeringen dat boekjaar meer is dan €2300 kom je ook in aanmerking voor een extra investeringsaftrek van 28 procent.

Investeringsaftrek
De investeringsaftrek is een regeling waarbij de ondernemer een bepaald bedrag kan aftrekken van de winst wanneer hij in bedrijfsmiddelen heeft geïnvesteerd. Deze investeringsaftrek staat los van de mogelijkheid tot het afschrijven van bedrijfsmiddelen en is daarmee een extra stimulans om te investeren.

Als ZZP'er zul je in de meeste gevallen te maken krijgen met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek omdat deze aftrekpost betrekking heeft op het investeren in bedrijfsmiddelen. Iedere ondernemer kan hier in principe gebruik van maken, al is er uiteraard wel een aantal voorwaarden aan verbonden. 

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
Om hiervoor in aanmerking te komen moet ieder aan te schaffen bedrijfsmiddel minimaal €450 (excl. btw) bedragen. Koop je een bedrijfsmiddel voor minder dan €450? Dan mag je, zoals hierboven al genoemd, deze kosten van de investering in een keer volledig aftrekken van de winst, dit staat verder los van de investeringsaftrek.

Let op: de investeringsaftrek en afschrijving gelden alleen voor het deel dat je bedrijfsmatig gebruikt: als je de fiets voor 80 procent zakelijk gebruikt, is het investeringsbedrag dus 80 procent van de aanschafprijs (excl. btw).

Btw
Als jij btw-plichtig bent, mag je ook btw terugvragen over zakelijke uitgaven. Wanneer je de fiets op naam van de zaak hebt gekocht, is dit een zakelijke uitgave en kun je dus de betaalde btw terugvragen. Let op: ook hier geldt dit alleen voor het deel dat je zakelijk gebruikt. Als jij de fiets voor 80 procent zakelijk gebruikt, mag je dus 80 procent van de betaalde btw terugvragen.

Fiets privé of zakelijk aanschaffen?

Of je de aanschaf van een fiets van je privé- of bedrijfsvermogen wil doen, is per situatie verschillend. Dit hangt vooral af van het aantal kilometers dat je rijdt en de kosten van de fiets. 

Wie een dure fiets koopt en weinig rijdt, kan de fiets beter als bedrijfsvermogen beschouwen en gebruik maken van de investeringsaftrek.

Omdat een fiets doorgaans langer meegaat dan een jaar, en een duurzaam vervoersmiddel is, kan het verstandig zijn om jouw fiets onder het privévermogen te scharen.

Je mag voor iedere gereden kilometer 19 eurocent aftrekken van je winst en als een fiets bijvoorbeeld vijf jaar meegaat, kan deze vergoeding best wel eens hoger uitvallen dan het totale bedrag aan afschrijvingen en fiscale aftrekposten van de fiets. 

Lees ook

Bedrijfsmiddelen fiscaal afschrijven: zo zit dat
Btw terugvragen: hoe zit dat?
Zelfstandigenaftrek en startersaftrek: zo zit dat
Alles over de investeringsaftrek
Zakelijk rijden: hoe zit dat fiscaal?

Gepubliceerd op:
27-12-2016

Wat vind je van dit artikel?

x8
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Aftrekposten

Voor (startende) ondernemers gelden enkele interessante aftrekposten voor de belasting. Van de zelfstandigen- en startersaftrek heb je misschien vast al eens gehoord, maar er zijn meer fiscale overheidsregelingen waarmee jij jouw startup net dat ene zetje kunt geven om uit te groeien tot een onderneming van formaat.

Hieronder vind je meer informatie over de huidige aftrekposten van de Belastingdienst en kom je erachter wanneer jij hiervoor in aanmerking kunt komen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  1. De zelfstandigen- startersaftrek: zo zit dat
  2. De MKB-winstvrijstelling voor startende ondernemers
  3. Wat houdt de Kleineondernemersregeling (KOR) in (en wat kun je ermee)?
  4. De voor- en nadelen van een telefoon van de zaak

Als je in aanmerking wilt komen voor bovenstaande en andere bekende aftrekposten voor ondernemers, moet je voldoen aan het urencriterium.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.455 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.