Zakelijk bellen voor ondernemers: zo werkt de telefoon van de zaak

Een telefoon van de zaak: hoe werkt dat?

Voor zelfstandige ondernemers zijn zakelijke telefoongesprekken meestal fiscaal aftrekbaar. Welke voorwaarden stelt de Belastingdienst bij een telefoon van de zaak?

Wat is een telefoon van de zaak?

De telefoon van de zaak heb je in twee vormen:

 • Een mobiele telefoon/smartphone die jij als ondernemer gebruikt.
 • Een mobiele telefoon/smartphone die je ter beschikking stelt aan je personeel. Als je de telefoon door een werknemer wilt laten gebruiken, blijf jij de eigenaar van het toestel. Het gaat hierbij trouwens niet alleen om mobiele telefoons, ook laptops en tablets tellen mee.

Zakelijk bellen: wanneer aftrekbaar?

Beide vormen zijn onbelast. De kosten van een telefoon van de zaak zijn aftrekbaar van de winst. Dit geldt zowel voor de abonnementskosten als de gesprekskosten en het dataverbruik. Daarnaast mag je de btw verrekenen bij de aangifte omzetbelasting.

Dit geldt dus ook voor de kosten die een medewerker maakt. Zorg er wel voor dat de telefoon op naam van je bedrijf staat. Als hij op naam van je medewerker staat, moet je nog 21% btw betalen.

Telefoon van de zaak: zakelijk of privé?

Als je een sim-onlyabonnement hebt en een nieuwe zakelijke mobiele telefoon koopt, mag je dit ook opgeven als aftrekpost . Houd voor het toestel de actuele marktwaarde aan. Een mobiele telefoon voor privégebruik is uiteraard niet aftrekbaar. 

Of de telefoonkosten worden afgeboekt van een zakelijke rekening of van een privérekening, maakt voor de Belastingdienst niet uit. Het helpt je wel overzicht te houden. Je kunt deze investering aftrekken van zowel de inkomsten- als omzetbelasting.

Vaste telefoon van de zaak

Let op: een vaste telefoonlijn op je huisadres is niet aftrekbaar. Die wordt door de Belastingdienst altijd als privé beschouwd.

Een tweede vaste lijn - voor je kantoor in huis - is wel aftrekbaar, al geldt ook daarvoor: een gesprek met een opdrachtgever telt natuurlijk wel mee. Een telefoontje tussendoor naar je tante om haar een prettige verjaardag te wensen daarentegen weer niet. 

Voordelen zakelijk abonnement

Als je zakelijk abonnementen voor jou en je eventuele medewerkers afsluit, is dit geheel aftrekbaar van zowel de inkomsten- als omzetbelasting. Dat scheelt weer geld, zeker als je veel medewerkers hebt voor wie een telefoon noodzakelijk is voor hun functie.

Veel providers bieden voordelige pakketten aan waarmee je direct voor al je medewerkers een passend abonnement kunt kiezen.

Met een apart zakelijk telefoonabonnement is je administratie meteen een stuk overzichtelijker. Je ziet de abonnementskosten ook meteen exclusief btw.

Zakelijk bellen met privéabonnement

Als privé en zakelijk telefoongebruik gescheiden zijn, is dit overzichtelijk voor de administratie. Het wordt iets ingewikkelder als de telefoonrekening een gemengd karakter heeft. Privé en zakelijk lopen dan door elkaar in een abonnement.

Deze situatie is op de meeste startende ondernemers van toepassing en komt ook in andere situaties voor, zoals bij een internetaansluiting in huis.

Houd hierbij rekening met de volgende regels:

 • De kosten van een privéabonnement van een mobiele telefoon zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting, mits het om zakelijk gebruik gaat
 • Dit geldt ook voor de omzetbelasting van een eenmanszaak

Zakelijke gedeelte bepalen

Als je een telefoonabonnement hebt dat bestaat uit zowel toestel- als verbruikskosten, breng je een evenredig deel van deze abonnementskosten in mindering op je winst.

Er is alleen geen eenduidig recept om het zakelijke deel te bepalen. Je kunt je volledige verbruik tot op de mb en minuut bijhouden door de factuur te specificeren, maar je mag het ook schatten.

Verdeling zakelijk en privé

Een smartphone gebruik je namelijk zowel zakelijk als privé voor telefoneren, appen, mail of als routeplanner. Je bent zelf verantwoordelijk voor deze schatting, de Belastingdienst gaat hierin uit van redelijkheid.

Je moet dit uiteraard wel kunnen verantwoorden als de Belastingdienst achteraf vraagt naar een specificatie van je telefoonabonnement. 

Telefoon op de bedrijfsnaam

Het is een bekend misverstand dat je als zzp’er altijd een zakelijk abonnement voor je mobiele telefoon zou moeten afsluiten. Het is voor een eenmanszaak namelijk niet verplicht om de bedrijfsnaam op de factuur te hebben staan.

In de Wet op de Omzetbelasting staat aangegeven dat de naam en het adres van de ondernemer op de factuur vermeld moeten zijn. Bij een eenmanszaak is de natuurlijke persoon altijd eigenaar en ondernemer, ongeacht hoe de zzp'er zijn onderneming noemt.

Meer administratie

Het abonnement kan dus gewoon op jouw privénaam worden afgesloten, met als tegenrekening jouw privérekening.

Let op! Dit levert wel wat meer administratieve rompslomp op, omdat je in jouw boekhouding het zakelijke gebruik (en dat wisselt natuurlijk steeds) moet inschatten.

Werkkostenregeling

De verstrekking van een telefoon van de zaak is sinds de invoering van de werkkostenregeling (WKR) een stuk eenvoudiger geworden. Dit is een fiscale regeling voor werkgevers die vergoedingen en verstrekkingen aan personeel regelt. Als werkgever heb je hiervoor in 2019 een vrije ruimte van 1,2% van het totale fiscale loon beschikbaar. 

Let op: in 2020 verandert de werkkostenregeling. De vrije ruimte bedraagt dan 1,7% tot een loonsom van € 400.000 en 1,2% boven de € 400.000.

 Lees meer over de werkkostenregeling

 

Over het bedrag dat binnen de vrije ruimte valt, betaal je geen loonbelasting. Over de vergoedingen is geen premie volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen of inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) verschuldigd. Voorbeelden hiervan zijn het fietsenplan of een fitnessabonnement.

Regels werkkostenregeling

Het aanwijzen van eventuele vergoedingen of terbeschikkingstellingen mag niet teveel afwijken van de norm. Daarnaast wordt het rentevoordeel van personeelsleningen voor de eigen woning belast.

Noodzakelijkheidscriterium

Voor het gebruik van gereedschappen, computers en mobiele communicatiemiddelen geldt tegenwoordig het noodzakelijkheidscriterium.

Als jouw werknemer deze apparatuur nodig heeft om zijn werk te doen, kun je deze nu verstrekken zonder fiscaal rekening te hoeven houden met het voordeel dat de werknemer eventueel privé zou genieten.

Specificeren als werknemer

Je hoeft als werknemer dus achteraf geen gebruik te specificeren om onderscheid te maken tussen werk en privé én de werknemer mag het apparaat nu dus ook mee naar huis nemen. 

De Belastingdienst neemt een dagbladjournalist als voorbeeld. Die heeft een mobiele telefoon en laptop nodig om zijn werk uit te voeren. Of hij zijn privémail checkt, is door de nieuwe werkkostenregeling niet meer relevant.

Wat is noodzakelijk volgens de Belastingdienst?

Het gaat erom dat de werkgever voor de Belastingdienst aannemelijk maakt dat de werknemer ook daadwerkelijk deze apparatuur nodig heeft. Noodzakelijk betekent volgens de Belastingdienst dat de werknemer zonder de apparatuur zijn dienstbetrekking niet goed kan uitoefenen. De mate van gebruik is daarbij niet doorslaggevend.

Is een tablet ook fiscaal aftrekbaar?

Het antwoord op die vraag is ja. De Belastingdienst verstaat onder computers en mobiele communicatiemiddelen onder meer desktops, laptops, tablets, mobiele telefoons en smartphones.

Dit is een groot verschil met vroeger, toen tablets nog niet volledig waren ingeburgerd en de fiscus aan de hand van het formaat van de beeldschermen bepaalde of een apparaat een communicatiemiddel of computer was.

Tips van de redactie

Checklist: auto leasen voor zzp'ers
Werk-privébalans voor startende ondernemers

Bijgewerkt op: 10-01-2020

Wat vind je van dit artikel?

x125
x13

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Aftrekposten

Voor (startende) ondernemers gelden enkele interessante aftrekposten voor de belasting. Van de zelfstandigen- en startersaftrek heb je misschien vast al eens gehoord, maar er zijn meer fiscale overheidsregelingen waarmee jij jouw startup net dat ene zetje kunt geven om uit te groeien tot een onderneming van formaat.

Hieronder vind je meer informatie over de huidige aftrekposten van de Belastingdienst en kom je erachter wanneer jij hiervoor in aanmerking kunt komen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

 1. De zelfstandigen- startersaftrek: zo zit dat
 2. De MKB-winstvrijstelling voor startende ondernemers
 3. Wat houdt de Kleineondernemersregeling (KOR) in (en wat kun je ermee)?
 4. De voor- en nadelen van een telefoon van de zaak

Als je in aanmerking wilt komen voor bovenstaande en andere bekende aftrekposten voor ondernemers, moet je voldoen aan het urencriterium.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.799 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.