Kleineondernemersregeling

Kleine ondernemersregeling vanaf 2020: dit is er veranderd

De kleine ondernemersregeling (KOR) is op de schop gegaan. Sinds 1 januari 2020 wordt de vrijstelling van de btw bepaald op basis van omzet in plaats van te betalen btw. Dit zijn de gevolgen voor zzp'ers.

Wat is de kleine ondernemersregeling (KOR)?

De kleine ondernemersregeling (KOR) is in het leven geroepen om kleine ondernemers tegemoet te komen. Als je aan de voorwaarden voldoet, hoef je minder of geen btw af te dragen. Je vermeldt dan geen btw meer op je facturen. In sommige gevallen hoef je zelfs geen aangifte omzetbelasting meer te doen.

Nieuwe KOR sinds 2020: regels

Sinds 2020 gelden nieuwe voorwaarden. Als je hieraan voldoet, kun je je bedrijf aanmelden voor de KOR:

 • Je bent ondernemer voor de btw. Je bent btw-ondernemer als je zelfstandig een beroep of bedrijf uitoefent 
 • Je bedrijf is in Nederland gevestigd, of je hebt hier een vaste inrichting
 • Je hebt een maximale omzet van € 20.000 per kalenderjaar 
 • Let op: je mag geen btw aftrekken als je gebruik maakt van de nieuwe kleine ondernemersregeling

Alle ondernemers kunnen hieraan meedoen. Of je bedrijf een rechtspersoon is of niet, maakt bij de nieuwe kleine ondernemersregeling niet meer uit.

Aanmelden nieuwe KOR

Wil je graag gebruikmaken van de kleine ondernemersregeling? Dan moet je je aanmelden via een online formulier. Je ontvangt dan binnen zes weken bericht.

Doe dit vóór 20 november als je op 1 januari van het nieuwe jaar deel nemen aan de nieuwe KOR. Wil je je afmelden? Dat kan via een ander formulier.

Kleine ondernemersregeling: 3 jaar

In principe maak je minstens drie jaar lang gebruik van de kleine ondernemersregeling, tenzij je een kalenderjaar meer dan € 20.000 aan omzet draait. Dit moet je direct doorgeven.

Je kunt niet tussentijds stoppen. Ook niet als als je een grote investering wilt doen en dus de btw wilt kunnen aftrekken.

Omzet schatten

Als je je aanmeldt voor de nieuwe KOR, word je gevraagd een schatting te maken van je omzet. Dit kan als starter best lastig zijn.

Waarschijnlijk heb je een aanlooptijd nodig voor je echt omzet begint te maken. 

Houd er ook rekening mee dat de Belastingdienst vraagt om de omzet per kalenderjaar. Als je in september begint, telt dus alleen de omzet van september tot en met december.

Ik maakte gebruik van de oude KOR, wat nu?

Als je voor 2020 al gebruikmaakte van de KOR, heb je niet meer automatisch recht op btw-vrijstelling of vermindering. Om toch gebruik te kunnen maken van de voordelen, moet je je bedrijf aanmelden voor de nieuwe KOR.

Toch meedoen met de KOR

Het kan zijn dat je in de oude regeling geen recht hebt op de kleine ondernemersregeling, maar in de nieuwe wel. Als je voor alle omzet 21% btw zou moeten betalen, kom je met de nieuwe omzetgrens van € 20.000 op € 4.200 aan btw. Dit is een stuk hoger dan de oude btw-grens van € 1.883.

Regels KOR tot 2020

De regels om in aanmerking te komen voor de kleineondernemersregeling zijn dus veranderd. Hoe werkte de KOR hiervoor? In 2019 golden nog deze regels:

 1. Na aftrek van de voorbelasting hoef je op jaarbasis minder dan € 1.883 te betalen aan de Belastingdienst
 2. Jouw bedrijf is geen rechtspersoon (een bv of nv is dit bijvoorbeeld wel). Je hebt dus een eenmanszaak of een officieel samenwerkingsverband van natuurlijke personen, zoals een maatschap of vennootschap onder firma
 3. Je onderneming is gevestigd in Nederland
 4. Je administratie is op orde wat betreft de btw, of je hebt op tijd een ontheffing aangevraagd

Bijgewerkt op: 21-01-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Aftrekposten

Voor (startende) ondernemers gelden enkele interessante aftrekposten voor de belasting. Van de zelfstandigen- en startersaftrek heb je misschien vast al eens gehoord, maar er zijn meer fiscale overheidsregelingen waarmee jij jouw startup net dat ene zetje kunt geven om uit te groeien tot een onderneming van formaat.

Hieronder vind je meer informatie over de huidige aftrekposten van de Belastingdienst en kom je erachter wanneer jij hiervoor in aanmerking kunt komen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

 1. De zelfstandigen- startersaftrek: zo zit dat
 2. De MKB-winstvrijstelling voor startende ondernemers
 3. Wat houdt de Kleineondernemersregeling (KOR) in (en wat kun je ermee)?
 4. De voor- en nadelen van een telefoon van de zaak

Als je in aanmerking wilt komen voor bovenstaande en andere bekende aftrekposten voor ondernemers, moet je voldoen aan het urencriterium.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.