Mkb-winstvrijstelling voor startende ondernemers: zo zit dat

Bijgewerkt op 24 maart 2023
6 min  leestijd
127.566
Auteur: marloes-
Tekening van een man die de kralen op een telraam beweegt

De mkb-winstvrijstelling is een aftrekpost voor ondernemers voor de inkomstenbelasting. Je kunt dus ook als zzp'er in aanmerking komen voor de mkb-winstvrijstelling. Wat houdt deze aftrekpost in en hoe kun je deze regeling als startende ondernemer gebruiken?

In dit artikel behandelen we alles dat je als (startende) ondernemer moet weten over de mkb-winstvrijstelling. Ook in 2023 is deze vrijstelling vastgesteld op 14% van de winst, net als in 2021 en 2022. Snel naar een specifiek hoofdstuk? Klik dan op een van onderstaande links:

Wat is de mkb-winstvrijstelling?

De mkb-winstvrijstelling is een wettelijk vastgelegde aftrekpost op de winst van jouw onderneming. Deze vrijstelling is van toepassing op alle ondernemers voor de inkomstenbelasting die winst maken uit hun onderneming, ongeacht het aantal uur dat je in de zaak stopt. 

Je kunt ook als zzp'er mkb-winstvrijstelling krijgen.

Sinds 2010 hoef je voor deze regeling niet meer te voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur. De regeling verlaagt je winst, zodat je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. 

Hoe werkt de mkb-winstvrijstelling?

Dankzij deze vrijstelling mag je 14% van de winst aftrekken, nadat je de winst hebt verminderd met de ondernemersaftrek.

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is ondernemen en winst maken. Het percentage wordt door de Belastingdienst incidenteel aangepast. Je hoeft dit ook niet aan te vragen, deze vrijstelling van 14% van de winst is onderdeel van de belastingaangifte

Wat valt er onder de ondernemersaftrek?

Dit valt allemaal onder de ondernemersaftrek:

Hier lees je meer over de belastingvoordelen voor startende ondernemers

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

Wat is de Fiscale Oudedagsreserve?


Let op: De Fiscale Oudedagsreserve is per 1 januari 2023 afgeschaft. De informatie in dit hoofdstuk heeft betrekking op de situatie vóór de afschaffing. Ondernemers die al gebruikmaakten van de regeling, kunnen over het fiscale jaar 2022 nog een bedrag toevoegen ('doteren'). Een goed alternatief om als ondernemer voor je pensioen te sparen, is het gebruik van lijfrentekapitaal.

De inleg hiervoor is vaak fiscaal aftrekbaar, afhankelijk van de winst en de hoogte van de storting. De uitkering wordt pas belast ten tijde van de uitkering van het kapitaal. Meer informatie over dit onderwerp lees je in dit artikel over de FOR.


Als je pensioen wilt opbouwen en daarbij liever geen geld wilt onttrekken aan de onderneming, kun je ervoor kiezen om een deel van de winst te reserveren voor een fiscale oudedagsreserve (FOR).

Het vormen van een oudedagsreserve betekent niet dat je daadwerkelijk geld bespaart. Deze regeling geeft alleen uitstel van belastingheffing over dat specifieke deel van de winst. Op korte termijn levert je dat belastingvoordeel op. Houd er wel rekening mee dat wanneer je met pensioen gaat, je alsnog geld verschuldigd bent aan de fiscus.

Let op: Om gebruik te maken van de FOR moet je een eenmanszaak, vof, maatschap of cv hebben.

Wat gebeurt er met de mkb-winstvrijstelling als mijn onderneming verlies lijdt?

De vrijstelling levert je het voordeel op dat je over 14% van de gemaakte winst geen belasting hoeft te betalen. Het voordeel is dus dat je minder belasting hoeft te betalen.

Als je daarentegen verlies maakt, pakt deze vrijstelling juist nadelig uit. Als jouw onderneming verlies lijdt, verkleint de vrijstelling het fiscale verlies.

Belangrijk: maximum aan aftrekposten in 2023

Speciaal voor hoge inkomens bestaat er een maximum aan aftrekposten. Is je inkomen in 2023 hoger dan € 73.031? Dan geldt dit jaar een maximaal aftrektarief van 36,93%. Dat is een wijziging ten opzichte van vorig jaar.

In 2022 gold namelijk nog een maximaal aftrektarief van 40% voor inkomens vanaf € 69.398. De vrijstelling komt in die gevallen dus onder de 14% te liggen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden.

Hoe bereken je de mkb-winstvrijstelling?

Dit rekenvoorbeeld laat zien hoe je zelf de mkb-winstvrijstelling kunt berekenen. Dit hoef je niet te doen bij je aangifte, dit gaat automatisch.

 • Stel dat je na aftrek van alle gemaakte kosten een winst hebt van € 40.000.
 • Daar trek je eerst de ondernemersaftrek en de toevoeging van de FOR vanaf.
 • De ondernemersaftrek bedraagt € 6.310 (zelfstandigenaftrek 2022) + € 2.123 (startersaftrek 2022) = € 8.793.
 • Je zet € 2.400 opzij voor de Fiscale Oudedagsreserve, waarna je dus een fiscale winst overhoudt van € 28.807.
 • Daar mag je dan dus nog 14% mkb-winstvrijstelling van aftrekken (€ 4.032)
 • De uiteindelijke fiscale winst bedraagt € 24.774.

Kom je er alsnog niet uit? Dan kun je overwegen om een boekhouder of accountant in te huren om jou op administratief gebied te ondersteunen. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

 • Hoe hoog is de mkb-winstvrijstelling in 2023?
  Dmkb-winstvrijstelling in 2023 bedraagt 14% van de winst, net als in 2021 en 2022.
 • Wat is de mkb-winstvrijstelling?
  De mkb-winstvrijstelling is een wettelijk vastgelegde aftrekpost op de winst van jouw onderneming. Deze vrijstelling is van toepassing op alle ondernemers voor de inkomstenbelasting die winst maken uit hun onderneming, ongeacht het aantal uur dat je in de zaak stopt.
 • Moet ik mkb-winstvrijstelling aanvragen?
  Nee, dat is niet nodig. Het enige wat je hoeft te doen, is winst maken met je bedrijf. Je hoeft de mkb-winstvrijstelling dus niet aan te vragen. Deze vrijstelling van 14% van de winst is onderdeel van de belastingaangifte en wordt vanzelf verrekend wanneer je aangifte doet
 • Hoe bereken ik de mkb-winstvrijstelling voor mijn bedrijf?
  Dit rekenvoorbeeld laat zien hoe je zelf de mkb-winstvrijstelling kunt berekenen. Dit hoef je niet te doen bij je aangifte, dit gaat automatisch. Stel dat je na aftrek van alle gemaakte kosten een winst hebt van € 40.000. Daar trek je eerst de ondernemersaftrek en de toevoeging van de FOR vanaf. De ondernemersaftrek bedraagt € 6.670 (zelfstandigenaftrek 2021) + € 2.123 (startersaftrek 2021) = € 8.793. Je zet € 2.400 opzij voor de Fiscale Oudedagsreserve, waarna je dus een fiscale winst overhoudt van € 28.807. Daar mag je dan dus nog 14% mkb-winstvrijstelling van aftrekken (€ 4.032). De uiteindelijke fiscale winst bedraagt daarmee € 24.774.
 •  

Ook interessant voor jou:

De kleineondernemersregeling (KOR): wat is het?
Checklist: alles over de btw-aangifte
Dit zijn de belangrijkste aftrekposten voor zzp'ers

Meer over belasting voor zzp'ers

Meer over belasting voor zzp'ers
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten