Bedrijf starten: wat zijn de kosten?

Mkb-winstvrijstelling voor startende ondernemers: zo zit dat

Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan heb je recht op de mkb-winstvrijstelling. Wat houdt deze aftrekpost in en hoe kun je deze regeling als startende ondernemer gebruiken? Lees in deze checklist alles over de mkb-vrijstelling voor startende ondernemers: zo werkt het.

Wat is de mkb-winstvrijstelling?

De mkb-winstvrijstelling is een wettelijk vastgelegde aftrekpost op de winst van jouw onderneming.  Deze vrijstelling is van toepassing op alle ondernemers voor de inkomstenbelasting die winst maken uit hun onderneming, ongeacht het aantal uur dat ze in de zaak stoppen.

Sinds 2010 hoef je voor deze regeling namelijk niet meer te voldoen aan het urencriterium van 1225 uur. Samengevat: de mkb-winstvrijstelling verlaagt je winst, zodat je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. 

Hoe werkt de mkb-winstvrijstelling?

Dankzij deze vrijstelling mag je een percentage van de winst aftrekken, nadat je de winst hebt verminderd met de ondernemersaftrek en de toevoeging van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR).

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is ondernemen. En winst maken. Het percentage wordt door de Belastingdienst incidenteel aangepast. Voor 2019 is de vrijstelling vastgesteld op 14% van de winst.

Wanneer maak je aanspraak op de vrijstelling?

Je komt in aanmerking voor de mkb-winstvrijstelling nadat je alle aftrekposten en de toevoeging van de FOR van de winst hebt afgetrokken.

Er wordt dus vervolgens nog eens 14% van de winst afgetrokken en over dat deel hoef je geen belasting te betalen. Je hoeft dit verder ook niet aan te vragen, deze vrijstelling is onderdeel van de belastingaangifte

Wat valt er onder de ondernemersaftrek?

Onder de ondernemersaftrek vallen de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid, meewerkaftrek, de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk en de stakingsaftrek. Lees voor een volledig overzicht het artikel: 8 belastingvoordelen voor starters.

Wat is de Fiscale Oudedagsreserve?

Als je pensioen wilt opbouwen en daarbij liever geen geld wilt onttrekken aan de onderneming, kun je ervoor kiezen om een deel van de winst te reserveren voor een fiscale oudedagreserve (FOR). 

Het vormen van een oudedagsreserve betekent overigens niet dat je daadwerkelijk geld opzij zet. Deze regeling geeft slechts uitstel van belastingheffing over dat specifieke deel van de winst.

Op korte termijn levert je dat belastingvoordeel op, maar houd er dan wel rekening mee dat wanneer je met pensioen gaat, je alsnog geld verschuldigd bent aan de fiscus.

Let op: om gebruik te maken van de FOR moet je een eenmanszaak, vof, maatschap of cv hebben. Heb je een bv? Dan kom je niet in aanmerking voor de FOR.

Wat gebeurt er als mijn onderneming verlies lijdt?

De mkb-winstvrijstelling levert je het voordeel op dat je over 14 procent van de gemaakte winst geen belasting hoeft te betalen. Het voordeel is dus dat je minder belasting hoeft te betalen.

Als je daarentegen verlies maakt, pakt deze vrijstelling juist nadelig uit. Als jouw onderneming verlies lijdt, verkleint de mkb-vrijstelling het fiscale verlies.

Hoe bereken je de mkb-winstvrijstelling?

Stel dat je na aftrek van alle gemaakte kosten een winst hebt van 40.000 euro. Daar trek je eerst de ondernemersaftrek en de toevoeging van de FOR vanaf.

De ondernemersaftrek bedraagt 7280 euro (zelfstandigenaftrek) + 2123 euro (startersaftrek) = 9403 euro.

Je zet 2400 euro opzij voor de Fiscale Oudedagsreserve, waarna je dus een fiscale winst overhoudt van 28.197 euro.

Daar mag je dan dus nog 14 procent mkb-winstvrijstelling van aftrekken (3948 euro), waarna de uiteindelijke fiscale winst 24.249 euro bedraagt.

Kom je er alsnog niet uit? Dan kun je overwegen om een boekhouder of accountant in te huren om jou op administratief gebied te ondersteunen. Of neem contact op met de Belastingdienst, bijvoorbeeld via de Belastingtelefoon.

Ook interessant voor jou

Dit moet je weten over voorbelasting
De kleineondernemersregeling (KOR): wat is het?
Checklist: alles over de btw-aangifte
Bedrijfsmiddelen fiscaal afschrijven: zo zit dat
Dit zijn de belangrijkste aftrekposten voor zzp'ers

Bijgewerkt op: 25-01-2019

Wat vind je van dit artikel?

x23
x9

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Als ondernemer heb je fiscale rechten en plichten. Zo moet je in veel gevallen btw afdragen, maar mag je vaak ook btw terugvragen over zakelijke uitgaven. Hoe je dat laatste kunt doen, lees je in deze checklist.

Btw Percentages Varianten
Btw Percentages Varianten

Aftrekposten

Voor (startende) ondernemers gelden enkele interessante aftrekposten voor de belasting. Van de zelfstandigen- en startersaftrek heb je misschien vast al eens gehoord, maar er zijn meer fiscale overheidsregelingen waarmee jij jouw startup net dat ene zetje kunt geven om uit te groeien tot een onderneming van formaat.

Hieronder vind je meer informatie over de huidige aftrekposten van de Belastingdienst en kom je erachter wanneer jij hiervoor in aanmerking kunt komen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

 1. De zelfstandigen- startersaftrek: zo zit dat
 2. De MKB-winstvrijstelling voor startende ondernemers
 3. Wat houdt de Kleineondernemersregeling (KOR) in (en wat kun je ermee)?
 4. De voor- en nadelen van een telefoon van de zaak

Als je in aanmerking wilt komen voor bovenstaande en andere bekende aftrekposten voor ondernemers, moet je voldoen aan het urencriterium.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 2.872 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.