Urencriterium 2021: de meest gestelde vragen

Bijgewerkt op 11 mei 2021
6 min  leestijd
9.055
Auteur: Roy Timmerman
Urencriterium 2021

Het urencriterium is vanwege de coronacrisis versoepeld. In dit artikel zetten we de meest gestelde vragen over het urencriterium 2021 en de daarbij horende belastingvoordelen op een rij. 

Klik op de onderstaande links om direct naar de antwoorden op deze vragen over het urencriterium te gaan:

Wat is het urencriterium?

De Belastingdienst heeft een grens opgesteld voor het minimum aantal uren dat een ondernemer aan zijn bedrijf moet besteden om voor fiscale aftrekposten in aanmerking te komen.

Het urencriterium is vastgesteld op 1.225 uur per kalenderjaar. Als je dit aantal uur haalt, kom je in aanmerking voor de zelfstandigen- en startersaftrek.

Of je nu in januari, maart of september een bedrijf start: het urencriterium is altijd 1.225 uur per kalenderjaar. 

Als je op 1 juli met je onderneming begint, hoef je dus niet maar de helft (613 uur) te werken. Om van de belastingvoordelen in dat boekjaar te profiteren moet je de volledige 1.225 uur halen.

50% van je tijd besteden aan je bedrijf

Er zit nog een belangrijke tweede voorwaarde aan vast: naast de 1.225 uur moet je ook meer dan 50% van je tijd besteden aan de onderneming. Let op: dit geldt niet voor mensen die in de afgelopen 5 jaar minimaal 1 jaar geen ondernemer waren.

Het urencriterium 2021: wat is er veranderd?

In verband met de coronacrisis heeft het kabinet besloten het urencriterium in 2020 én 2021 te versoepelen. De Belastingdienst gaat ervan uit dat ondernemers (waaronder zzp'ers) van 1 maart tot en met 30 september 2020 minstens 24 uur per week in hun bedrijf hebben gestoken.

Urencriterium 2021: 613 uur tot 1 juli 2021

Voor 2021 geldt dit ook, namelijk van 1 januari tot en met 30 juni. Ook in deze periode geldt dat je 24 uur per week voor je bedrijf mag noteren, ook al heb je dit niet daadwerkelijk gedaan. Iedere ondernemer mag dus in 2021 tot 1 juli sowieso de helft van het aantal uur (613 uur) opschrijven als gewerkte uren.

Waarom is er een urencriterium?

Om te voorkomen dat iedereen zich bij de Kamer van Koophandel (KvK) inschrijft en met minimale inspanning en een lage omzet van de belastingvoordelen profiteert, heeft de Belastingdienst een urencriterium ingesteld.

Als je aan de voorwaarden voldoet, heb je recht op de zelfstandigen- en startersaftrek. Deze aftrekposten bedragen in 2021 respectievelijk € 6.670 en €2.123.

Hoeveel uur per week moet ik werken om aan het urencriterium te voldoen?

Als je het totaal van 1.225 uur per jaar omrekent naar het aantal uur per week, kom je uit op gemiddeld 24 uur per week. Iets meer dan 100 uur per maand.

Let op: dit is zonder vakantie, feestdagen, ziekte of andere redenen dat je niet kunt werken.

Het is verstandiger om het aantal te werken uren ruimer in te plannen: ga daarom uit van 27 uur per week die je aan je onderneming moet besteden om aan het urencriterium te voldoen.  

Om niet in problemen te komen met het urencriterium, is het verstandig om iedere maand je uren te checken die je aan je onderneming besteedt.

Zzp'er en in loondienst: hoeveel uur moet ik aan mijn bedrijf besteden?

Als je in loondienst bent, daarnaast een bedrijf hebt en toch in aanmerking wil komen voor de zelfstandigen- en startersaftrek, moet je ook aan de 1.225 uur voldoen. Hier geldt ook nog eens de eerder genoemde 50%-regel. Je moet dus meer tijd besteden aan je onderneming dan aan je andere werk.

Welke uren tellen mee voor het urencriterium?

Alle directe en indirecte uren die je aan je onderneming besteedt, tellen mee voor het urencriterium. 

Directe uren zijn alle declarabele uren bij klanten: dit zijn dus de uren die omzet opleveren.

Indirecte uren zijn de uren die je wel maakt voor je bedrijf, maar die je vaak niet kunt declareren. Denk hierbij aan: 

  • Reistijd
  • Vakliteratuur lezen
  • Cursus volgen
  • Administratie bijwerken
  • Netwerkbijeenkomst bezoeken
  • Offertes opstellen

Welke uren tellen niet mee voor het urencriterium?

Alle uren moeten betrekking hebben op je onderneming. Ziekte of vakantie tellen dus niet mee. Een dagje vrij, maar wel beschikbaar? Helaas, dit telt niet mee: je moet daadwerkelijk tijd aan je bedrijf besteden. 

Wat gebeurt er als je het urencriterium niet haalt?

Mocht je de 1.225 uur niet halen, dan is er geen reden voor paniek. De Belastingdienst gaat je bedrijf niet opheffen en er komen geen naheffingen of boetes.

Het enige wat er gebeurt is dat je de zelfstandigenaftrek misloopt als je het urencriterium niet haalt. Het scheelt je dus netto een paar duizend euro aan belastingvoordeel. 

Zijn er uitzonderingen mogelijk voor het urencriterium?

Naast de tijdelijke versoepeling met betrekking tot corona zijn er twee vaste uitzonderingen om in aanmerking te komen voor de fiscale aftrekposten, ook al haal je de 1.225 uur niet. 

Ondernemers die starten vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering komen in aanmerking voor een verlaagd urencriterium. Zij moeten per kalenderjaar minimaal 800 uur aan hun onderneming besteden.

Als je zwanger bent en je een aantal weken voor en na de bevalling niet werkt, tellen de niet-gewerkte uren over in totaal 16 weken toch mee als gewerkte uren.  

Hoe houd je de uren bij?

Bij een controle door de Belastingdienst, moet je je administratie laten zien. Daarin moet je kunnen aantonen dat je echt minimaal 1.225 uur aan je bedrijf hebt besteed. Het is dus belangrijk dat je al je gewerkte uren goed vastlegt.

Urenregistratie in agenda en apps

De uren kun je bijhouden in je (digitale) agenda of met software/apps voor urenregistratie. 

Hieronder staan een aantal voorbeelden van apps voor je urenregistratie: 

  • MoneyMonk
  • Toggl
  • e-Boekhouden.nl
  • Reeleezee
  • Nanda

Boekhoudsoftwarepakket

Als je gebruikmaakt van een boekhoudsoftwarepakket, check dan of deze ook de mogelijkheid biedt om je uren in bij te houden. Steeds meer pakketten bieden deze optie aan.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Meer over aftrekposten

Meer over aftrekposten
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten