Kleineondernemersregeling

Wat je moet weten over de 'kleine ondernemers regeling'

Ondernemers krijgen vaak te maken met de omzetbelasting (btw-aangifte), maar als kleine zelfstandige kom je mogelijk in aanmerking voor een speciaal belastingvoordeel: de kleineondernemersregeling, ook wel afgekort tot KOR.

1. Wat houdt de kleineondernemersregeling in?

De kleineondernemersregeling (KOR) is in het leven geroepen voor ondernemers die jaarlijks per saldo weinig btw hoeven te betalen. Om die reden is de kleineondernemersregeling dan ook vaak van toepassing op startende ondernemers, die in de startfase meestal nog niet zoveel omzet draaien.

Daarnaast kun je via de KOR recht krijgen op ontheffing van de administratieve verplichtingen voor de btw. Dat betekent dat je niet langer periodiek aangifte hoeft te doen.

2. Wanneer kom ik in aanmerking voor de KOR?

De kleineondernemersregeling is een fijne regeling waaruit je als kleine ondernemer het nodige belastingvoordeel kunt halen, maar let op: de KOR is niet op iedereen van toepassing.

Om voor de belastingvermindering op de door jou te betalen btw in aanmerking te komen, moet je aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen:

 • Je hoeft - na aftrek van de voorbelasting - in een jaar minder dan 1.883 euro te betalen aan de Belastingdienst.
 • Jouw bedrijf is een 'natuurlijk persoon'. Dat wil zeggen dat er sprake moet zijn van een eenmanszaak of een officieel samenwerkingsverband van natuurlijke personen, zoals een maatschap of vennootschap onder firma. Een rechtspersoon, zoals bijvoorbeeld een besloten vennootschap, kan dus geen aanspraak maken op deze regeling.
 • Je bent met jouw bedrijf gevestigd in Nederland.
 • Je voldoet aan de administratieve verplichtingen voor de btw of hebt hiervoor tijdig een ontheffing aangevraagd.

3. Heeft dit gevolgen voor de aangifte?

Zoals gezegd heb je bij het betalen van minder dan 1.883 euro btw per jaar mogelijk recht op belastingvermindering. In dat geval mag je gebruikmaken van de KOR-regeling.

Ben je jaarlijks 1.345 euro of minder kwijt aan btw? Dan hoef je helemaal geen btw te betalen. Daarover lees je meer bij punt 5.

Let op: je moet in beide gevallen wel gewoon aangifte blijven doen voor de omzetbelasting, tenzij je de ontheffing van administratieve verplichtingen heeft aangevraagd.

4. Kan ik de belastingvermindering zelf berekenen?

Ja, dat kan, al zal de Belastingdienst zelf ook een berekening maken. Als je verwacht in aanmerking te komen voor de KOR, kun je zelf een schatting maken van de hoogte van het bedrag. Hoeveel belastingvermindering je precies krijgt, kan per persoon en situatie verschillen.

Dit hangt namelijk af van het btw-bedrag dat je aan de Belastingdienst zou betalen indien je deze regeling niet zou hebben toegepast. Bekijk hier voor welk voordeel je in aanmerking komt.

Deze belastingvermindering kun je vervolgens toepassen op de laatste aangifte van het jaar óf op de eerste aangifte van het volgende jaar.

Als je aangifte moet doen voor de inkomstenbelasting, moet je het bedrag van de vermindering bij jouw winst optellen. Wanneer je zakendoet met het buitenland of als een verleggingsregeling wordt toegepast, gelden er overigens afwijkende regels bij de berekening van de vermindering.

5. Ik maak (nog) maar weinig omzet. Moet ik eigenlijk wel btw betalen?

De hoogte van de omzet van een startup kan - zeker in de beginfase - per branche of onderneming sterk uiteenlopen. Dat beseft de Belastingdienst ook; het kan dus zijn dat je de fiscus (nog) helemaal geen omzetbelasting verschuldigd bent. Dit is het geval wanneer je per jaar 1.345 euro (of minder) btw betaalt.

Daarnaast moet je voor jouw bedrijf een natuurlijk persoon of een combinatie hiervan zijn om een zogenoemde ontheffing van administratieve verplichtingen te kunnen aanvragen. Dit houdt in dat je geen btw-aangifte meer hoeft te doen, maar ook geen btw meer mag factureren.

Ontheffing

Zo'n ontheffing heeft dus zowel voor- als nadelen. Veel kleine ondernemers vinden het bijvoorbeeld fijn dat ze alleen nog de inkoopfacturen moeten bewaren, bij klanten geen btw in rekening hoeven te brengen en hiervoor geen boekhouding hoeven bij te houden.

Aan de andere kant mogen zij bijvoorbeeld geen facturen met btw meer uitreiken, omdat hun recht op ontheffing dan meteen vervalt.

Houd er daarnaast rekening mee, dat wanneer je meer btw kunt aftrekken dan je over jouw omzet moet betalen, je het verschil in dit geval niet kunt terugkrijgen. Dit nadeel kan best zwaar wegen als je grote investeringen doet.

Het is verder belangrijk dat jij of jouw accountant de ontwikkelingen in de omzet goed bijhoudt. Wanneer jouw omstandigheden veranderen en je bijvoorbeeld meer gaat verdienen, kan daarmee ook het recht op ontheffing van administratieve verplichtingen komen te vervallen.

Je kunt de ontheffing hier zelfstandig opzeggen op de website van de Belastingdienst.

Bijgewerkt op: 08-01-2019

Wat vind je van dit artikel?

x9
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Aftrekposten

Voor (startende) ondernemers gelden enkele interessante aftrekposten voor de belasting. Van de zelfstandigen- en startersaftrek heb je misschien vast al eens gehoord, maar er zijn meer fiscale overheidsregelingen waarmee jij jouw startup net dat ene zetje kunt geven om uit te groeien tot een onderneming van formaat.

Hieronder vind je meer informatie over de huidige aftrekposten van de Belastingdienst en kom je erachter wanneer jij hiervoor in aanmerking kunt komen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

 1. De zelfstandigen- startersaftrek: zo zit dat
 2. De MKB-winstvrijstelling voor startende ondernemers
 3. Wat houdt de Kleineondernemersregeling (KOR) in (en wat kun je ermee)?
 4. De voor- en nadelen van een telefoon van de zaak

Als je in aanmerking wilt komen voor bovenstaande en andere bekende aftrekposten voor ondernemers, moet je voldoen aan het urencriterium.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.455 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.