Kleine ondernemersregeling

Wat je moet weten over de 'kleineondernemersregeling'

De kleineondernemersregeling (KOR) is een btw-regeling voor kleine zelfstandigen. Kom je ervoor in aanmerking? Dan levert het je belastingvoordeel op. Sinds 1 januari 2020 is de KOR veranderd: de vrijstelling van de btw wordt nu bepaald op basis van omzet in plaats van de te betalen btw.

Wat houdt de kleineondernemersregeling in?

De kleineondernemersregeling (KOR) is in het leven geroepen voor ondernemers die jaarlijks weinig omzet draaien. Om die reden is de kleineondernemersregeling dan ook vaak van toepassing op startende ondernemers.

Nieuwe KOR sinds 2020

De eisen voor de kleineondernemersregeling zijn sinds 2020 veranderd. Vanaf dit jaar draait het niet meer om het bedrag aan btw dat je moet betalen (maximaal € 1.883), maar om de omzet die je maakt.

Wie in 2021 minder dan € 20.000 per jaar omzet, mag gebruikmaken van de KOR. Je hoeft dan geen btw te betalen of aangifte omzetbelasting te doen.

Wanneer kom ik in aanmerking voor de KOR?

In dit artikel zoomen we in op de huidige regeling die sinds 2020 geldig is. Let op: de KOR is niet op iedereen van toepassing.

Voorwaarden kleineondernemersregeling

Om voor de vrijstelling op de door jou te betalen btw in aanmerking te komen, moet je aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen:

  • Je moet ondernemer zijn voor de btw.

  • Je omzet is maximaal € 20.000 per kalenderjaar

  • Je bedrijf is gevestigd in Nederland, of je hebt er een vaste inrichting

Het maakt niet uit of je bedrijf een rechtspersoon is. Goed om te weten: je mag ook geen btw aftrekken als je gebruik maakt van de nieuwe KOR.

Drie jaar KOR

In principe maak je minstens drie jaar lang gebruik van de kleine ondernemersregeling, tenzij je een kalenderjaar meer dan € 20.000 aan omzet draait. Dit moet je direct doorgeven.

Je kunt niet tussentijds stoppen. Ook niet als als je een grote investering wilt doen en dus de btw wilt kunnen aftrekken.

Tip: professionele uitstraling

Een zakelijke rekening geeft je financiële voordelen en een professionele uitstraling doordat je bedrijfsnaam boven je rekeningnummer staat.

Hoe werkt de ontheffing?

Zo'n ontheffing heeft dus zowel voor- als nadelen. Veel kleine ondernemers vinden het bijvoorbeeld fijn dat ze alleen nog de inkoopfacturen moeten bewaren, bij klanten geen btw in rekening hoeven te brengen en hiervoor geen boekhouding hoeven bij te houden.

Aan de andere kant mag je dan bijvoorbeeld geen facturen met btw meer uitreiken, omdat het recht op ontheffing dan meteen vervalt.

Btw terugkrijgen

Houd er daarnaast rekening mee, dat wanneer je meer btw kunt aftrekken dan je over jouw omzet moet betalen, je het verschil in dit geval niet kunt terugkrijgen. Dit nadeel kan best zwaar wegen als je grote investeringen doet.

Het is verder belangrijk dat jij of jouw boekhouder de ontwikkelingen in de omzet goed bijhoudt. Wanneer jouw omstandigheden veranderen en je bijvoorbeeld meer gaat verdienen, kan daarmee ook het recht op ontheffing van administratieve verplichtingen komen te vervallen.

Bijgewerkt op: 08-03-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Als ondernemer heb je fiscale rechten en plichten. Zo moet je in veel gevallen btw afdragen, maar mag je vaak ook btw terugvragen over zakelijke uitgaven. Hoe je dat laatste kunt doen, lees je in deze checklist.

Btw terugvragen ondernemers
Btw terugvragen ondernemers

Aftrekposten

Voor (startende) ondernemers gelden enkele interessante aftrekposten voor de belasting. Van de zelfstandigen- en startersaftrek heb je misschien vast al eens gehoord, maar er zijn meer fiscale overheidsregelingen waarmee jij jouw startup net dat ene zetje kunt geven om uit te groeien tot een onderneming van formaat.

Hieronder vind je meer informatie over de huidige aftrekposten van de Belastingdienst en kom je erachter wanneer jij hiervoor in aanmerking kunt komen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  1. De zelfstandigen- startersaftrek: zo zit dat
  2. De MKB-winstvrijstelling voor startende ondernemers
  3. Wat houdt de Kleineondernemersregeling (KOR) in (en wat kun je ermee)?
  4. De voor- en nadelen van een telefoon van de zaak

Als je in aanmerking wilt komen voor bovenstaande en andere bekende aftrekposten voor ondernemers, moet je voldoen aan het urencriterium.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.