Kleineondernemersregeling

Wat je moet weten over de 'kleineondernemersregeling'

De kleineondernemersregeling (KOR) is een regeling voor kleine zelfstandigen. Kom je ervoor in aanmerking, dan levert het je een belastingvoordeel op. Vanaf 2020 verandert de KOR rigoureus.

1. Wat houdt de kleineondernemersregeling in?

De kleineondernemersregeling (KOR) is in het leven geroepen voor ondernemers die jaarlijks per saldo weinig btw hoeven te betalen. Om die reden is de kleineondernemersregeling dan ook vaak van toepassing op startende ondernemers, die in de startfase meestal nog niet zoveel omzet draaien.

Daarnaast kun je tot en met 2019 via de KOR recht krijgen op ontheffing van de administratieve verplichtingen voor de btw. Dat betekent dat je niet langer periodiek aangifte hoeft te doen.

Nieuwe KOR komt eraan

Goed om te weten: de eisen voor de kleineondernemersregeling gaan vanaf 2020 veranderen. Vanaf komend jaar draait het niet meer om de btw, maar om de omzet die je maakt. Wie niet meer € 20.000 per jaar omzet, mag gebruik maken van de KOR. 

2. Wanneer kom ik in aanmerking voor de KOR?

In dit artikel zoomen we in op de huidige regeling die tot en met 2019 geldig is. De kleineondernemersregeling is een fijne regeling waaruit je als kleine ondernemer het nodige belastingvoordeel kunt halen. Maar let op: de KOR is niet op iedereen van toepassing.

Voorwaarden kleineondernemersregeling

Om voor de belastingvermindering op de door jou te betalen btw in aanmerking te komen, moet je aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen:

 • Je hoeft - na aftrek van de voorbelasting - in een jaar minder dan € 1.883 btw te betalen aan de Belastingdienst

 • Jouw bedrijf is een 'natuurlijk persoon'. Dat wil zeggen dat er sprake moet zijn van een eenmanszaak of een officieel samenwerkingsverband van natuurlijke personen, zoals een maatschap of vennootschap onder firma. Een rechtspersoon, zoals bijvoorbeeld een besloten vennootschap, kan dus geen aanspraak maken op deze regeling
 • Je bent met jouw bedrijf gevestigd in Nederland
 • Je voldoet aan de administratieve verplichtingen voor de btw of hebt hiervoor tijdig een ontheffing aangevraagd

3. Heeft dit gevolgen voor de aangifte?

Zoals gezegd heb je bij het betalen van minder dan € 1.883 btw per jaar mogelijk recht op belastingvermindering. In dat geval mag je gebruikmaken van de KOR-regeling.

Ben je jaarlijks € 1.345 of minder kwijt aan btw? Dan hoef je helemaal geen btw te betalen. Daarover lees je meer bij punt 5.

Let op: je moet in beide gevallen wel gewoon aangifte blijven doen voor de omzetbelasting, tenzij je de ontheffing van administratieve verplichtingen hebt aangevraagd.

4. Kan ik de belastingvermindering zelf berekenen?

Ja, dat kan, al zal de Belastingdienst zelf ook een berekening maken. Als je verwacht in aanmerking te komen voor de KOR, kun je zelf een schatting maken van de hoogte van het bedrag. Hoeveel belastingvermindering je precies krijgt, kan per persoon en situatie verschillen.

Dit hangt namelijk af van het btw-bedrag dat je aan de Belastingdienst zou betalen indien je deze regeling niet zou hebben toegepast.

 • Bekijk hier voor welk voordeel je in aanmerking komt.

Deze belastingvermindering kun je vervolgens toepassen op de laatste aangifte van het jaar óf op de eerste aangifte van het volgende jaar.

Inkomstenbelasting

Als je aangifte moet doen voor de inkomstenbelasting, moet je het bedrag van de vermindering bij jouw winst optellen. Wanneer je zakendoet met het buitenland of als een verleggingsregeling wordt toegepast, gelden er overigens afwijkende regels bij de berekening van de vermindering.

5. Ik maak (nog) maar weinig omzet. Moet ik eigenlijk wel btw betalen?

De hoogte van de omzet van een startup kan - zeker in de beginfase - per branche of onderneming sterk uiteenlopen. Dat beseft de Belastingdienst ook; het kan dus zijn dat je de fiscus (nog) helemaal geen omzetbelasting verschuldigd bent. Dit is het geval wanneer je per jaar € 1.345 (of minder) btw betaalt.

Daarnaast moet je voor jouw bedrijf een natuurlijk persoon of een combinatie hiervan zijn om een zogenoemde ontheffing van administratieve verplichtingen te kunnen aanvragen. Dit houdt in dat je geen btw-aangifte meer hoeft te doen, maar ook geen btw meer mag factureren.

Ontheffing

Zo'n ontheffing heeft dus zowel voor- als nadelen. Veel kleine ondernemers vinden het bijvoorbeeld fijn dat ze alleen nog de inkoopfacturen moeten bewaren, bij klanten geen btw in rekening hoeven te brengen en hiervoor geen boekhouding hoeven bij te houden.

Aan de andere kant mogen zij bijvoorbeeld geen facturen met btw meer uitreiken, omdat hun recht op ontheffing dan meteen vervalt.

Let op: Voor de nieuwe KOR is deze ontheffingsaanvraag niet meer mogelijk. De ontheffers van administratieve verplichtingen (vrijgestelden) worden voor de nieuwe KOR automatisch omgezet en zijn inmiddels per brief geïnformeerd door de Belastingdienst.

Btw terugkrijgen

Houd er daarnaast rekening mee, dat wanneer je meer btw kunt aftrekken dan je over jouw omzet moet betalen, je het verschil in dit geval niet kunt terugkrijgen. Dit nadeel kan best zwaar wegen als je grote investeringen doet.

Het is verder belangrijk dat jij of jouw accountant de ontwikkelingen in de omzet goed bijhoudt. Wanneer jouw omstandigheden veranderen en je bijvoorbeeld meer gaat verdienen, kan daarmee ook het recht op ontheffing van administratieve verplichtingen komen te vervallen.

Bijgewerkt op: 10-01-2020

Wat vind je van dit artikel?

x24
x6

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Aftrekposten

Voor (startende) ondernemers gelden enkele interessante aftrekposten voor de belasting. Van de zelfstandigen- en startersaftrek heb je misschien vast al eens gehoord, maar er zijn meer fiscale overheidsregelingen waarmee jij jouw startup net dat ene zetje kunt geven om uit te groeien tot een onderneming van formaat.

Hieronder vind je meer informatie over de huidige aftrekposten van de Belastingdienst en kom je erachter wanneer jij hiervoor in aanmerking kunt komen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

 1. De zelfstandigen- startersaftrek: zo zit dat
 2. De MKB-winstvrijstelling voor startende ondernemers
 3. Wat houdt de Kleineondernemersregeling (KOR) in (en wat kun je ermee)?
 4. De voor- en nadelen van een telefoon van de zaak

Als je in aanmerking wilt komen voor bovenstaande en andere bekende aftrekposten voor ondernemers, moet je voldoen aan het urencriterium.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.