Zelfstandigenaftrek 2021

Zelfstandigenaftrek 2021: wat moet je weten?

De zelfstandigenaftrek 2021 is bekend! Aan welke voorwaarden moet je voldoen en wat is er veranderd ten opzichte van afgelopen jaren?

Zelfstandigenaftrek 2021: wat moet je weten?

Heb je een eigen bedrijf? Grote kans dat je dan gebruik mag maken van aftrekposten. Dit zijn bedragen die je mag aftrekken van je te betalen inkomstenbelasting. De zelfstandigenaftrek is hier een van de bekendste voorbeelden van. De zelfstandigenaftrek is in 2021 € 6.670.

Fiscale tegemoetkoming

De zelfstandigenaftrek is in het leven geroepen om ondernemers een fiscale tegemoetkoming te geven voor het ondernemersrisico wat ze lopen. Zo kan het voorkomen dat je ineens minder opdrachten hebt dan verwacht, of dat een van je klanten niet betaalt.

Daarnaast zorg je als ondernemer/zzp'er zelf voor verzekeringen en ben je verantwoordelijk voor je eigen pensioen.

Voorwaarden zelfstandigenaftrek 2021

Om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek (2021), moet je aan drie voorwaarden voldoen:

Zelfstandigenaftrek 2021

 1. Om zelfstandigenaftrek te krijgen, moet je door de Belastingdienst worden gezien als zelfstandig ondernemer. Let op: niet iedereen die zichzelf ondernemer noemt, is dit ook voor de Belastingdienst. Controleer het aan de hand van deze checklist zelfstandigheid.
 2. Daarnaast is het belangrijk dat je de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt. Hiervoor houd je 1 januari aan van het jaar waarover de aangifte gaat. In 2021 is de AOW-leeftijd 66 + 4 maanden. Deze leeftijd klimt langzaam naar 67 jaar in 2024. Vanaf 2025 stijgt de AOW-leeftijd per jaar dat we langer leven met 8 maanden. Op de website van de SVB kun je lezen wanneer jij recht hebt op AOW.

  Heb je de AOW-leeftijd al wel bereikt? Dan geldt voor jou de helft van de zelfstandigenaftrek (€ 3.335).
 3. Je moet voldoen aan het urencriterium. Dit is het minimum aantal uren dat je in een kalenderjaar besteedt aan je bedrijf. Normaal is het urencriterium 1.225 per jaar. Lees snel wat er in 2021 veranderd is.

Niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek

Het kan voorkomen dat je winst lager is dan de zelfstandigenaftrek. In dat geval is je te betalen belasting € 0. Het bedrag dat je niet kunt aftrekken, wordt ook wel de niet-gereliseerde zelfstandigenaftrek genoemd. Dit wordt in de volgende 9 jaar verrekend door de Belastingdienst.

Verlaging zelfstandigenaftrek 2021

De zelfstandigenaftrek 2021 is dus vastgesteld op € 6.670, maar dat bedrag geldt alleen voor het jaar 2021. De komende jaren wordt de zelfstandigenaftrek langzaam afgebouwd tot € 3.240 in 2036. De overheid vond namelijk dat het verschil tussen werknemers en zelfstandigen te groot was geworden.

Bekijk in de onderstaande tabel wat er per jaar verandert. 

Jaar: Zelfstandigenaftrek:
2019 € 7.280
2020 € 7.030
2021 € 6.670
2022 € 6.310
2023 € 5.950
2024 € 5.590
2025 € 5.230
2026 € 4.870
2027 € 4.510
2028 € 4.120

Vanaf 2029 wordt de zelfstandigenaftrek jaarlijks met € 110 verlaagd. In 2036 bedraagt de aftrek nog € 3.240. 

Startersaftrek 2021: wat moet je weten?

Als startende ondernemer profiteer je van een uitbreiding van de zelfstandigenaftrek: de startersaftrek. In 2021 is deze aftrek € 2.123. Hiervoor moet je voldoen aan twee extra voorwaarden, bovenop de voorwaarden voor de zelfstandigenaftrek.

Voorwaarden startersaftrek:

 • In één van de vijf voorafgaande kalenderjaren was je geen ondernemer voor de Belastingdienst.
 • In deze periode heb je maximaal twee keer de zelfstandigenaftrek gebruikt.

Heb je de AOW-leeftijd al bereikt? Dan geldt ook voor de startersaftrek dat je de helft mag toepassen (€ 1.061,50).

Hoe werkt het urencriterium 2021?

Een van de voorwaarden van de zelfstandigenaftrek is dat je voldoet aan het urencriterium. Dit wil zeggen dat je een minimumaantal uren moet besteden aan je bedrijf. Het gaat hierbij niet alleen om uren die je kunt factureren, maar ook bijvoorbeeld om de tijd die je besteedt aan administratie en marketing.

Houd je uren goed bij in je administratie, als je gebruik wil maken van de zelfstandigenaftrek.

Urencriterium per kalenderjaar

Normaal gesproken is het urencriterium 1.225 uur per kalenderjaar. Dat is iets minder dan 24 uur per week. Toch werkt het urencriterium in 2021 net even anders. Vanwege de coronacrisis hebben veel ondernemers minder werk dan normaal. Daarom heeft de overheid besloten om het urencriterium te versoepelen.

Je mag er in de periode van 1 januari 2021 tot 1 juli 2021 van uitgaan dat je minstens 24 uur per week aan je bedrijf hebt besteed. Zelfs als dat niet zo is.

Lees ook:
Belastingvoordeel voor zzp'ers:
10 subsidies, aftrekposten en kredieten voor starters

Bijgewerkt op: 26-02-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Als ondernemer heb je fiscale rechten en plichten. Zo moet je in veel gevallen btw afdragen, maar mag je vaak ook btw terugvragen over zakelijke uitgaven. Hoe je dat laatste kunt doen, lees je in deze checklist.

Btw terugvragen ondernemers
Btw terugvragen ondernemers

Aftrekposten

Voor (startende) ondernemers gelden enkele interessante aftrekposten voor de belasting. Van de zelfstandigen- en startersaftrek heb je misschien vast al eens gehoord, maar er zijn meer fiscale overheidsregelingen waarmee jij jouw startup net dat ene zetje kunt geven om uit te groeien tot een onderneming van formaat.

Hieronder vind je meer informatie over de huidige aftrekposten van de Belastingdienst en kom je erachter wanneer jij hiervoor in aanmerking kunt komen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

 1. De zelfstandigen- startersaftrek: zo zit dat
 2. De MKB-winstvrijstelling voor startende ondernemers
 3. Wat houdt de Kleineondernemersregeling (KOR) in (en wat kun je ermee)?
 4. De voor- en nadelen van een telefoon van de zaak

Als je in aanmerking wilt komen voor bovenstaande en andere bekende aftrekposten voor ondernemers, moet je voldoen aan het urencriterium.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.